Prima zi de campanie prezidențială… Fii bărbată, Fifi!

Moise Guran

Gabriela Firea a ieșit pachet de nervi din ședința PSD, în probabil cel mai dezlânat și mai sincer discurs din viața ei. A dat pe gură tot, inclusiv faptul că marea ei problemă e că Speranța Cliseru e proxy-ul ei, Carmen Dan e proxy-ul lui Dragnea și n-are de ce să cadă pe ea vina pentru 10 august cînd Dan se consultă cu Dragnea pentru orice. O insinuare străvezie că Dragnea a dat ordin să fie bătuți oameni, dar și o scăpare cam inabilă (pe care a încercat să o dreagă apoi, stângaci) că pe ea, Fifi de la Primărie, o doare undeva de oamenii respectivi, atâta vreme cât nu e ea resonsabilă de bătaia lor. Mai ales că era și plecată, strategic. Bun! După cinci minute de când Gabriela Firea începuse să vorbească, probabil PSD pierduse deja vreo cinci procente. Peste maximum o săptămână vor mai fi vreo 15. La sută.

Este posibil ca Gabriela să se fi simțit foarte trădată în momentul în care s-a supus la vot demiterea lui Carmen Dan și s-a trezit că rămăsese singură, aparent abandonată de ceilalți colportori (oh, da, au mai fost și alții). Momentul acela penibil, singură tu, cu mâna pe sus, e de neprețuit Gabriela! Umilința este cel mai important exercițiu al unui politician, al unei persoane publice în general. Gustul trădării, lama cuțitului înfipt în spate, pe care tu l-ai simțit și din partea ailaltă cândva – priceless! Pentru toate celelalte există uriașul card al Capitalei! Doar ești stăpână peste bugetul celui mai bogat oraș european aflat într-o mare de sărăcie. Doar tu, socialistă mică, poți sparge milioane pe fluiere, fonfleuri și floricele spânzurate, în timp ce la 15-20 de kilometri de tine încep județele campioane la ajutor social ale României.

Deși sunt convins că Gabriela Firea avusese un recul serios după scena cu Halep de pe Arena Națională, ea rămâne totuși cea mai populară figură a PSD. Era cotată undeva pe la 30%, cu o rată de simpatie comparabilă cu cea a președintelui Iohannis. Gabriela a fost trup și suflet alături de Dragnea, a făcut parte chiar din aparatul de atac al acestuia (alături de Olguța, vezi mărturisirile de anul trecut ale primarului de la Iași) dar acum Gabi a ieșit la atac deschis, frontal, iremediabil și, aflăm de la ea, inevitabil. Asta pentru că atacul Gabrielei este de fapt un răspuns la încercarea lui Dragnea/Dan de a arunca responsabilitatea pe Cliseru și, indirect, pe ea, pe Gabriela.

Deși Liviu Dragnea a ieșit pe seară și a încercat să bagatelizeze incidentul, acesta a fost unul major, serios și va avea efecte. Iar Dragnea știe asta și a acționat în consecință. Căci dacă în CEx-ul, atât de obedient lui Dragnea, Gabriela nu avea cum să câștige, pentru ea ca politician momentul a fost totuși unul inspirat.

Gabriela este deja mai populară decât era ieri și va fi și mai populară în momentul în care îl va învinge pe Dragnea. Căci îl va învinge, să n-aveți dubii… Influența Firei printre parlamentarii PSD face exact diferența dintre un vot de susținere și unul de prăbușire al Guvernului Dăncilă. La proxima moțiune de cenzură (Opoziția NU are voie să nu introducă moțiune după evenimentele din 10 august) Gabriela va fi cea care va doborî guvernul sau nu. Iar eu cred că îl va doborî, căci o cunosc și e răzbunătoare.

Dacă nu se jura cu cerul și cu pământul că nu vrea să candideze, Gabriela și-ar fi putut negocia candidatura la președinție, dar e mai bine așa, căci va candida oricum, împinsă din spate de Pandele, de Voiculescu (cred că da, Dragnea tocmai a pierdut ambele televiziuni pesediste, nu numai A3) precum și de o grupare de interese ce poate calcula chiar despărțirea temporară a PSD, până după alegerile din 2020 (au mai făcut schema asta de mai multe ori).

Așadar șansele căderii Guvernului Dăncilă sunt mari. Din cauza Gabrielei. În același timp avem confirmarea că Dragnea și Tăriceanu s-au înțeles (lansasem ipoteza judecând după comportamentul lui Toader față de Lazăr) că știu amândoi că zilele Guvernului Dăncilă sunt numărate și că se vor grăbi să-și pună în aplicare înțelegerea – Tăriceanu candidat comun, iar Dragnea își primește ordonanțele care îl vor scăpa de Justiție. Repede!

Despre ordonanțe, Dragnea a spus doar că s-a discutat despre una care să anuleze protocoalele și efectele acestora. Despre o eventuală amnistie a spus că guvernul trebuie să-și asume asta. Știm din declarațiile anterioare că se dorește o ordonanță (de modificare a Codului de Procedură Penală?) care să ducă la anularea probelor strânse cu ajutorul SRI. Efectele acestora… ah, asta e deja altceva! Evident, nu i-ar fi suficientă lui Dragnea o modificare a Codului de Procedură Penală (cu efecte pentru viitor), el vrea ceva retroactiv. Cred că se gândesc la o ordonanță care să amnistieze toate faptele care au fost probate cu interceptări făcute pe infractructura SRI. Care e unică. Alta nu este. Deci toate dosarele, chiar și cele cu sentințe definitive (Dosarul Referendumul, de exemplu) în care s-au făcut orice fel de interceptări tehnice.

Revenind la Gabriela Firea… Vă sfătuiesc să o luați în serios! Azi a fost prima zi din campania ei electorală. Pentru Președinția României. Și a fost briliantă, spectaculoasă, cu maximum de acoperire posibil! Băgați însă de seamă, că scăpăm de dracu și dăm de mă-sa. Gabriela are o ambiție nemăsurată, explozivă și mă îndoiesc la modul serios că Iohannis îi poate face față. Războiul cu Dragnea abia îi va scoate la suprafață potențialul. Restul îl vor face grupările de interese din spatele ei.