Mr. Dragnea, n-ai vrea să faci autostrăzi pentru români, în loc să-ți faci legi doar pentru tine?

Moise Guran

Aterizarea intempestivă a lui Frans Timmermans la București, într-o vizită anunțată în ziua în care Tudorel Toader a declanșat procedura revocării procurorului șef al DNA, nu este ultimul avertisment acordat autorităților de la București. Ultimul fusese, cu o lună înainte, dacă vă mai amintiți, în scrisoarea comună semnată de Timmermans și președintele Juncker. Acum Comisia Europeană a înțeles că trebuie să treacă la acțiune, iar aterizarea lui Timmermans este parte din aceasta. Compilând două mesaje ale domnul Timmi, acesta l-a întrebat pe Dragnea cam așa – n-ai vrea tu să faci mai bine autostrăzi pentru români, pe banii Europei, în loc să-ți faci legi doar pentru tine? Auuu!

Cei de la Bruxelles au înțeles, pe de o parte, că Dragnea va merge până la capăt cu Legile Justiției, iar pe de altă parte, că atâta timp cât Dragnea ține România în șah, nici pe politrucii de la Curtea Constituțională nu te poți baza pentru apărarea statului de drept și, finalmente, a valorilor europene.

Așa că, cel mai probabil, în perioada următoare vom asista la două acțiuni, complementare, una de natură juridică (voi vorbi de ea altă dată) și una politică. Cea politică a început cu această vizită și, probabil, va merge ceva mai repede decât cea juridică, păstrată cumva în rezervă. Timmermans este social-democrat, face așadar parte din aceeași familie politică cu PSD, chiar dacă acest detaliu s-ar putea să însemne pentru Liviu Dragnea, cum zicea chiar el cu altă ocazie – un bullshit. Dacă e așa sau nu, dacă pe Dragnea l-ar afecta sau nu azvârlirea PSD din propria familie europeană, exact asta evaluează Timmermans la București, căci, o să vedeți, pasul ar fi unul mai degrabă periculos decât util.

Intervenția directă a celui mai înalt oficial european de stânga, la București, în bârlogul lupilor, față în față adică și cu Liviu Dragnea, dar și cu alde Iordache, Nicolicea și alți băieți cu buzunare doldora de amnistii și grațieri, deschide o presiune politică pe care doamna Dăncilă nu o poate contracara de una singură. Dacă Timmermans nu venea, Dragnea o scotea pe Dăncilă în față. Dacă a venit, n-a avut cum să-l mai evite. 

Nu, Timmermans nu a venit numai ca să le spună acestor parlamentari pe persoană fizică să nu-și mai facă legi doar pentru ei. Le-a spus și asta, textual, dar le-a mai spus ceva, un mesaj repetat apoi și la conferința de presă – nu faceți voi, mai bine, autostrăzi, sau alte lucruri utile pentru care românii și-au și dorit să intre în UE? 

Bineînțeles, asta arată că 1. vizita lui Timmermans a fost pregătită, cineva a ales un tip de mesaj cu mare priză la români (autostrăzile), inclusiv la pesediști și 2. Timmermans a luat personal exact competiția din PSD, unde Dragnea avusese grijă să-și elimine orice potențială opoziție. Acum are una, în cel mai puternic socialist european. Probabil va apărea și în interiorul partidului.

Cu adevărat important acum nu a fost așadar mesajul (el a fost o unealtă), importantă a fost confruntarea directă Timmermans-Dragnea. Poate conta la apropiatul Congres PSD? Feelingul îmi zice că da, deși Timmermans nu poate candida acolo, susținerea pe care Dragnea o are din partea baronilor cu interese penale e greu de subminat, iar palma primită de Dragnea încă nu profită altcuiva, unui alt pesedist care să-l confrunte la respectivul congres, peste zece zile. În plus, eu mă tem că domnul Dragnea deja a anticipat asta și este pregătit inclusiv pentru aruncarea PSD afară din PES (Partidul Socialiștilor Europeni). Timmermans este însă conștient că un PSD aruncat în afara PES este mai periculos pentru Europa decât înăuntrul unui partid filoeuropean.

Pe finalul conferinței de presă, vicepreședintele Comisiei Europene și-a cerut scuze, motivând că trebuie să plece în grabă, ca să nu piardă avionul. Am zâmbit, auzindu-l! La câte pagube i-a făcut în doar câteva ore la București lui Dragnea, acesta ar fi fost în stare să-i țină avionul pe loc, numai să nu-l piardă Timmermans și să mai rămână pe aici până la următorul avion.