Previzibil, a venit rândul Procurorului General. După asta, Dragnea chiar devine dictator.

de Moise Guran

Deschiderea atacului la Procurorul General pare pripită, precipitată de ancheta privind evenimentele din 10 august, dar ea a fost îndelung planificată. Era rezerva lui Dragnea pentru un atac final asupra democrației românești. Probabil că s-ar fi ajuns oricum aici, chiar în această toamnă, căci capturarea Justiției este ultima fază necesară pentru instituirea unei dictaturi. Dragnea si guvernul său nu mai pot supraviețui politic altfel.

Vă fac întâi atenți asupra formulării din comunicatul Procurorului General, care nu spune “Toader vrea să mă schimbe ca să oprească ancheta evenimentelor din 10 august”, ci “se încearcă destabilizarea Parchetului General”. Diferența e una subtilă, pentru cunoscători – până la schimbarea efectivă a lui Augustin Lazăr, gestul lui Toader de a demara procedura urmărește un efect psihologic de intimidare asupra procurorilor. La fel ca și în cazul DNA, unde schimbarea Codruței Kovesi a produs un efect de stagnare, de frână asupra dosarelor încă de la demararea procedurii, la PG ancheta evenimentelor din 10 august s-ar putea prelungi, primul obiectiv al lui Toader fiind acela de a nu fi demarată punerea sub acuzare a unor persoane până la numirea unui nou procuror general. Sper să mă înșel, dar cred ca la acest tip de destabilizare se referă Lazăr.

Noua lege, deja intrată în vigoare, mută prerogativa anchetarii magistraților (inclusiv a judecătorilor) de la DNA, în subordinea procurorului general. Așa că toți, procurori și judecători, știu că vor fi la mâna unui viitor PG, ales de Toader.

Dacă totuși “destabilizarea” nu se produce, iar procurorii militari se apropie de o punere sub acuzare ce ar putea culpabiliza Guvernul Dăncilă pentru evenimentele din 10 august, Toader îl poate schimba acum mult mai repede pe Lazăr decât a schimbat-o pe Kovesi, tocmai datorită deciziei CCR în cazul acesteia. De aceea vă spuneam atunci că președintele Iohannis nu trebuia să lase lucrurile cum au picat, ci să lupte, să ceară CCR o clarificare de dispozitiv. Pentru că n-a făcut-o, se aplică fix aceleași reguli – Toader cere revocarea lui Lazăr și, indiferent de părerea CSM, Iohannis e obligat să dea decretul… că n-a avut ce face.

De observat că timingul revocarii lui Lazăr, așa cum l-a evocat Tudorel Toader, se suprapune cu discutarea Codurilor Penale la CCR – sfârșitul lunii septembrie. Dragnea a pregătit așadar “lovituri de saturație”, o rafală. Oricare din ele trece, efectul este încălecarea Justiției. Nu numai că scapă el personal de dosare, dar financiar guvernul nu mai poate supraviețui fără încălcarea unor drepturi fundamentale, așa cum ar fi dreptul de proprietate asupra Pilonului II. Sigur, vor fi procese, dar aerul în Justiție va fi altul și statul va câștiga.

Apoi, controlul asupra procuraturii deschide calea unei largi palete de abuzuri, de la arestarea opozanților politici (da, da… Turcia, Rusia) și până la falsificarea fără jenă a alegerilor.

De aceea spun că Dragnea a deschis ultima fază spre construcția unei dictaturi. Fără exagerări, fără metafore. Dacă nu îl oprim cumva, e game over.