Cu propria OUG pre 2Dorel călcând…

Moise Guran

Am anticipat cumva în materialul de ieri ceea ce urmează cu Toader. Zvonurile privind demiterea/demisia lui circulă insistent de câteva zile și ar avea rolul unei supape de eliberare a presiunii pe care OUG 7 a produs-o în sistem. Mare atenție, votarea unei moțiuni simple nu implică neapărat demisia ministrului respectiv, dar e o recomandare în acest sens. Și cu, și fără Tudorel, prin jocul la moțiune împotriva acestuia, PSD deschide calea unei a doua (poate chiar și a treia) ordonanțe – cu completurile de cinci și/sau cu amnistia.

Nu mi-e clar dacă Tudorel Toader e parte dintr-o șaradă sau e victima propriei prostii. Sigur că enervând toată magistratura, inclusiv cele două-trei cozi de topor pe care Dragnea le are în CSM și asociațiile fără membri, gen Gârbovan, Toader a creat el însuși un levier de constrângere împotriva sa. Am argumente și pentru varianta șaradei și pentru cea a prostiei. În primul rând că OUG 7 nu s-a dat fără știrea lui Dragnea&Iordache, ambii consultați foarte des de Toader în ultima perioadă. OUG 7 nici nu s-a lucrat în ministerul Justiției (ca să nu scape în presă) ci a venit aproape direct în ședința de guvern. Au fost zvonuri că Iordache (poate și Savonea) a fost coautor. Acum iaca, Iordache e cel mai mare critic al lui 2Dorel. Dacă e șaradă, e pentru a-i permite acestuia să iasă din scenă, eventual pentru a merge în europarlamentare și pentru a distanța ALDE de ce urmează. Iordache, Șerban, Nicolicea… oricare dintre ei pot executa cu brio, fără scrupule și fără comentarii orice ordonanță, în calitatea de urmași ai lui Toader la Ministerul Justiției.

Dar aici e și un joc de castană fierbinte și mi se pare mai probabil ca pesediștii să profite de OUG 7 pentru a-i forța mâna lui Toader să dea el următoarele ordonanțe. Doar e genul narcisist iar la vârsta lui narcisismul este o altă definiție a grandomaniei prostești. Decât să fie umilit la vot în Parlament, amenințat cu demiterea, 2Dorel ar putea accepta să-i dea, în sfârșit lui Dragnea ordonanța cu completurile de cinci. Asta i-ar anula sentința definitivă din dosarul Referendumul și l-ar face eligibil pentru funcția de premier. (Recitiți scenariul de aici.) Nu știu ce va fi la votul din parlament, dar eu aș paria pe această a doua variantă. Pur și simplu cu OUG 7 Tudorel Toader și-a tras singur o teslă într-un loc foarte dureros.

Nu plecați după fente, cel mai important lucru este acela că rămân în vigoare cele mai urâte prevederi ale OUG 7 – Secția Specială de constrângere a magistraților, dar și prevederile tehnice care îl scot pe Augustin Lazăr în decor peste mai puțin de două luni. Înainte de următoarera OUG, păstrarea acestor chestiuni deja realizate este critică pentru Dragnea.