Vasilica, spre prăpastie… Ghici cine o împinge?

Moise Guran

Atâta diversiune în retorica publică din ultimele zile… zici că suntem, dracu, la alba-neagra! Așa cum spuneam cu altă ocazie, problema lui Liviu Dragnea este Timpul. Nu-l mai are. Nu pentru că îi vine condamnarea (contează și aia, dar nu e definitivă) ci pentru că e o chestiune de câteva luni până când scamatoria cu programul de guvernare (mărit salarii și pensii, fără să avem de unde) se închide. Totuși, așa cum citesc eu execuțiile bugetare de până acum, o mai puteau trage de păr (cu creșteri de dobânzi și devalorizare) până prin toamnă. Invers însă, dacă ajunge în toamnă cu deficite monstru, dobânzi la cer și leul franjuri, PSD nu se mai poate victimiza. Așa că plecarea de la guvernare devine pentru PSD un imperativ critic.

Păi n-a zis domnul Dragnea săptămâna trecută că n-a auzit și nu știe nimic de Pilonul II? N-a zis el că e un dur, iar Vasilica o delicată? Asta după ce Investitorii Străini avertizaseră că tăierea contribuțiilor la Pilonul II (practic anularea acestuia) nu numai că e o crimă față de generațiile următoare, dar nici nu aduce suficienți bani pentru plata pensiilor și salariilor la nivelul bugetat pentru acest an. Mai în limba română, și cu și fără furtul de la Pilonul II, Bugetul tot în hazna se află, iar alegătorii PSD tot vor înțelege cum au fost păcăliți cu programul din scoarță-n scoarță.

Apropo de scamatoriile bugetare ale acestei înfiorătoare guvernări… mă pregăteam să vă arăt trucul prin care s-au putut plăti salariile anul trecut. Practic, toată rectificarea din noiembrie 2017, cea care a permis plata salariilor și încadrarea în deficitul de 3%, s-a făcut printr-o rectificare în sus a prognozei privind creșterea economică. Săptămâna trecută Statistica oficială a rectificat datele, anulând practic creșterea. Rectificarea bugetară s-a făcut pe credit și pe o ficțiune (click aici, dacă nu mă crezi). N-a fost atât de mare, s-a greșit, na! ce poți să zici? Mă întreb dacă nu-s cumva penale mizeriile astea!

Singura soluție pentru a evita o astfel de catastrofă politică este evadarea de la guvernare. Dar nu o plecare liniștită, nu o schimbare că vrea Dragnea, așa cum s-a întâmplat cu guvernele anterioare, Grindeanu și Tudose, ci o victimizare, o luptă cu Iohannis, cu (tot mai) penibilul PNL, cu Soros și cu Strada, cu oricine, nu contează, atâta timp cât Dragnea va putea spune că el a mărit salariile și pensiile, dar nu l-au lăsat oamenii răi să facă bine românilor până la capăt.

Ce sens are publicarea, la data de 20 mai, pe site-ul guvernului a intenției de a suspenda contribuțiile la Pilonul II, de la 1 iulie? Hm! Să observăm deocamdată efectul – iritarea opiniei publice, creșterea nervozității, provocarea Străzii și a Opoziției. Dacă până acum Liviu Dragnea părea că vrea să scadă presiunea pe Dăncilă, acum pare să vrea să o crească. De ce? Nu știu. Dar nu cred o iotă din declarațiile alea belicoase că vor veni pesediștii în număr mare la un miting de susținere a ei. Doamna Vasilica e o rușine pentru România, iar asta o văd și pesediștii, chiar și cei mai fanatici. Cred că râde și Floricica Dansatoarea de ea și nu ar mai ieși să apere guvernul acesteia, cum a ieșit la Grindeanu. Dragnea nu o poate apăra, așadar, pe Vasilica, nici chiar încercând să producă o polarizare între cei care contribuie la Pilonul II, mai tineri, și cei care urmează să primeaască o nouă majorare de pensie de la 1 iulie. Pur și simplu nu merge!

Plecarea doamnei Vasilica (și odată cu ea sfârșitul guvernării PSD) este iminentă, o chestiune de săptămâni probabil, luni cel mult. Nu că vreau eu, nu că e agramată, ci pentru că salariile nu mai pot fi plătite fără un deficit mult peste limite și o foarte urâtă criză bugetară. Iar dacă nu o poate salva, Liviu Dragnea va forța ceea ce își dorește el cel mai mult și mai mult. Ia, ghici! Ce își dorește cel mai mult și mai mult un condamnat definitiv, aflat în așteptarea celei de a doua sentințe penale, și care mai are încă vreo câteva dosare în cercetare, dintre care unul pentru fraudă cu fonduri europene? Momentul Arcașului se apropie. De aia spun, e ca la alba neagra… stați cu ochii pe câștigătoare (CCR, OUG, orice cu efect penal retroactiv) dar atenție mare și la buzunare!

Nu spun că pericolul desființării Pilonul II nu este real. Este, vai de capul nostru! Nici că nu trebuie să reacționăm. Am fi legume să nu reacționăm! Nici că Guvernul Dăncilă nu trebuie să plece. Ducă-se! Vă spun doar că tăierea contribuțiilor nu era iminentă, iar grăbirea lor arată ceva. Fără să pot spune exact ce, în acest moment, observ doar că apariția acestui proiect, după ce a fost negat de toți, are un efect ilariant asupra publicului. De fum ilariant. Sau de ceață. Mai trebuie să fim atenți să nu dispară niciun măgar infractor în ea, vorba proverbului, dar nici să nu ne aruncăm pe bila câștigătoare. Nu există o bilă câștigătoare pentru România acum, nu există soluții politice, altele decât organizarea de alegeri anticipate imediat, dacă PSD pleacă de la guvernare.