Atenție! Cineva se joacă de-a fascismul!

Moise Guran

Văd că domnii Dragnea și Țuțuianu, acompaniați pe alocuri ba de Firea, ba de Tăriceanu, sau de oricine se mai nimerește pe la o televiziune prietenă, o țin langa cu multinaționalele care atentează la siguranța națională. În același timp, la protestele organizate de PSD fie la Cotroceni, fie prin țară, cum a fost cel de la Pitești, oamenii sunt direcționați către o retorică xenofobă extremă – mesajul de susținere a guvernului a devenit secundar, acum cel mai des sunt auzite acuzații de trădare la adresa președintelui Iohannis, că e neamț și deci trădător de țară. Aceste lucruri sunt complementare și trebuie privite împreună. Ele depășesc zona naționalismului și merg către un extremism util inițiatorilor. Reportajul celor de la Adevărul ilustrează perfect, în zece minute, acest lucru, dar e mai mult de atât. Urmăriți întâi filmulețul, inspirat numit Experimentul Pitești, al celor de la Adevărul!

Ura scindează România. Experimentul Piteşti, varianta 2017

Nu e foarte greu de ghicit care sunt țintele acestor politicieni și care este legătura între comisia de control a SRI și retorica de tipul Iohannis străin, trădător șamd. Uitați-vă la dl Țuțuianu, o bizară combinație între modelul bolovănos-balonat al lui Tăriceanu și cel de șoricel teleghidat al lui Sorin Grindeanu. Impertinența cu care Dragnea vorbește, oarecum detașat, mimând preocupare despre comploturi și multinaționale, nici măcar nu-l prinde pe Șeful Comisiei de Control a SRI, că vorba aia… unul e Dragnea!

Mișcările pe care le fac acești oameni sunt spre SRI, în mod evident, iar în perioada următoare vor uza de două instrumente principale – ordonanța de anul trecut, cu interceptările, ce încă n-a fost aprobată prin lege și o inițiativă legislativă depusă chiar de Tăriceanu, prin octombrie, ce vizează scoaterea centrului național de interceptări din structura SRI. La modul sincer, nici nu cred Dragnea mai are timp să încalece SRI, iar dacă reușește asta, atunci SRI nici nu-și merită faima. Nu de grija SRI mor eu (și, oricum, mai grav în proiectul lui Tăriceanu e că vrea interceptările sub controlul parlamentarilor) iar Dragnea e destul de inteligent încât să știe că serviciile secrete vor întotdeauna să negocieze cu cel ce are puterea.

Și e treaba lor ce fac, însă cu mijloacele cu care fac am eu o problemă acum!
Ceea ce mă îngrijorează și mi se pare cu adevărat important este retorica xenofobă ce tinde chiar să devină fascistă, pe care acești politicieni iresponsabili o folosesc de fapt ca levier secundar în negocierile lor secrete pentru putere. Cu SRI sau împotriva lui Iohannis, nici nu mai contează!

Aceste lucruri sunt mult mai periculoase decât par! Câini ai urii în general și ai xenofobiei în special, greu mai pot fi opriți după ce au fost dezlegați. Vor intra în această horă și alte forțe latente din societate, de la spaimele ancestrale de necunoscut, până la mașinăriile de dezinformări aberante care-ți fabrică și-ți viralizează în jumătate de oră pe internet, dacă e nevoie, o poveste cum că Iisus era de fapt geto-dac, dar l-au crucificat strămoșii lui Hitler, care, evident, sunt și ai lui Iohannis. Suntem din nou într-o capcană a Istoriei, cum ar spune Lucian Boia, iar faptul că este cam aceeași de acum o sută de ani ne și arată cât de mult am progresat la nivel de educație și instrucție.

La modul serios, nu cred că domnul Dragnea înțelege foarte clar aceste lucruri, cu ce forțe se joacă, dar mai cred că și dacă le-ar înțelege, nu l-ar interesa foarte mult, căci omului îi ticăie un ceas până la o a doua sentință definitivă. E logica lui care pe care. Mai știți când vă spuneam că Dragnea și-a rechemat consilierii israelieni, cei care i-au făcut strategia în campania electorală și mă întrebam la ce îi mai folosesc acum? Nu-i așa că ar fi cinic?Nu acuz pe nimeni de nimic, dar cine poate cunoaște mai bine acest morb al urii față de cei de alt neam, decât cei care au fost victimele lui?