Mișcarea lui Cioloș a schimbat deja planul bătăliei electorale
Moise Guran
Foarte interesantă declarația premierului Cioloș de la finalul săptămânii trecute. Cioloș dovedește totuși că are adn de politician, în sensul în care nu numai că a preferat să refuze în continuare rolul de blazon pe care i-l conferise PNL (direct, dar și străveziu insinuat prin președintele Iohannis), dar actualul premier a devenit proactiv, conștient poate de rolul său, nu se duce el spre un partid sau altul, ci va face o listă de principii spre care partidele care îl vor, trebuie să vină. Nu numai că evită astfel o capcană politică, aceea de a se înscrie în PNL, riscând să preia toate păcatele acestui partid încă nereformat, ba chiar, aș zice, Cioloș forțează PNL să se decidă dacă vrea și o altfel de forță de schimbare internă decât surprizele pe care DNA-ul le mai face din când în când acestui partid.
În continuare Dacian Cioloș își lasă posibilitatea de a opta pentru USR sau PNL după alegeri, evident în funcție și de scorul fiecăruia dintre cele două partide, dar și de disponibilitatea pe care o au ambele să meargă pe o a treia cale, asta pe care probabil Cioloș o va creiona printr-un set de principii, nu printr-un program.
Chestia asta cu principii nu program, sincer să vă spun că n-am înțeles-o 100%, mi s-a părut că dl Cioloș a preferat să o scalde puțin ca să nu supere pe nimeni, dar i-a ieșit totuși destul de bine momentul. Principiile sunt de multe ori vorbe pe care le îmbărțișează declarativ toată lumea, eu mă aștept în continuare ca Dacian Cioloș să strângă o coaliție nu numai în jurul său ci, mai ales, în jurul unor obiective pe care actualul Guvern Cioloș le-a început sau doar le-a anunțat. Cum ar fi reformele din Administrație, Educație și Sănătate, dar și altele. Nu contează, o să comentez mai mult atunci când va fi publicat programul respectiv, sau ce o fi el.
Acum, nu îmi imaginez că la PNL sau la USR mesajul lui Cioloș a fost corect receptat. În materie de strategie electorală, așa cum spuneam cu altă ocazie, cei de la USR s-au cam amețit de la succesul de la București și au uneori manifestări de partid mainstream, se feresc adică să pună mai răspicat problema unor reforme mai de dreapta, de frică să nu supere un electorat care oricum nu e al lor, în vreme ce PNL-ul nici măcar nu-și înțelege criza, pedalând populist într-o direcție care nu are cum să fie câștigătoare – supralicitarea pe TVA și pe fondul ăla suveran cu PSD este aberantă, de exemplu.
În plus, cele două partide dau semnale de apropiere, ceea ce este de asemenea greșit. Nu zic să se încaiere, cum au făcut la alegerile locale, dar fiecare trebuie să-și înțeleagă rolul, în singura strategie posibilă de a înfrânge PSD-ul – aceea în care PNL ține falanga în fața tăvălugului PSD, conservându-și pe cât posibil propriul electorat, iar USR atacă precum cavaleria pe flanc, aducând forțe noi, oameni care nu mai participă la votare de ani buni, că n-au pe cine să mai aleagă.
Într-o astfel de strategie, anunțul lui Nicușor Dan, de exemplu, că va face alianță cu PNL ca să îl susțină pe Cioloș, poate că a fost sincer, dar a fost timpuriu, neinspirat. Ori ești haiduc, ori ești cu PNL? Eu nu zic că Nicușor trebuia să mintă, categori nu!, dar acest tip de anunț nu e bun nici pentru eventuale negocieri de formare a unui guvern și, deci, nici pe Cioloș nu l-a ajutat prea mult. Adică, USR-ul ăsta are de gând să pună și el condiții, să cenzureze cumva apucăturile peneliștilor, sau își asumă din start rolul de proptea second-hand, mulțumit să aibă și el un loc, oricare, după un an de stres electoral?
Revenind la Cioloș, acesta își joacă în sfârșit foarte bine rolul, dat șah tuturor partidelor, inclusiv PSD-ului, anunțând o platformă de dezbateri care ar trebui să scoată perioada electorală din zona populismelor neverosimile. Văd că se agită lumea acuma cu Vasile Dâncu, viitor premier PSD. Cititorii acestui site știu de două săptămâni că Dragnea va merge pe această variantă, dar, ce ziceți, contează în alegerea PSD și faptul că alternativa e Cioloș? Eu zic că da și, deja, campania electorală arată altfel, cu condiția să reușești să dai la o parte fumigenele populiste ale lui Băsescu, Tăriceanu, Ponta, Ghiță și restul găștii old-fashion style.
UPDATE: Dacian Cioloș și-a publicat principiile aici. Revin cu comentarii…