Cam ce se mai poate fura #noapteacahoții…

Moise Guran

Am citit o analiză foarte interesantă pe Curs de Guvernare, ce arăta că, în esență, este o aberație logică să-ți imaginezi că în patru ani economia poate crește cu 20-25%, salariul mediu poate crește cu 40%, iar pensiile cu 60%… Nu e o aberație, e un truc, că în domeniul ăsta economic nu prea e loc de magie, dar înșelătorii sunt destule…

De fapt, sunt posibile mai multe trucuri, dar unele ies din sfera gogoșeriei și pot intra ușor în cea a hoției. Eu vă spun azi două, după care și eu și dumneavoastră o să ne vedem de ale noastre, iar după niște luni de zile s-ar putea să ne amintim că am mai auzit cândva pe undeva că asta s-ar putea întâmpla.

Dacă țara vrea majorări de pensii și salarii pentru bugetari, economia va da majorări de pensii și salarii pentru bugetari. Asta vă ziceam în campania electorală, explicându-vă încă de atunci (dar cine mă mai auzea în excitația generală produsă de promisiunile creșterii pensiilor și salariilor) că miza reală e modificarea Codului Penal, iar creșterile de venituri pentru bugetari se pot face oricât oricând, din devalorizare.

Știu că nu e cine știe ce magie, dar în orice program socialist devalorizarea monedei e de bază. Intenționat, sau ca efect al unor măsuri, nu contează… dezbaterea e de tip oul sau găina.

Dacă muncești cu 20% mai bine și vrei bani cu 60% mai mult, nu înseamnă neapărat că munca ta este cu 60% mai valoroasă, ci este mai valoroasă doar cantitatea de bani fizici cu care ți se plătește munca. E simplu, asta înțelege toată lumea, dar fiecare se gândește doar la el, la salariul lui, la pensia lui, dă-i dracu pe ceilalți!

În retorica politică, păcăleala e să spui că îți crește economia cu 20% în mod real (sau de exemplu în euro) iar pensiile și salariile bugetarilor îți pot crește și cu 60 și cu 100% dacă vrei, dar nu în euro ci în lei. Am sentimentul că până și Olguța Vasilescu, ministrul Muncii, poate înțelege acest tip de vrăjeală și o suspectez că o folosește cu bună știință.

Pe mine însă altceva mă îngrijorează… Cei de la Curs de Guvernare au remarcat faptul că nici chiar în filozofia simplistă a programului de guvernare al PSD, aberația creșterii artificiale a salariilor, ce ar alimenta astfel fondul de pensii, tot nu explică faptul că pasul de creștere al pensiilor este oricum mult mai mare decât cel al contribuțiilor.

Altfel spus, chiar presupunând că în următorii cinci ani economia va crește cu 30%, nu cu 20%, chiar presupunând că salariul mediu pe economie ar crește în următorii ani cu 50%, nu cu 40%, deficitul fondului de pensii tot ar urca de la patru-cinci miliarde de euro cât este astăzi, până la peste șapte miliarde de euro, în anii următori.

Acest lucru este de neconceput pentru toți analiștii economici, care, atunci când ajung la imposibilități logice, se opresc și râd de pesediști și de aberația lor de program. Aha! Mare greșeală să-i judeci în cheia unei logici legale, nu credeți, nici acum, după tot ce s-a întâmplat? Mie cifra aia de șapte miliarde de euro mi-a dat brusc frisoane și mi-a rămas râsul în gât, căci cam atâtea miliarde s-au acumulat până acum în fondurile de pensii private pilonul II, alea de le strângem noi ăștia mai tineri, contributori și degrabă în stradă săritori! Vă dați seama că naționalizarea lor ar rezolva această problemă? Dar… dar asta ar fi furt, o să ziceți! Măăi, și ce surpriză! Să o ținem minte pe aia cu #noapteacahoții! S-ar putea să ne mai folosească!