Ce vrea Dragnea cu marele deranj? “Dăcât” o amânare!

Moise Guran

Da, este evident acum faptul că și-a plimbat mitingul în funcție de timingul procesului, dar adevărata întrebare este de ce? Ce urmărește? Ce speră? Să intimideze judecătorii sau să-și intimideze competitorii din propriul partid, în cazul unei sentințe nefavorabile? Ei bine, mi se pare mie că răspunsul la această întrebare a fost altul la fiecare moment la care s-a pus problema “Marelui Miting”. Acum, tot ce vrea domnul Dragnea este să le dea judecătorilor de la Înalta Curte motive suficiente să mai amâne sentința. 

Videoclip „Alege-ți stăpânii” 2008 Antena3 🙂

Nu vorbim de o sentință definitivă, dar categoric vorbim de o sentință ce ar putea influența … era să zic bătăliile din propriul partid. În realitate nu e nicio bătălie. Momentul cuțitelor lungi a tot fost amânat, iar Liviu Dragnea a omorât din fașă orice tentativă de rebeliune, ultima fiind asta cu Victor Ponta. Dacă stai să te gândești, Liviu Dragnea nu are niciun motiv să facă acest miting. Dacă e condamnat, mitingul va fi derizoriu spre penibil și el devine chiar periculos pentru liderul PSD. Dacă nu e condamnat, mitingul este doar o uriașă serbare, inutilă prin consumul de resurse, ba chiar iritantă și obositoare pentru participanți.

Dacă iei în calcul aceste lucruri îți dai seama că nu mitingul în sine este important ci, mai ales, anunțarea lui.

E ca la poker. Un jucător experimentat știe că nu contează cu adevărat cât de bună e mâna, ci cât de verde știi să te uiți la celălalt, fără să clipești, cu cât sânge rece, până la capăt. În cazul domnului Dragnea, chemarea la miting este ridicarea mizei. Nu vizează în primul rând impresiile artistice, deși le va obține probabil și pe acelea, ci mai ales determinarea judecătorilor Înaltei Curți să mai amâne încă o dată pronunțarea sentinței în Dosarul Bombonica. Asta pentru că, da, atunci când se simt sub presiune, sau când li se pare că societatea este tensionată pe un anumit subiect, judecătorii mai au acest obicei de a amâna o sentință.

Se teme Dragnea de condamnare? Păi, dacă nu s-ar teme, n-ar avea de ce să își dorească amânarea… Ce obține cu amânarea? Cu puțin noroc, prinde chiar vacanța judecătorească și deci timp până în toamnă. Eu cred că timpul îi este necesar ca aerul, iar asta da, are legătură și cu decizia CCR, și cu executarea doamnei Kovesi, eventual și cu o reacție slabă a președintelui Iohannis. Timp pentru ce?

Domnul Cristian Tudor Popescu are o teorie foarte interesantă despre “schimbarea aerului” în Justiție, mai exact despre faptul că magistrații, cât sunt ei de magistrați, simt atunci când s-a schimbat mersul, trendul. Unii se adaptează, alții supraviețuiesc, alții pleacă. Nu sunt de acord cu domnul CTP, eu nu cred în această teorie. Dar nici nu trebuie să cred eu, ci Dragnea. El are nevoie acum de timp (amânarea sentinței) de o unealtă de forță pentru mai târziu (Tudorel Toader) și de schimbarea aerului, astfel încât să-și poată impună cumva achitarea. Poate și-a dat seama că acum greu poate evita o condamnare, nu știu, așa că a strigat marea adunare pesedistă ca să obțină “dăcât” o amânare. Pare mult, doar pentru o amânare. Nu e! Depinde ce NU aduce amânarea.