Dragnea merge spre extrema naționalistă. Euroscepticismul este ultima lui scăpare

Moise Guran

Prima întrebare la care trebuie să-și răspundă orice om cât de cât logic este de ce încurajează rușii naționalismul din țările est-europene? Nu e naționalismul ăla și anti-rusesc, așa cum a fost în perioada interbelică? Poate deveni, dar deocamdată momentul forței e altul. Pur și simplu tot ce poate obține deocamdată Putin este spargerea Uniunii Europene. Deja i-a distrus coerența. Ce vor face rușii după aceea e altă mâncare de pește, dar, deocamdată, toată mașina de propagandă răspândește minunile dacilor în România, catolicismul familist în Polonia și mărețe hărți medievale în Ungaria. Dar pentru noi momentul este important mai ales pentru că el va fi folosit de către Dragnea și penalii săi, care nici măcar extremiști autentici nu sunt.

În perioada imediat următoare Comisia Europeană va începe o contraofensivă împotriva rebelilor din Est. Ea este așteptată, a fost anticipată și un val ultra-naționalist va izbucni foarte util și coordonat, inclusiv la noi, alimentat pe trei linii – creștinism homofob, xenofobie anti-corporatistă (cu sau fără săracul ăla de Soros zugrăvit drăcește) și, în final, anti-Justiție independentă, care n-ar fi de fapt independentă, ci coordonată de forțele întunecate ale UE. Sigur că un om bine informat și cu cenzura bunului simț va fi imun la astfel de narative, dar nu le subestimați puterea! Ele prind pe două profile umane de care România nu duce lipsă – Frustratul și Ignorantul.

Frustrarea vine cel mai des din sărăcie, dar poate fi asociată uneori și cu vârsta, căci e greu să îmbătrânești frumos. Iar cu o pensie de 7-800 de lei e și mai greu. Speranța neîmplinită se transformă după o vreme în disperare, iar toleranța creștină în cruciadă și în dorință de răzbunare. Mai departe e suficient să-ți spună cineva că se dorește legalizarea căsătoriilor gay, că vor să ne violeze copiii sau să-i adopte și să-i crească în familii homosexuale ca să semnezi sau să manifestezi împotriva a ceva ce, de fapt, nu s-a cerut. Semnează frustrarea, nu semnezi tu, căci spaimele deformează simțul realității și te fac ușor de manipulat.

De aici se intersectează al doilea profil – ignoranța. La care, da, distrugerea Învățământului a contribuit masiv. Necunoașterea este cea care ne împinge mereu și mereu în aceleași capcane ale istorie.

Mișcările legionaroide au reînviat episodic în România, prin anii 90, dar atunci era mult prea devreme pentru ele, pentru a lua amploare de mase, mai ales că naționalismul a fost repede relansat și confiscat de foștii comuniști. Nu de Iliescu, de Vadim, dar Iliescu s-a folosit de acei extremiști trecuți atât de ușor de la stalinismul ceaușist la fascismul proto-putinist. Și poate că nici azi nu s-ar ajunge prea departe dacă n-ar fi bombardamentul ăsta informațional atent pregătit și desfășurat deja de ani de zile. De ruși.

După ce Uniunea Europeană s-a extins spre Est, mișcările ultranaționaliste de la noi au schimbat targetul, dar s-au relansat tot pe filieră ultra-creștină, îmbrățișând uneori filo-rusismul fățiș, pan-ortodox, sau chiar fascismul mimetic putinist, călare pe urs sau pe tigru… Nu știu, zău, câți dintre tinerii care se îmbracă în negru, cu sau fără cruci de gât și sharuiesc filmulețe sau povești inventate cu ruși destoinici care ciomăgesc invadatori arabi știu că strămoșii lor legionari erau în primul rând anti-sovietici. Chit că spre finalul anilor ‘30 legionarii și amețiții de comuniști români au ajuns să facă (indirect) un pact de neagresiune, fascismul românesc interbelic a fost în primul rând antirusesc (bine, antisemit, dar ei considerau bolșevismul o creație evreiască). Era un context internațional, ok, fascismul contaminase aproape toată Europa, dar și atunci, ca și acum, pentru România principalul pericol îl reprezenta Rusia. Nu pentru că era comunistă (comunismul este și el doar o altă religie) ci pentru că era Rusia. Cum e posibil ca ultra-naționaliștii de azi, care au o bună parte din doctrina celor de acum aproape o sută de ani să fie filo-ruși? Urăsc ei atât de mult Uniunea Europeană încât să nu mai conteze cui fac jocul? Sau sunt atât de naivi și ignoranți încât să nu își dea seama de el? Dacă sunt atât de naivi, probabil că se vor asocia și cu penalii vopsiți în creștini, patrioți și tradiționaliști, așa că pregătiți-vă la atacuri foarte creștinești la adresa “neamțului” de la Cotroceni, la adresa UE și, bineînțeles, a DNA. Da, în final, miza tot scăparea corupților este, nu trebuie să fii geniu ca să-ți dai seama de asta, dar hai să vedem câți români nu vor reuși să înțeleagă.

Reuters zice că săptămâna aceasta Comisia Europeană va scoate propunerea de legare a fondurilor europene de îndeplinirea criteriilor statului de drept. Adică de existența unei Justiții independente. Sigur, primele vizate sunt Ungaria și Polonia, dar cum la noi bătălia pentru Justiție se apropie de apogeu, este de presupus că se apropie și un viraj antieuropean mai clar, mai fățiș și mai obraznic al coaliției de guvernare. PSD nu a câștigat alegerile cu un astfel de mesaj (ca Orban în Ungaria) și tocmai de aceea are nevoie de o mare ieșire creștinească în stradă (în absența votului, PSD caută legitimarea de mase), cu condiția să fie cât mai xenofobă și mai antieuropeană. Va fi numită și patriotică, deși e clădită pe retorica propagandei rusești. Ochii cât cepele, așadar, căci în zilele și săptămânile următoare Dragnea va căuta să-i încalece pe acești tineri naivi, creștini și homofobi, excitându-i cu cel mai puternic stimul – Ura. În numele Dragostei, uneori.