Tablouri de campanie, la mijlocul ei

Moise Guran

Nu cred că sunt foarte exacte sondajele prezentate de Nicușor Dan, dar ele, în mod clar, zugrăvesc totuși niște tendințe – creșterea USR, dezastrul PNL, stagnarea PSD pe bariera de sus pe care singur nu o poate trece. Nu cred că la alegeri USR poate depăși cu mult 15% (20% e practic imposibil în absența unui eveniment major, neprevăzut) la fel cum nu cred că PNL poate scădea cu mult sub 25% (tot în absența unui neprevăzut). PSD depinde acum de intrarea lui Tăriceanu în Parlament, ca să nu ajungă în Opoziție, iar PNL face în continuare niște jocuri foarte ciudate cu Marian Munteanu (și niște televiziuni) pe post de armă secretă. Altceva vreau să analizez puțin pentru dumneavoastră astăzi, fără să vă îndemn să votați în vreun fel.

firea ciolos

La nici o oră după ce ministrul Sănătății cerea, ieri, Primăriei Capitalei permisiunea de a face o investigație pe achiziții la centrul de transplant Sfânta Maria, Gabriela Firea se prezenta în fața camerelor de luat vederi, fermă, aranjată, cu un discurs perfect coerent. Schema verbelor discursului e aceasta – acceptare reținută a situației (trebuie văzut), sublinierea responsabilității (ministerul a acreditat) divertarea fermă a temei și minimalizarea ei (Cadariu și jocul politic). Totul în trei minute coerente. Gabriela e deșteaptă, dar acest discurs este făcut de o echipă profesionistă de comunicare, una setată pe reacție rapidă, care poate fi rămasă din campania de la locale, în spatele ei, sau poate a fost angajată de PSD special pentru campania aceasta. Eu cred că a doua variantă.

Că Dragnea o folosește acum pe Gabriela pe post de agent electoral, unul care nu respectă regulile celorlalte piese din campanie, este evident. Dar hei! cam asta este și Cioloș, nu? Gabi și Dacian sunt caii de pe tabla de șah dintre PSD și PNL, nu sunt candidați oficial, dar unul e pe afișe, celălalt e pe tv, sunt pe funcții publice deci sparg regulile de apariție și preluare în massmedia audio-vizuală și ambii au bastonul de premieri în poșetuță. Da! Gabriela poate deveni premier după alegerile astea, simt că genialul domn Dragnea (care se poate să o fi inventat după mișcarea cu Cioloș, sau poate o planificase independent, imediat după locale) ar putea-o chiar proclama pe Gabriela viitorul premier cu vreo săptămână înainte de alegeri, dar asta numai într-o situație disperată. Impresia mea este că tot Dîncu este numărul unu în cărți, chiar dacă el neagă, iar Dragnea face o foarte deșteaptă distragere a atenției către alte ținte – El însuși sau Tăriceanu.

Revenim și sintetizăm… repliat foarte bine pe agentul electoral Firea (observați renunțarea cvasi-completă la Ponta!) Dragnea reușește să o folosească pe acesta în două moduri… e un Cal (nu respectă mișcarea celorlalte piese) electoral acum, dar poate deveni Regină (dacă situația o va cere, scoasă din mânecă înainte de alegeri).

Genial! Înspăimântător, de fapt, că Dragnea e la fel de eficient în mai tot ce face. Voi ce ziceți, în Teleorman e lumea săracă pentru că nu putea să aducă mai multe locuri de muncă, sau pentru că vrea el să o țină în starea aia de dependență?

Despre strategia celor de la PNL ce să vă spun? Că Falcă e departe de a fi Dragnea? strategia pe care o sugeram cu un atac USR+Cioloș pe flanc n-au înțeles-o și nici rolul USR de a aduce oameni noi la vot (din afara acelui 40% electorat tradițional de Dreapta) n-au știut nici peneliștii, nici useriștii, nici Cioloș să o pună cumva în aplicare?

Că s-au adresat cu toții prin discurs și program, dar și manifestări publice în care l-au târât și pe Cioloș altui tip de electorat decât celui care NU MAI VREA să voteze? Că n-au înțeles de ce n-are ce căuta pe liste mama lui Cherecheș? Că pe Cîțu, nepregătit (de o echipă cum are Firea) îl face din trei mișcări o cucoană care-l întreabă în direct la tv dacă nu e el ăla care a făcut atacuri speculative asupra leului? Că Isar are propria agendă și că Alinuța ar prefera să rămână președinte de partid în Opoziție decât nimic la Putere? Că voturile “abil” (cică știu doar ei și Tase de asta) direcționate către Munteanu îl pot băga pe acela în Parlament dar PNL pierde fix ce câștigă din partea ailaltă? Că electoratul lor vrea joburi, nu referendumuri cu caft între popi și homosexuali?

Pe bune? Falcă vreți să priceapă astea? Hai să râdem!

Ceea ce nu înseamnă că lupta politică s-a terminat! Așteptăm lebede negre de ambele părți. Altfel, guvernarea o vor decide Munteanu+UDMR+Băsescu (eventual, eu nu cred că va intra în Parlament. El se bazează pe o sentință la doctoratul doamnei Kovesi). Dar, cu sau fără lebede negre, totul depinde de ieșirea masivă la vot.