Ridică vocea! Rezistența NU mai este suficientă!

Moise Guran

În preziua proiectului de buget pe 2019 Ministerul de Finanțe a publicat execuția bugetului pe 2018. Nicio surpriză până aici, deficitul este cel anunțat de Vâlcov la final de decembrie -2,88%. Atâta doar că cifrele nu se leagă. O analiză cursdeguvernare pune reflectorul pe un foarte ciudat miliard de euro (4 mld. lei) care ar fi umflat veniturile statului în luna decembrie, precum și pe ieșirea din modelul statistic a cheltuielilor sociale, a bugetelor locale și a celor de capital, care sugerează facturi neplătite (arierate) aruncate pe bugetul din 2019.

Minciuna are picioare scurte, dar asta numai dacă adevărul își găsește suficienți curajoși să îl spună. Bugetul pe 2019 era compromis înainte de a se naște, căci fără noi taxe el riscă să explodeze în deficit excesiv încă din ianuarie și februarie. De aici și “trăznaia” de OUG de la finalul anului trecut, dar mă tem că mai sunt pe țeavă și altele. E o ipoteză desigur, dar amintiți-vă de ipoteza mea, din februarie 2017, cu Pilonul II de pensii.

Sumele lipsă sunt probabil monstruoase, dar nu vom ști sigur despre ce vorbim decât dacă își dau urgent mâna trei instituții: Banca Națională, care ține contul Trezoreriei Statului și vede exact ce vânt bate prin buzunarele acestuia, Consiliul Fiscal, al cărui rol principal este exact acela de avertizor public și Comisia Europeană. Aceasta din urmă analizează datele pe 2018 abia în luna martie (după ce Fiscul comunică execuția pe ianuarie) și, până atunci, s-ar putea ca alte bombe nucleare să mai explodeze în bătătura românească.

Avansam ieri ipoteza unor viitoare creșteri ale taxelor pe muncă și pe venituri. Nu am informații ci doar analizez modul în care o astfel de prostie s-ar putea încadra în amalgamul retoric fascist-lenininist (xenofobie naționalistă + ura de clasă) al pesediștilor. Și s-ar încadra foarte logic. Păi, este munca cea mai impozitată activitate din România? Este! După ce ai adus două milioane de români la salariul minim pe economie, e foarte ușor să le vinzi acestora un impozit diferențiat, sau contribuții diferențiate sau, și mai simplu… dar mai bine nu mai zic, că după aia iar îmi reproșați că le dau idei. Vă asigur, mintea mea nu e atât de întortocheată pre cât poate fi răutatea săracă a celor care fac astfel de planuri.

Oricum, sensul acestui articol este acela de a face un apel la mobilizare. Isărescu, Ionuț Dumitru, Angela Cristea… toți trei sunteți sub asaltul PSD. De ce oare? Nu faceți greșeala președintelui Iohannis! Nu așteptați să fiți demonizați și împinși în decor, nu vă lăsați impresionați de bullyingul acestor golani politici sau al antenelor mediatice de care dispun! Romanian Business Leaders, Coaliția pentru Dezvoltarea României, voi ce așteptați frate? Ieșiți public, vorbiți-le românilor despre cum au transformat bugetul statului în caritas, înainte ca o majoritate a populației să fie prinsă de acest joc piramidal care ne distruge ca națiune! Alăturați-vă primarilor din marile orașe, arătați cu degetul hoția și frauda, căci vocile voastre au mult mai multă greuate decât pot avea ale noastre, ale jurnaliștilor! Dacă luați poziție acum veți inspira populația împiedicând-o să meargă orbește, resemnată precum o turmă de oi, spre abator.