Dragnea împinge conflictul cu România într-o logică ireversibilă – „ori eu, ori voi!”
Moise Guran
După Comitetul Executiv al PSD Liviu Dragnea și Sorin Grindeanu au confirmat faptul că merg înainte cu modificarea codurilor penale, nu își pun problema niciunei reveniri, ceea ce schimbă cumva logica acestui uriaș conflict, trecându-l în următorul nivel. Care este grav și periculos. Intrat în logica conflictului ori noi, ori voi, Liviu Dragnea, Grindeanu, ceilalți pesediști, deja fac o mare greșeală. România este în fața provocării supreme – autodistrugerea.
Momentul este periculos nu numai pentru că probabil manifestațiile de stradă nu vor înceta ci vor escalada, dar mai ales pentru că formele de protest s-ar putea diversifica. Ideile privind o grevă fiscală sau o grevă generală circulă deja de mai bine de o săptămână pe rețelele de socializare, dar nu numai, și printre manifestanții uriașelor adunări populare pe care toți liderii pesede se prefac că nu le înțeleg.
Și dacă domnul Grindeanu, probabil chiar nu înțelege nimic din uriașele energii degajate în aceste zile, Dragnea are cu totul alt plan. Acest om chiar se crede Nicolae Ceaușescu. Acest om nu înțelege câtuși de puțin democrația, mentalitatea lui este cu puțin mai evoluată decât cea a unui feudal, a unui stăpân de moșie, cu singura diferență față de acela că puterea îi vine în urma unui proces electoral în care e ok dacă minți și mituiești electoratul. Odată ales, capeți drept de viață și de moarte asupra lui, viața și proprietatea lui devin ale tale, iar singura alternativă ce îi mai rămâne poporului este să se supună. Să accepte. Să se resemneze.
Dar domnul Dragnea greșește grav, cum vă spuneam, neînțelegând un principiu simplu – acțiunea implică reacțiune. Cu cât opresiunea e mai mare, cu atât e și reacția de răspuns.
O grevă generală ar costa România cam jumătate de miliard pe zi. De euro. În zece zile s-ar dubla deficitul fondului de pensii. Nu fac calcule mai departe, că n-are sens. O grevă fiscală ar forța statul să se împrumute masiv, ar crește dobânzile, costurile de finanțare și așa mari în bugetul (și așa de poveste) al domnului Grindeanu. Ce va face apoi? Va naționaliza pensiile private? Va mări taxele? Va reduce uriașa sumă pe care o are în vedere pentru distribuirea prin baronii locali care încă fac zid în jurul său? Dragnea nu ia asta în calcul nicio secundă. În judecata-i rudimentară, nimic din asta nu se va întâmpla. Are puterea, deci cum îndrăznește cineva să-i spună că nu poate face legile cum vrea? Sau că lumea nu va mai plăti taxele? Sau că nu va mai avea ce șpăgi să împartă dacă țara se distruge?
Suntem într-adevăr abia la începutul conflictului, nu ne apropiem de deznodământul lui, cum am fost eu tentat să cred, impresionat de forța uriașă a mulțimilor din stradă. Dragnea nu înțelege că o națiune are o altă formă de conștiință și de manifestare decât un popor medieval. Ba chiar această formă superioară s-a născut exact după acest gen de supresiune specifică perioadei feudale.
Dragnea nu înțelege că o națiune rezistă opresiunii, nu o acceptă. Problema e că, ignorând asta, Dragnea va descătușa o catastrofă. Nu, nu numai asta cu ordonanța. Inevitabila resetare către care ne îndreptăm ne va mutila țara, probabil cu aceeași intensitate din 1989. Acolo duce acest “ori noi, ori voi”. E un drum fără de întoarcere pe care acest infractor încolțit împinge România.