Domnule președinte, să nu marcăm după sfârșitul jocului! Declanșați referendumul înainte de OUG!

Moise Guran

Adică azi. Informațiile privind iminența modificării Codului Penal prin ordonanță de urgență sunt numeroase și sunt credibile. Cel mai târziu mâine, guvernul Dăncilă va dezincrimina unele infracțiuni, va scădea pedepsele pentru altele, micșorând implicit termenele de prescripție astfel încât Liviu Dragnea (și alături de el mulți alții) să scape imediat de procesul Bombonica, cel în care deja a fost condamnat la trei ani și jumătate de închisoare. Efectele sunt retroactive și anularea ulterioară e inutilă. Lansarea unui referendum în care populația să se pronunțe pentru o politică penală mai severă (adică opus unei legi penale mai favorabile, aceasta este terminologia Codului Penal) ridică un fanion. Offside! Invers, lansarea referendumului după OUG e ca un gol dat după fluierul final.

E greu de spus dacă din punct de vedere juridic o ordonanță de urgență poate fi anulată dacă ea lasă fără obiect un referendum pe aceeași temă, deja lansat. În mod cert însă, demararea procedurii unui referendum înaintea ordonanței oferă temeiul juridic pentru atacarea ei la CCR. De către Avocatul Poporului, care da, știu, e nașpa, la fel de nașpa ca și CCR. Dar efectul politic se produce – publicul fluieră, blatul devine evident, e la fel ca în turul II al alegerilor din 2014. Sau, dacă vreți, la fel cum ar fi dacă guvernul ar modifica legislația electorală ca să nu poți vota și la alegeri și la referendum în aceeași secție, o talpă grosolană ce ar enerva lumea și poate chiar ar mobiliza-o.

Invers, dacă guvernul dă o OUG de modificare a Codului Penal înainte ca Iohannis să ne cheme la referendum acesta devine aproape inutil. Publicul vede că jocul s-a terminat, că atacantul nostru aleargă de bezmetic spre poartă în timp ce ăilalți se îndreaptă spre vestiare. Va da un gol penibil, invalid, lumea va râde de el și de faza “spectaculoasă” pe care o va fi făcut după ce tabela se va fi închis.

În acest moment avem o confirmare chiar de la Comisia Europeană că adoptarea unei OUG de modificare a Codului Penal este iminentă. Asociațiile de magistrați au reacționat, DNA și DIICOT au reacționat, practic toată lumea știe ceea ce președintele Iohannis nu pare să știe. Bineînțeles că știe, dar moșmondeala domnului Iohannis (ce mai contează câteva zile după ce ai amânat doi ani) nu e tocmai nevinovată. El capitalizează politic pe ticăloșia celorlalți, mizând pe faptul că electoratul nu-i înțelege jocul. A chemat magistrații, a făcut o poză cu ei, gata! el e de partea binelui! Ăilalții sunt ai răi, nu e clar? Păi ce, dă Iohannis OUG? Nu! El doar se gândește. Și se gândește și se gândește… până dau ăștia OUG iar referendumul devine inutil pentru Justiție, rămânând doar un instrument politic, o temă de campanie, un gol dat după fluierul final. Nici nu mai știu dacă lumea ar mai veni la referendum sau la europarlamentare.

Așa că primul lucru pe care trebuie să îl facă președintele este lansarea referendumului. Al doilea, desantul în ședința de guvern (înțeleg că e vineri, dar să fim atenți). A mai făcut-o, trebuie să o facă din nou. Are atribuții. Modificarea Codului Penal este chiar sediul materiei pentru “asigurarea ordinii publice”, adică exact în litera Articolului 87 din Constituție, cel care reglementează participarea președintelui la ședințele de guvern. Go, Forrest!