Și dacă președintele ne va consulta pe o viitoare modificare a Constituției?

Moise Guran

Știu, am multă răbdare cu domnul Iohannis, uneori mă întreb și eu de ce. Poate pentru că alt președinte nu avem și, deocamdată, noi ca societate nu avem alternativă. Așa cum am sesizat prin articolul de ieri, președintele nu prea poate lărgi sfera referendumului anunțat pentru 26 mai fără să intre în sfera modificării Constituției. Apăi, dacă-i bal, să fie bal! În fond, nici nu e o idee chiar atât de rea, vă explic la final de ce.

Nimic nu exclude o consultare populară pe tema unei eventuale modificări a Constituției, chiar dacă procedura efectivă de revizuire presupune încă un referendum de aprobare, după eventuala trecere a legii constituționale prin parlament. Dezbaterea pe procedură e complexă și o las pentru altă dată, mai ales că nu-s sigur nici eu că ultima mișcare a domnului Iohannis nu e mai mult decât o tragere de timp, un teasing simpluț. Dar să presupunem că nu e și să ne imaginăm cam cum ar arăta un referendum în care președintele consultă poporul pe o reformă constituțională.

Singura problemă în acest caz este că vor fi probabil nu una, nu trei, ci mai multe întrebări. Dar care pot fi grupate inteligent. Ele pot avea fiecare varianta de răspuns DA/NU, sau președintele poate cere națiunii să aprobe sau să respingă pachetul in corpore. Cum acest blog conține deja numeroase articole cu propuneri detaliate de revizuire a Constituției, veți găsi la fiecare dintre propunerile mele linkuri către articolul ce le detaliază. Adevărata problemă este că la referendum nu poți pune linkuri pe buletinul de vot, deci propunerile trebuie să fie și simple și comprehensibile deopotrivă.
Eu aș desena buletinul de vot cam așa:

Sunteți de acord cu:

1. Combaterea corupției prin:

  • Excluderea persoanelor condamnate de la ocuparea funcțiilor publice;
  • Interzicerea reglementării prin ordonanțe de urgență a amnistiei și a unor legi penale mai favorabile făptuitorilor;
  • Abrogarea tuturor formelor de imunitate, cu excepția celei pentru declarații;
  • Confiscarea averilor ce nu pot fi justificate și întoarcerea prezumției de dobândire licită împotriva unui condamnat definitiv care și-a dobândit ilegal o parte din avere.

2. Reforma Curții Constituționale și a Avocatului Poporului prin alegerea membrilor acestor instituții de către magistrați prin scrutin național direct, din rândurile magistraților cu cel puțin 15 ani de vechime în profesie.

3. Reforma sistemului electoral și politic prin:

  • Parlament unicameral cu maximum 300 de membri;
  • Alegerea primarilor și parlamentarilor direct, în două tururi, fără prag electoral sau limită de semnături la înscrierea în primul tur;
  • Dizolvarea de drept a parlamentului în cazul suspendării președintelui, dacă a fost urmată de respingerea demiterii acestuia prin referendum de către popor;

 

DA              NU

Sigur, sunt doar ideile mele. Președintele Iohannis poate avea altele. Pe de altă parte, să nu uităm, anul acesta avem alegeri prezidențiale. Iar președintele este titular al inițiativei de revizuire a Constituției. Știu, e greu de crezut că domnul Iohannis poate avea un plan atât de complex, că n-are consilieri israelieni, dar e simplu de observat că nu poate exista în acest moment platformă politică mai bună pentru un candidat la președinție decât aceea a revizuirii Constituției. Un astfel de refrendum nu ar modifica Constituția, dar ar obliga Parlamentul în cazul inițierii unei modificări să NU voteze o soluție ce ar contrazice decizia populară. Șah-mat!