Despre oamenii și partidele noi. (II) USR-ul e de stânga sau de dreapta?

Moise Guran

Cel mai mare risc pe care ți-l induce popularitatea este să devii victima ei. Să nu mai fii tu însuți ci, impresionat de faptul că mii sau zeci de mii de oameni încep să creadă în tine, să devii o altă persoană, o medie a dorințelor acelor oameni, pierzând și ceea ce te-a făcut popular, dar, mai grav, pierzându-ți identitatea și echilibrul, îndreptându-te inevitabil spre un conflict interior. Uniunea Salvați România e un soi de adolescent al politicii de la noi. Rezultatul de la București i-a dat o perspectivă, visează să intre în Parlament, precum un elev de liceu la facultate, dar este departe de a fi pregătită să ia bacul înscrierilor pe liste, dar să mai intre și la facultate.

13405652_10202013916105387_1965142373_o

Potrivit unui site de strâns semnături pentru USR mai sunt 10 zile până începe depunerea listelor pentru parlamentare. USR are, potrivit aceluiași site 71 de mii de semnături, dintr-un necesar de 183 de mii. În următoarele două (de fapt trei săptămâni, că închiderea e pe 27 octombrie) trebuie să strângă zece mii de semnături pe zi. Iertați-mă dacă sunt sceptic în privința reușitei, chiar sper să mă înșel. Dar nu despre asta vreau să vă vorbesc azi.

Vedeți poza asta, de mai sus? Ea e din iunie 2016, când vă explicam că USB-ul lui Clotilde Armand și Nicușor Dan sunt o varză doctrinară. Ei, fix la fel sunt și astăzi. La data respectivă aveam deja o tentativă de program politic, un draft pe care nu puteam să-l public și care amesteca chestii de democrație directă cu niște amețeli sociale, arătând nu numai faptul că USR-ul habar nu are ce vrea, dar și că îi va fi foarte greu să capete o dimensiune națională până în toamnă. Deși a avut un program cât de cât coerent pentru București, Nicușor Dan a închegat programul respectiv în patru ani. Cu toată simpatia pentru Nicușor, care chiar e un om de bună credință, nu numai că dimensiunea sa rămâne una locală, dar el nu are pic de lidership sau carismă. Cât despre Clotilde, ea are și lidership și carismă, dar n-a putut pricepe că exact programul național este steagul sub care poți aduna oamenii, poți crea mai repede mai multe filiale care să-ți aducă măcar semnături dacă nu și voturi. Dacă au plecat cumva de la premisa că programul nu contează, că așa le-au spus lor consultanții, eu le-am spus că pentru ei exact programul conta cel mai mult, nu numai pentru că se declară anti-establishmentul PSD-PNL, ci pentru că, tocmai de aceea ei se adresează unui public care nu mai vine deloc la vot, tocmai pentru că partidele mari una trec în programe și alta fac la guvernare.

Am dibuit problema celor doi după o discuție de o oră cu amândoi și după încă una de două ore, doar cu Clotilde. Nicușor ar vrea o dimensiune națională dar nu cred că o va avea vreodată, Clotilde ar avea cu ce, dar nu prea își dorește o dimensiune națională pentru ea, ca personaj public.

Astă vară, la sediul USR…

Am ajuns la USR pe final de august, după un schimb de replici, public, pe facebook, cu Clotilde Armand. Sediul partidului e un apartament de la parterul unui bloc de lângă Spitalul Municipal. I-am întrebat de program și mi-au spus că acum se face, că au un colectiv și chiar m-au invitat să dezbat cu echipa care lucrează la programul respectiv. Invitația s-a dovedit o vrăjeală ce nu s-a mai concretizat niciodată pentru că, așa cum bănuiam, în interiorul USR nu există o coerență doctrinară. Sunt și oameni de stânga și oameni de dreapta, iar întârzierea nepermisă în lansarea unui program maschează nu lipsa de idei sau intenții cât mai ales neînțelegerile dintre aceștia. E doar o bănuială, dar ea mi-a fost confirmată acum, după ce USR a lansat un program.

Totuși, Clotilde m-a sunat după câteva zile de la vizita mea la sediul USR și m-a invitat la o cafea, pe o terasă. Am fost, am stat de vorbă cam două ore și jumătate, timp în care am aflat foarte puține lucruri noi față de ceea ce știam deja despre USR. Personalitatea franțuzoaicei este într-adevăr expansivă, susține cu înflăcărare (uneori cam dramaturgică, dar chiar e sinceră) lucrurile în care crede, e persuasivă, dar este extrem de vulnerabilă dacă se întâlnește într-o dezbatere cu un contracandidat pregătit. Singurul domeniu la care se pricepe cu adevărat este cel al Infrastructurii. Clotilde este directeor jeneralll la Ejiis, cea mai mare firmă de consultanță în materie de autostrăzi. Știe cam tot ce se poate ști despre asta. Și totuși, din programul USR lipsește ceva esențial!

E ceva de dreapta în programul USR?

Acum, după ce USR și-a lansat programul politic, am înțeles câteva chestii și am în continuare dubii în legătură cu altele. Programul se dorește a fi sintetic, dar reușește să fie mai degrabă sărac. O să vedeți de ce…
Crează o aprență de interes pentru investiții vorbind despre clustere industriale și credite subvenționate pentru agricultorii mici. Nu e foarte clar cât de mici, eu de exemplu am înțeles că pentru cei cu 2-3 hectare. Și deși ideea de a-i determina pe aceștia să mai planteze și altceva decât cereale e bună, asta cu creditele e o himeră periculoasă. Nu mi-e clar dacă USR vrea să le dăm ajutoare sociale din credite garantate de stat, căci respectivul paragraf se numește Creditarea și asistența socială! Ce e asta? Inconștiență? Populism? Socialism utopic? Creditele se dau din banii deponenților iar garanțiile de stat din cele ale plătitorilor de taxe…
Ciudat cum de astea i s-au părut lui Tapalagă chestii de dreapta, chiar radicale.

E ceva de stânga în programul USR?

Programul publicat de USR evită cu succes marile probleme ale societății noastre, trecând de exemplu destul de pasager peste înfiorătoarea lipsă de calitate din învățământ și se agață pe alocuri de unele măsuri sau programe ale guvernului Cioloș. Menționează de exemplu programul anti-sărăcie al lui Cioloș, ba chiar nominalizează pentru Educație metoda Teach for Romania, pe care și eu am promovat-o dar și Cioloș a trimis-o deja în lucru la ministerul Educației, dar Salvatorii nu ne spun nimic despre cum vor debloca ei posturile din sistem pentru dascăli mai tineri și mai motivați.

USR are grijă să propună însă salarii mai mari și un 6% din PIB pentru Educație. Și pentru simpatia sindicatelor. Eu sunt de acord cu asta, dar dacă mai adaugi la cele șase procente și cererile pentru Sănătate, s-ar putea să nu mai rămână mare lucru pentru poliție, armată, funcționari, nu mai zic de investiții, unde programul nici măcar nu menționează Sibiu-Pitești, ci vorbește despre străpungerea munților, plus o hartă luată de pe site-ul comisiei europene, ce-i drept cu citarea sursei, dar o hartă pe care munții sunt străpunși pe la Brașov, iar nu pe la Pitești.

Adevărata problemă nici măcar nu e asta, deși mă așteptam ca un partid anti-sistem să renunțe la populisme de tipul enje de miliarde buget și salarii mari pentru toată lumea. Poate USR vrea să mărească veniturile fiscale ale statului, dar programul nu conține nici măcar cuvântul fiscal. Nimic DESPRE TAXE! Totul despre cheltuieli!

Nicușor! Clotilde! Grow-up people!

Cum Nicușor Dan e matematician și, deci, nu pot presupune că ar putea intra în conflict cu aritmetica, am fost tentat să presupun că USR vrea să mărească veniturile fiscale printr-o creștere de taxe. Că logic, nu mai știu altă metodă.  (De fapt știu, dar nu cu procente de astea populiste din PIB, ci cu o creștere a PIB-ului. Oricum, nu e treaba mea să le dau lor idei, eu fac serviciul de a vă informa pe dumneavoastră, cititorii mei)

Apoi am alungat gândul, că doar s-au declarat de dreapta, deci n-au cum să mărească taxele, nu? M-am gândit că poate e o eroare cu site-ul și am sunat la USR să întreb dacă nu cumva au uitat să încarce capitolul despre taxare. Am înțeles că nu au deocmadată un astfel de capitol și că oricum programul este un draft, supus dezbaterii publice.
OK! Uite, eu am început dezbaterea! În acest moment nu am niciun motiv să consider USR un partid de dreapta. El este cel mult un adolescent politic, simpatic poate, cu perspectivă, dar mai bine nu-i deschide ușa camerei, că cine știe peste ce monstru dai.

Poate că alegerile locale au fost pentru acest adolescent politic petrecerea de majorat. Dar asta nu-l face mai matur. Aș zice că e încă beat cu propria popularitate de la Majorat, nu-i vine să creadă că are șanse să intre la facultate și, așa cum spuneam la început, s-ar putea să nu reușească să strângă semnăturile. Știu, e o problemă cu pragul ăla, o să o dezbatem, vă promit, dar parcă aș prefera ca Prâslea ăsta de USR să nu rămână fără mere la prima încercare. Asta ar dovedi fie lipsă de seriozitate, fie lipsă de capacitate organizatorică. Sau, Clotilde, Nicușor, nu credeți că o să vă votăm doar pentru că ne e greață de PNL și PSD, nu-i așa? Hai, arătați-ne că voi sunteți altfel! Să începem cu competențele, vreți?

PS Dacă tot v-am dat link către Tapalagă, care are o opinie radical (hahaha! mi-a plăcut asta) diferită de a mea despre programul USR, el a identificat foarte corect absența oricărei mențiuni legate de parteneriatul strategic cu SUA. Accentul pe miezul dur al Uniunii Europene ar fi ok, dar Tapalagă a subliniat chestia aia pentru că provocare în viitor va fi cum faci să fii economic cu nemții, care joacă strategic cu rușii, dar să te mai apere și americanii, de la care luăm scut și avioane F16. În felul lui călduț, Tapalagă îi întreabă pe viitorii parlamentari USR, băi, dar nu cumva o să ne blocați prin parlament niște programe strategice de apărare, nu-i așa? Eu nu mă bag în astea că mi s-a spus că-s jurnalist de economic și-s prost la Justiție și Politică Externă. Oi fi, dar nu-s chiar prost de tot.

PPS Sper ca cei de la USR să ia acest articol ca pe o tentativă constructivă de critică. Și eu sunt sătul până peste cap de politrucii actuali. Dar, încă o dată, jobul meu nu este să sprijin partide, fie ele noi, ci să dezbatem împreună, cu toți, problemele societății.

UPDATE ora 22 

M-a sunat un amic și mi-a spus că acum, pe seară, în programul USR a apărut și autostrada Pitești-Sibiu. 🙂 Ce să mai zic? Hai să punem una și spre Oltenia, vreți? Ce vă costă? Fix ce l-a costat și pe Ponta în 2012. Păi oltenii-s mai puțin amărâți decât moldovenii?

previously-3-2