Eu vreau să-mi cresc copilul aici, în Europa. Fără rezerve! Tu ce zici?

Moise Guran

Faceți vă rog acest exercițiu… Pronunțați cu voce tare următoarea propoziție – Eu vreau în Europa, cu toate consecințele ce decurg de aici. Gata? Ați zis? Dacă ați avut cea mai mică ezitare înainte de a face acest exercițiu înseamnă nu numai că sunteți conștient de statutul nostru de europeni de mâna a doua, dar și că cineva contează pe îndoiala dumneavoastră. Ce s-a întâmplat cu națiunea noastră? Cum am ajuns să ne îndoim de ceea ce ne dorim cu adevărat? De ce valori fundamentale, așa cum ar fi Libertatea, Pacea, Prosperitatea, Democrația, Educația sau Vrednicia nu mai sunt asociate în mințile noastre cu Uniunea Europeană? Sau sunt? Păi, dacă sunt, atunci a cam venit vremea să le afirmăm. Fără ezitare!

Asta cu Europa nu e vorbă în vânt și statutul actual de membru al UE nu mai este deloc o garanție, în condițiile în care țările vestice se mișcă în mod clar spre altceva, iar actuala structură a Uniunii este paralizată de țările din Est. În aceste zile se testează politica externă comună. Componenta monetară este și ea importantă, dar niciuna dintre țările mai mari din fostul bloc estic nu a accesat-o. Treptat, apartenența la Zona Euro va deveni o frontieră și mai vizibilă, pentru banii și finanțări de la bugetul comun. Mai ales că este obligatorie pentru pasul următor – Uniunea Fiscală, ce nu mai poate întârzia prea mult. În fine, dar nu în ultimul rând, noi ăștia din Est am picat testul valorilor democratice, iar asta dezintegrează spațiul de liberă circulație al persoanelor. Care mai sunt azi șansele ca România să fie primită în Schengen?

Ca cetățean al României știu că țara mea s-a angajat să treacă la Euro acum cinci ani. Politicienii îmi spun că nu suntem pregătiți, dar de fapt eu sunt, ei nu sunt. Și asta pentru că dacă am decide azi să trecem la Euro, ei ar mai avea doi ani la dispoziție să creeze locuri de muncă (nu mai mult, atât, locuri de muncă), dar asta în cele câteva zone profund subdezvoltate din România. Este vorba de județele aflate în top după numărul asistaților social. Ah, da, asta ar însemna că ei, politicienii, ar trebui să reformeze cumva și asistența socială, astfel încât oamenii respectivi să prefere un salariu, în locul ajutorului de la stat.

Și încă ceva (asta e ultima, dar cea mai importantă), dacă am trece la Euro, ei politicienii, n-ar mai avea cum să câștige alegerile în baza unor promisiuni fără fundamente. Adică, n-ar mai putea să devalorizeze moneda și să crească prețurile, pentru a-i păcăli pe bugetari și pe pensionari cu creșteri iluzorii de venituri.

De aceea vă spun…

Eu sunt pregătit și ca mine sunt cei mai mulți locuitori ai României. Cei care nu sunt pregătiți nu vor să fie și nici nu vor fi vreodată.

Invers, dacă nu aderăm la Zona Euro rămânem în UE, dar peste câțiva ani ne vom da seama că UE înseamnă mult mai puțini bani pentru dezvoltare decât Zona Euro, o să ne dăm seama că barierele dintre Est și Vest nu se vor topi, ci se vor îngroșa, vom înțelege că o altă generație va trebui să treacă prin furcile aderării doar pentru că noi, această generație, n-am fost vrednici să stăm pe drumul pe care cu chiu cu vai, am reușit totuși să intrăm acum un deceniu.

Urmăriți cu atenție evenimentele din Orientul Mijlociu, escaladarea conflictului dintre Iran și Israel, poziția dură a Statelor Unite în acest conflict, dar mai ales prăpastia tot mai mare ce se cască între Donald Trump și statele din Europa de Vest. Urmează mutarea ambasadei americane la Ierusalim și să nu vă mirați dacă UE va fi lăsată în offside de o parte a țărilor estice. Alea de râgâie de la atâția bani europeni, dar vor să îngenuncheze Uniunea.

Eu n-am ce căuta cu ăia. Eu vreau să fiu european fără dubii.

România va fi împinsă să opteze între UE și SUA, iar asta ar fi o greșeală. Pe aceste mișcări, o criză internațională ne va face și mai vulnerabili decât suntem deja, din cauza crizei interne. Derutați, împinși când într-o parte când în alta, așa cum am fost în toată istoria noastră, a venit timpul să stăm bine înfipți cu picioarele în pământ și să repetăm, ca să n-avem dubii – Europa este Libertate, Pace, Prosperitate, Democrație, Educație și Vrednicie.