Îi aplaudăm când pleacă. Pentru noi n-au fost buni.

Moise Guran

Bucurie mare, dar, vă întreb, de ce ne bucurăm? Că ne mai pleacă un om, recunoscut de Europa, dar pe care nația noastră l-a aruncat? Codruța Kovesi s-a dus pe persoană fizică la Comisia Europeană, s-a înscris în concursul pentru șefia Parchetului European și a ieșit pe primul loc la selecția tehnică. Bravo, avem olimpici, ce să zic, iar ne împăunăm de parcă am avea un merit în asta, avem olimpici, dar învățământu-i la pământ. La fel și cu doamna Kovesi… ne bucurăm, ne bucurăm, ca-n bancul ăla cu două vești, că ne-a luat copilu’ la facultate, dar țara are cancer.

Mulți zic că de la Parchetul European doamna Kovesi va putea continua ceea ce a făcut la DNA. Poate. Încă nu știm ce va fi Parchetul European. La cum sunt desenate acum atribuțiile acestuia, dacă o autoritate națională vrea cu tot dinadinsul să-și protejeze corupții de EPPO (European Public Prosecutor’s Office) o să-i protejeze. Procurorii europeni îi vor asista (pentru început) pe procurorii români (și din alte țări) în anumite tipuri de fraude. Nu numai cele cu fonduri europene, că și fraudele cu TVA afectează, de exemplu, bugetul UE. Nici DNA-ul, nici DIICOT-ul nu vor fi subordonate EPPO, iar dacă Dragnea pune mâna pe parchete, ce vă așteptați să facă Codruța Kovesi de la Luxemburg, unde va funcționa acest parchet european? Apropo, în 2020 abia începe construirea lui, deci așteptați-vă să mai auziți de el (și de Kovesi) cam prin 2022, cel mai devreme. Să sperăm că nu ne scoate Dragnea din UE până atunci, dar da, sunt mulți ani. Uitați-vă ce a reușit Dragnea în câteva luni, nu în câțiva ani, că s-a tot spus lasă dom’le că nu stă DNA-ul într-un om, în Kovesi! Câteva luni după revocarea doamnei Kovesi, Dragnea întreba arogant la televizor… care DNA? A avut chiar tupeul de a se lăuda că a eliminat-o pe Kovesi, ceea ce e corect până la un punct.
În realitate, Dragnea este doar un exponent al societății care a jucat-o în picioare, seară de seară la televizor, este doar un manipulator al prostiei care îmbâcsește uneori aerul țării noastre, un aer la care ne-am adaptat și cu care ne-am resemnat. Asta suntem – un neam resemnat care își devorează liderii valoroși, îi gonește și îi aplaudă mai târziu după ce îi recuperează alții, nu noi. Noi suntem țara lu’ Livache și 2Dorel.
Codruța Kovesi este un lider. A făcut din DNA singura instituție publică performantă din România. Ne-a arătat că putem avea astfel de instituții, ne-a arătat că putem învinge corupția, că putem fi altfel. Ce-am făcut noi, la schimb? L-am votat pe Dragnea și am lăsat-o singură când i-au făcut vânt într-o întreagă asociere de instituții care-s tot ale noastre – CCR, Parlament, Guvern, Președinție. Da, Președinție! Primul bărbat al nației, ăla cu 6,2 milioane de voturi în spate, „n-a avut ce face” și a demis-o prin purtătoarea de cuvânt, vă mai amintiți?

Acum Președintele Iohannis va avea un cuvânt de spus în Consiliul European. Să vedem dacă o susține pe Codruța Kovesi, sau se alătură lui Toader, care a anunțat deja ce va face în Consiliul JAI pe care îl conduce în perioada președinției României. Doamna Kovesi nu poate ocupa postul respectiv pe persoană fizică. A făcut ce depindea de ea, a trecut examenele tehnice ale Comisiei Europene, de acum totul este negociere politică între țări și grupuri din Parlamentul European. Pentru postul de procuror-șef european se mai bat Franța și Germania, cele mai puternice țări europene. România nu se bate, că pentru România Kovesi n-a fost destul de bună. Dar poate exact asta este șansa ei – concurența celor doi grei. Baftă, Codruța!