Să nu ne pierdem cu Firea! Amnistia este iminentă, căci cei doi s-au înțeles!

Moise Guran

Eu însumi am acordat în articolul precedent un spațiu nepermis de mare revoltei Gabrielei, comparativ cu informația zilei, oferită tot de ea, și anume că Dragnea și Tăriceanu s-au înțeles. Iar Viorica va da ordonanță, pe asta ne-a spus-o chiar Dragnea. Dincolo de faptul că se profilează ieșirea PSD de la guvernare cu un an înaintea alegerilor prezidențiale și că temporar acest partid se poate și sparge pentru a asigura succesul Gabrielei Firea în aceste alegeri folosind ca motor exact bătălia cu Dragnea, efectul atacului declanșat de primăriță la adresa lui Dragnea a fost o anesteziere a opiniei publice în fața anunțului mult mai grav – Guvernul Dăncilă va folosi pretextul protocoalelor dintre SRI și diferite instituții publice pentru a da amnistie. Aloo! Suntem bine? Chiar atât de mult ne interesează scandalul din PSD? Mai contează cine pică și cine se ridică după o amnistie ce va albi toate faptele de corupție și, probabil, multe altele?

Am observat că specialiștii se pierd în tehnicalități, invocând faptul că o anulare a unor acte administrative (protocoalele vieții) prin OUG (cu putere de lege) este o aberație juridică. Bineînțeles, dar asta arată de fapt altceva. Fiind deja caduce în urma deciziei CCR din 2016, aceste protocoale nu mai pot fi anulate/abrogate ci doar folosite ca element de identificare a subiecților unei amnistii. Care da, trebuie dată numai prin lege. Iar o OUG deși este neconstituțională, căci încalcă interdicția modificării libertăților fundamentale (Art. 115, Aliniatul 6)  la fel cum și OUG 13 a încălcat-o, are efect retroactiv. Adică scapă toți cei interceptați sub orice formă până în 2016, pe singura infrastructură de interceptare existentă în România, cea a SRI. Lumea nu pare să priceapă acest lucru – și hoții, violatorii, criminalii, evazioniștii și, desigur, corupții, tot pe infrastructura SRI sunt interceptați, indiferent că asta se face la cererea poliției, a DNA, a DIICOT, a Parchetului de pe lângă Judecătoria Răcarii de Jos.

Ca să nu pic eu însumi în acest păcat al tehnicalității rezum așa – în timp ce noi toți analizăm ce șanse au Firea și Dragnea să se sugrume reciproc, Dăncilă este pregătită să dea oricând o amnistie cu efect de ștergere a responsabilităților celor care au furat țara asta și au adus-o în halul în care este. A spus-o Dragnea la conferința de sâmbătă, cu gurița lui.

N-am auzit nici de mitinguri de protest, nici de reacții ale societății civile, doar Ludovic Orban a declarat, după ședința de duminică a liberalilor, că pregătirea unei moțiuni de cenzură (adunarea voturilor necesare) care să doboare Guvernul Dăncilă este prioritatea zero. Foarte corect!

Acum, poate vă mai amintiți criticile mele, și mai vechi, dar și de dată mai recentă, împotriva duplicității liberalilor față de chestiunea anticorupției, dar și legate de puțina încredere pe care domnul Orban însuși o inspiră. De data asta îi dau dreptate și, într-un material viitor, voi explica și de ce calculele de oportunitate în această situație (că să vezi că e mai bine să rămână PSD la guvernare și să facă țara praf ca să vadă și votanții lor ce rău e) sunt cinice, aberante ca fundamentare psihologică și, cel mai important, politicianiste în cel mai urât mod cu putință. Oamenii vor altfel de politicieni pentru că vor un alt fel de a face politică. Nu înțelegeri tacite din care fac țara praf pe rând, că de aia nici nu mai vine lumea la vot.

Da, doborârea Guvernului Dăncilă este o urgență, căci acum, după ce Dragnea și Tăriceanu s-au înțeles, nimic nu mai pare a mai împiedica mult dorita OUG care să-l scape și pe Dragnea și pe ceilalți. La drept vorbind, moțiunea de cenzură va veni probabil târziu, dar nu se știe niciodată… Poate nu vor reuși să dea săptămâna asta ordonanța, așa că moțiunea de cenzură trebuie inițiată imediat. Iar noi, societatea, trebuie să ne trezim și să protestăm proactiv, iar nu reactiv. În fond, Dragnea a spus din nou cu subiect și predicat care e planul. Ce mai așteptăm? De ce mai căscăm gura la Firea și la scandalurile lor?