Din nou, despre Greva Generală

Moise Guran

De când au început manifestațiile mă tot bate nevastă-mea la cap să spun ce drăguțe sunt fetele de la McDonalds din Victoriei, cum au deschis ele toaleta (nu mai ai nevoie de bon fiscal ca să faci pipi) zecilor de mii de demonstranți și mai ales demonstrante (care sunt mai sensibile la frig, se știe) și cum le zâmbesc ele tuturor și cum dau repede-repede hamburgherii ăia și ceaiul… Pfff! Na, c-am zis-o! Dar în gândul meu le mulțumesc mai mult celor de la Trenta Pizza și Cuptorul cu Lemne, că de când nevastă-mea s-a făcut revoluționară, la noi în bucătărie e pustiu. A rămas doar loc de fumat. Apropo de fumat… Aseară, în drum spre proteste, am intrat într-un Mega Image să ne luăm țigări… Un băiat în uniformă aranja marfa pe rafturi și în timpul ăsta striga (spre deliciul casierelor care se prăpădeau de râs) – De-Ne-Aaa! să vină să vă ia!

Niște soroșiști cu toții, ăștia din multinaționale! Niște vânduți străinilor, clar! Dar magistrații? Dar medicii? Dar cei de la Dacia, Ford, Continental? Dar profesorii de prin universități care-și trimit studenții în stradă (nu toți, am auzit că unii chiar îi pică masiv pentru asta, că e sesiune). Săracu’ băiatul de la Mega Image ar fi vrut și el să fie în stradă, dar n-avea cum. Probabil la fel și fetele de la Mc, sau domnii care îmi aduc mie pizza.

Azi vorbim despre greva generală, o idee preluată din stradă, de la zecile de oameni care mă salută în fiecare seară și mă întreabă ce ne facem dacă ăștia nu cedează. Eu ridic din umeri, jenat, căci chiar nu știu.

V-am avertizat de la început că o grevă generală este o soluție catastrofală pentru noi, ca țară, căci în fiecare zi am pierde cam jumătate de miliard de euro. De fapt cifra era mult rotunjită… Dacă împărțiți PIB-ul (nu, nu doar valoarea adăugată, că și taxele pe produs sunt afectate) la numărul de zile lucrătoare (fără weekenduri și sărbători legale) din acest an o să ajungeți la concluzia că fiecare zi de grevă generală ne-ar costa pe noi ca țară peste 700 de milioane de euro. Cum fiscalitatea reprezintă cam 20% din PIB, statul ar pierde cam 150 de milioane de euro pe fiecare zi de grevă generală. Vi se pare puțin?

În trei zile de grevă generală ar pierde, de exemplu, tot bugetul de salarii pentru medici, din acest an. În 30 de zile de grevă generală, statul n-ar mai avea bani de salarii și pensii, s-ar împrumuta masiv (asta presupunând că n-ar intra și băncile în grevă) deficitul bugetar s-ar dubla, ceea ce ar duce la o creștere impresionantă (imposibil de estimat exact) a dobânzilor. Ceea ce ar repercuta desigur și asupra noastră a tuturor.

Ceea ce încerc să vă spun este că o grevă generală este, de fapt, o soluție kamikaze. Ne detonăm cu ei de gât, ok, dar să știm că ne detonăm și pe noi. Prețul îl vom plăti în final cu toții.

Știu contra-argumentele – oricum ne fură și ne distrug țara cu corupția, pe termen scurt, mediu și lung, oricum am ajuns în logica lui care pe care, oricum emigrăm, etc. Da! Sunt valide! Nu zic că o grevă generală nu trebuie făcută, dar nici nu zic să o facem, vă dau aceste informații pentru a vorbi între voi la manifestații sau pe rețele, pentru a ne sfătui, pentru a lua decizii în cunoștiință de cauză.

Iar dacă ajungem totuși la o astfel de soluție… O grevă generală de avertisment, pe perioadă limitată, să zicem luni (dar la o oră de vârf, iar nu la o oră de pauză de masă, o grevă asumată, cu afiș în geam și tot tacâmul, cu lumea la lucru, nu chiulind) ar fi un prim semnal, puternic, iar daunele ar fi limitate. Și ar fi, oricum, un bun exercițiu pentru o eventuală oprire a lucrului pe perioadă nedeterminată. Aici însă, n-ar fi rău ca asociațiile patronale să se implice, fie chiar și tacit. Au dat până acum comunicate în sprijinul manifestațiilor, hai să vedem dacă pot mai mult.

O altă precizare importantă este aceea că deși dreptul la grevă e prevăzut în Constituție, pașii legali pentru a ajunge la așa ceva sunt atât de complicați, încât numai sindicatele i-ar putea parcurge. Sindicaliștii nu vor decât salarii mai mari, n-au capacitatea de a vedea principii, n-au legătură cu această Revoluție (nicio secundă să n-aveți îndoială că trăiți în aceste zile o adevărată revoluție). Încerc să vă spun că o grevă generală este oarecum ilegală, cam în aceeași măsură în care sunt și mișcările de stradă neautorizate la care participăm în fiecare seară.

PS Mai fac precizarea (pentru a testa și vigilența nătărăilor aserviți, despre care știu exact ce vor scrie după acest articol, dar sunt curios dacă îl citesc până la capăt) că nu îndemn pe nimeni la grevă generală și că acest articol este unul pur informativ.

PS 2  O grevă fiscală, altă idee vehiculată pe rețele, nu ar avea practic niciun efect, nu pe termen scurt. Această formă de nesupunere civică funcționează doar pe termen foarte lung, presupune în mod obligatoriu câteva luni de neplată dar și impozibilitatea statului de a executa silit firmele și cetățenii. Ceea ce e … Cum procedăm? Nu ne mai declarăm taxele, comițând astfel evaziune fiscală? Le declarăm, dar nu le plătim? Ne popresc conturile, știm asta… Ideea cu contul escrow e aberantă, acela funcționează pe un contract civil, nu pe o relație guvernată de normele de drept public…