Orlando, probleme mă?

Moise Guran

Se confirmă informația cum că ministrul de Finanțe i-a ținut luni seara pe toți angajații Fiscului până târziu în noapte la serviciu, iar apoi a uitat de ce i-a ținut. În ziua respectivă Fiscul anunțase execuția bugetară pe primele două luni. Surprinzător, deși datele de la Trezorerie sunt cam gata cu câteva zile înainte, pare că ministrul de Finanțe însuși a aflat de pe site-ul ANAF că în luna februarie deficitul statului român a sărit voinicește de 1 miliard de euro. Ceea ce este ușor catastrofal, căci primele luni din an colectează taxele și impozitele de pe ultimele din anul trecut. Și tocmai de aceea veniturile sunt mari, permițând statului să intre pe deficit abia mai prin aprilie. Ianuarie a fost pe excedent, deci întreg deficitul ăla a fost făcut în februarie. Dacă scoți de acolo niște plăți pentru armament, îți rezultă un deficit structural îngrozitor. De unde, de unde? Oare, de unde? Cum ministrul nu i-a mai întrebat nimic pe angajații Fiscului, într-un final oamenii au plecat acasă, fără să înțeleagă nici ei ce i-a lovit. Așa că o să încerc eu câteva răspunsuri. Pentru domn’ ministru socialist de Finanțe.

Deși încasările statului din TVA au fost, pe primele două luni, cu 7% mai mari decât anul trecut, 5% vin din creșterea prețurilor, căci TVA-ul e procent din preț. Cum creșterea consumului a fost cam de 14%(+11% comerț, +15% servicii), da, ați înțeles corect, statul a pupat doar 3% din creșterea consumului, iar restul creșterii TVA vine din inflație. De ce? Din rațiuni de fiscalizare, pentru că Dragnea a pus botniță Fiscului, pentru că, firesc, nu prea mai dă nimeni bon fiscal și pentru că cei care fac evaziune fiscală au înțeles destul de corect mesajul golănesc venit de la vârful statului român – dacă guvernanți-s condamnați penal, na! doar nu vă așteptați ca guvernații să fie îngeri. Doar ca să înțelegeți despre ce vorbim, în ciuda creșterii inflaționiste a încasărilor de TVA, pe primele două luni din 2018, statul tot a încasat cu 1 miliard de lei mai puțin decât pe primele două luni din … 2016. 2016, nu 2017! În 2016 nu erau la guvernare nici condamnați, nici marionete ale acestora. Despre accize ce să mai vorbim? Au crescut, nu? Da, dar încasările au scăzut. Această prostie se tot repetă. Se fac 20 de ani de când se tot repetă.

Bun, acum să ne uităm puțin la efectul transferului contribuțiilor… Deși oficialii românii s-au jurat precum cățelușul cu părul creț că nu le iese nimic din acel transfer, în realitate, ministerul de Finanțe, condus pe atunci de domnul Mișa, proiectase o scădere de 8,9 miliarde de lei a deficitului fondului de pensii. De unde? Din transferul contribuțiilor, creșterea salariului minim pe economie și o mică șterpeleală de la fondurile de pensii private.

Execuția la două luni arată că 1. Dumnezeu nu doarme și 2. Dumnezeu nu bate cu parul.

În ritmul ăsta, transferul contribuțiilor reduce într-adevăr deficitul fondului de pensii, dar nu cu 8,9 miliarde. S-au încasat în plus doar 800 de milioane în două luni, deci impactul e la jumătate. Ceea ce, bineînțeles, creează o problemă celui cu rața-n gură și cu ou-n buzunar, căci din scăderea subvenției la fondul de pensii s-au mărit în avans salariile bugetarilor. Am demonstrat asta aici.

Ca din întâmplare, astăzi Inspecția Muncii a avertizat firmele că începe să ia la puricat contractele de muncă, să vadă cine n-a raportat la REVISAL transferul contribuțiilor. E cineva atât de prost încât să modifice contractele și să nu anunțe statul? Sau e o amenințare asta, menită să-i sperie pe patroni? Cred că da, ne putem aștepta la controale disperate și de la ANAF, și de la Inspecția Muncii, căci execuția bugetară e catastrofală, dar să fim bine înțeleși, patronii nu sunt obligați să mărească brutul cu contribuțiile integral, ci doar să înregistreze în REVISAL dacă au făcut-o. Am impresia că doamna Olguța îi ia de proști pe patroni. Vrea să-i sperie ca pe oi și își va continua campaniile iresponsabile de discreditare a acestora.

Creșterea investițiilor pe primele două luni ale anului, că s-ar putea să auziți și de o fenomenală creștere a investițiilor, are puțină legătură cu deficitul bugetar. Fix ca pe finalul anului trecut, când guvernul a raportat o creștere a investițiilor, nici acum n-a fost vorba de macarale ce râd în soare sau de autostrăzi amețitoare, ci doar de plata unor achiziții de armament pe care România le-a făcut. Și bine că le-a făcut. Dar ăla e bugetul Apărării, cei 2% pe care ne-am jurat că îi cheltuim pentru armată. Încă nu produc alți bani.

Una peste alta, în primele două luni, cheltuielile statului au crescut cu 40% față de aceeași perioadă din anul trecut, în mod evident, factorul cel mai apăsător fiind creșterea salariilor bugetarilor. Statul consumă azi pentru ele cu 18% mai mult decât acum un an, dar cu 35% mai mult decât acum doi ani, pe vremea tehnocraților.

Deci, ce puteau să-i spună angajații ministerului de Finanțe domnului Orlando Teodorovici?

Că jocul de sumă nulă, mai numit și socialism, în care furi prin inflație și devalorizare din banii celor care muncesc la privat, pentru a-ți plăti proprii votanți, de regulă categorii asistate social sau bugetari, nu poate fi rostogolit la infinit? Că n-au crescut suficient prețurile, pentru a putea finanța acest perpetuum mobile economic, acest caritas numit și programul economic al PSD? Că poți forța tăierea profiturilor firmelor, dar nu poți rostogoli la infinit creșteri de venituri pentru sectoarele neproductive ale economiei? Că poți forța creșterea salariului minim, dar nu poți garanta păstrarea salariilor celorlalți, în aceste condiții, chiar dacă ameninți că vei trimite Inspecția Muncii peste jumătate din firmele românești? Asta ar fi trebuit să-i spună cei de la Fisc domnului Orlando? Uite, m-am gândit să-i transmit eu, că ei poate sunt timizi: It’s the ideology, Stupid!