Of, Onorată Instanță!

Moise Guran

Stimați magistrați ai României, vă dați seama că sunteți în mijlocul acestor incredibile tensiuni prin care trece societatea noastră, nu? Vă dați seama că, imperfecți, cum sunteți, va trebui totuși să evoluați mai bine decât restul națiunii, pentru a putea asigura în mod independent rezolvarea conflictelor prin care, până la urmă, aceasta progresează? Din păcate nu, nu sunteți cu mult mai diferiți decât ea, deși sunteți o elită a științei, greu s-ar putea spune că v-ați ridicat prea mult deasupra din punct de vedere moral, din punct de vedere uman, chiar, căci luptele dintre voi, ambițiile și vanitățile, ajung până la noi muritorii, care așteaptă Dreptatea de la voi. Înainte să formulez un punct de vedere despre modul ce trebuie statuat prin Constituție rolului magistraților și, implicit al Justiției, citiți o părere a unui cetățean oarecare.

După primele cursuri la Facultatea de Drept mi-am dat seama că n-aș putea vreodată să dau o sentință împotriva cuiva, sau să trimit pe cineva în judecată, cerând ani de închisoare pentru el. Era imediat după 90, eram tânăr, pacifist și credeam în Școală, în Iertare și în Educație, rar în penitență, niciodată în Pușcărie. Au trecut 25 de ani de atunci și azi deschid o sticlă de șampanie de câte ori un corupt important primește o pedeapsă serioasă. Acești 25 de ani m-au încrâncenat, căci mi-am dat seama că n-am avut bani destui pentru școli, din cauză că n-am făcut destule pușcării.

Nu cred o iotă din ce spun cei care vorbesc despre “ofițeri acoperiți în Justiție.” Sunt săriți! Nebuni! Sau ticăloși, care se bazează pe faptul că cei care îi ascultă nu știu nici ce e acela ofițer, nici ce e acela magistrat. Dar de ce vorbesc despre asta judecători din România? Ba chiar o fac, fără jenă, la televiziunile unor condamnați. Ce să înțeleagă publicul din asta, Onorată Instanță?

Dar ce să înțeleagă din sentințe atât de diferite, cum au fost cele din cazul Rarinca? Că unii judecători sunt buni și alții nebuni? Cum e posibil? Dar cum e posibil ca o instanță să dezincrimineze abuzul în serviciu, în timp ce altele îl condamnă? Vă dați seama că sute de mii de oameni, care au ieșit în stradă, nu mai știu ce să înțeleagă?

Mi-a plăcut foarte mult modul în care magistratura, dar nu numai ea, și Învățământul Juridic Superior s-a solidarizat împotriva modului în care guvernul a manevrat normele de procedură legislativă împotriva scopului lor. (citat din comunicatul Universității de Vest)Poate n-aveți habar cât de mult a contat această solidarizare în mobilizarea maselor împotriva unui act samavolnic de legiferare în folosul câtorva infractori dovediți.

Și totuși, la câteva zile, a venit decizia CSM, care a exclus-o pe judecătoarea Bogdan din magistratură. Speechless! Ce să înțeleagă publicul din asta? Că unul dintre cei mai duri magistrați în combaterea corupției și confiscarea averilor celor mai mari infractori nu avea calitatea profesională de a face asta?

Judecătoarea Bogdan vorbește (în acest articol) de apartenența la masonerie a unor judecători și aș fi crezut că e nebună, dacă n-aș fi știut de existența acestei decizii a CSM, din 2013 (ciudat! nu o mai găsesc pe siteul CSM; mi-a arătat-o chiar un judecător, el însuși uimit, siderat) care statuează că judecătorii pot face parte din masonerie. Că masoneria e doar un ONG. O fi, dar dacă cineva ar face azi un ONG nazist, ar putea fi acela considerat doar un ong? Indiferent care ar fi fost scopul masoneriei peste secole, esența acestei organizații a fost secretul, în aceeași măsură în care esența nazismului a fost crima. Iar secretul este incompatibil cu legile țării și cu esența profesiei de magistrat. Deci cum a putut statua așa ceva Consiliul Superior al Magistraturii? Sunteți sănătoși la cap, Onorată Instanță?

Nu mai vorbesc de procurori, de zecile de procurori care s-au îmbătat cu puterea, unii căzând în final în plasa DNA, alții, doar victime ale unor înregistrări care nu le fac cinste.

Realizați modul în care se uită unul ca mine sau ca alții, simpli cetățeni, la un procuror sau la un judecător? Sunteți conștienți de piedestalul pe care vă punem? Dar de dimensiunea imposturii atunci când cădeți de pe el?

Cum citim noi știri, ca aceasta, despre modul în care unul ca Duicu duce magistrații cu autocarul la votarea pentru CSM, la fel cum duce asistații social la votarea baronilor locali? Vă gândiți vreodată la aceste lucruri? Cum se poate urca un magistrat ce merge la vot într-un autocar pus la dispoziție de un partid politic?

Și totuși, eu cred că cei mai mulți dintre voi (majoritatea) sunteți mai curați, mai înțelepți, mai morali, decât cei mai mulți dintre noi, ăștilalții, din societatea românească. În acești ani de când sunt jurnalist, m-am certat cu politicienii pentru voi, am susținut întotdeauna că voi, și doar voi, iar nu politicienii, trebuie să decideți cine ar trebui să ocupe posturile cheie din Justiție, ba, mai mult, mă pregătesc să scriu și să susțin o modalitate de revizuire a Constituției care v-ar da chiar mai multă putere și un rol mai mare în echilibrarea societății noastre.

Cum ar fi dacă voi, iar nu politicienii, ați alege Procurorul General, cum ar fi să decideți voi Curtea Constituțională sau chiar Avocatul Poporului? Cum ar fi dacă nimeni, nici chiar Președintele, n-ar mai avea imunitate în fața voastră? Ați fi capabili să faceți față unor astfel de provocări? Ați fi capabili să ne apărați drepturile, să ne feriți de abuzurile politicienilor, să țineți statul în echilibru, dar fără să plecați urechea nici la susurul puternicelor servicii de informații și nici la cântecul înșelător al propriei voastre importanțe și puteri? Dacă nu voi, atunci cine? Inginerii? Medicii? Economiștii? Filozofii?

Pur și simplu eu cred că voi, magistrații, prin știința voastră, dar și prin confruntarea etică introspectivă, pe care, îmi imaginez că o aveți mai des decât noi, ceilalți, aveți puterea să vă reformați și să ne conduceți spre un echilibru mai sănătos al societății. Că vom putea face mai des în momente de cumpănă, ca acesta, apel la voi, la judecata voastră, la rolul vostru. Dar pentru asta va trebui să evoluați și să vă reformați, mai repede decât o putem face noi. Aveți multe de reglat între voi, stimați magistrați, dar nu veți putea face asta dacă nu treceți, într-adevăr dincolo de orice dubiu privind calitatea dumneavoastră morală. Se spune că Puterea este pentru cei care nu și-o doresc. Concentrați-vă pe Dreptate, ca să puteți echilibra Puterile din societatea noastră!