Faceți salariul minim neimpozabil și îl puteți mări când vreți voi!

Moise Guran

Bineînțeles că statul dă oricând cu generozitate din buzunarul patronului o mărire de salariu minim, că doar el ia jumătate din creșterea acestuia. Devansarea creșterii salariului minim la 1 noiembrie, în loc de 1 ianuarie, cred că are însă mai multă legătură cu politica decât cu economia, chiar dacă da, ea aduce cam jumătate de miliard de lei în buzunarul găurit al ministerului de Finanțe.

Ca să nu se mai supere nimeni de câte ori bate din picior câte-o Olguța Vasilescu că ea crește salariul minim acum, dar chiar acum! am următoarea propunere – stabilim o sumă, sa zicem 1500 de lei, care nu se impozitează. Nu numai celor care au acest salariu ci pentru toți salariații din România. Ai 1500 de lei, nu dai statului nimic. Ai 2500 de lei, ți se calculează impozitul doar pe ce depășește 1500 de lei. Și tot așa până la +Infinit (din care se impozitează doar +Infint – 1500). Dacă statul nu mai are niciun câștig de pe urma salariului minim pe economie, ia să vedem cât de des îl mai mărește… Hă? Ce ziceți?

Dincolo de faptul că este indecent și iresponsabil să anunți firmele că peste zece zile au alte cheltuieli salariale, dincolo de faptul că este neconstituțional, din nou, a suta oară, să modifici Codul Fiscal prin ordonanță de urgență, ca să faci rost de bani pentru senatorii lui Tăriceanu care, în mod destul de puțin rușinat, și-au epuizat bugetul de plimbări externe, dincolo de toate astea, majorarea politică a salariului minim a produs și va mai produce victime în numărul locurilor de muncă. De exemplu, ultima majorare a fost la 1 ianuarie, iar statistica oficială arată că din toamna anului 2017 și până în primăvara 2018, din economie au dispărut aproximativ o sută de mii de contracte de muncă. Pentru că această activitate, munca, este cea mai impozitată activitate în statul nostru socialist și, firesc, forțarea creșterii acestor sume nu face decât să mărească evaziunea fiscală.

Dar, mi se pare mie că de data asta sunt altele calculele decât umplerea unor găuri din bugetul de stat. Vedeți că, înainte de a declara ca iminentă creșterea salariului minim, partidul de guvernare a tot promis și creșteri de pensii. În paralel și, aparent fără nicio legătură, încep negocierile politice pentru a găsi o rezolvare crizei de legitimitate europeană, după ce Comisia de la Veneția a proclamat ca fiind aberante modificările aduse legilor justiției. Observ și eu, nu dau cu parul, că dacă PSD-ul va pierde majoritatea parlamentară și, implicit guvernarea, Dragnea și Vasilescu vor spune – dar noi am vrut ca românii să trăiască mai bine însă nu ne-au lăsat Iohannis și Comisia Europeană. Dacă aceste promisiuni de acum sunt doar un bluf politic, o poziționare pentru anul electoral ce urmează, vă întreb, câți dintre români vor putea pricepe șmecheria?