Vreți oameni noi? Partide noi? Sunt aici, dar nu îi veți putea vota… (I)

Moise Guran

Să fi fost prin mai când am primit un telefon de la niște puști care mi-au zis că și-au făcut partid și că vor să ne întâlnim să bem o cafea. Aveam treabă multă, emisiuni în direct, chestii, așa că i-am mai amânat. După alegerile locale din iunie mi-au dat un sms. OK, le-am răspuns, hai să bem cafeaua aia. Înainte să ne întâlnim am dat o căutare pe google, să văd ce e cu ei. Se numesc PACT (Platforma Acțiunea Civică a Tinerilor) și prima chestie pe care am găsit-o a fost articolul ăsta de pe Hotnews, că sunt beizadele de securiști. Al doilea că unii dintre ei sunt de fapt din Liga Studenților Români din Străinătate și din Fundația Caesar. Tot Hotnews scria că Fundația Caesar a avut o întâlnire cu Cioloș. Nu cumva… Un gând șugubăț mi-a intrat în creier.

20160830_192551_resized

M-am dus la întâlnirea de la cafenea cu Alin și cu Sebastian mai mult curios să aflu dacă premierul Cioloș nu-și pregătește un partid pe care să îl preia după alegeri. Alin, secretarul general al PACT, editorialist de ocazie, Sebastian (Tianu) președinte, fost expert la Banca Mondială pe probleme de dezvoltare locală, absolvent de Harvard. Câți sunteți? i-am întrebat. Vreo 500, au zis ei. Cine vă finanțează? Nimeni. Noi, din cotizații, a venit răspunsul. Normal că n-am crezut. Îl cunoșteam pe tatăl lui Tianu, Marinel Burduja, fost vicepreședinte Raiffeisen. Era și fost Bancorex, dar asta am aflat-o de pe Hotnews.

De ce v-ați făcut partid? Ce aveți de gând să faceți cu țara noastră? i-am iscodit provocator… Pentru că noi suntem altfel decât ăștia, a venit un răspuns care m-a făcut să zâmbesc. Cât despre ce au de gând, m-au invitat să le citesc programul, pe site. Bine, am zis. Îl citesc și vă caut eu.

Și am plecat.

Pe la finalul lunii iulie m-a sunat Tianu. Mi-a spus că nu mai au bani să-și plătească nici chiria, că nu au nici cum să intre în alegerile parlamentare, darmite în Parlament și că au primit o ofertă de absorbție de la PNL. Ne-am întâlnit iar, l-am ascultat. Li se propusese să devină organizația de tineret a PNL. Am râs de el și i-am spus că era o ofertă otrăvită. Și cum ne mai dăm noi seama că voi sunteți altfel decât ăștia dacă intrați în PNL? l-am întrebat. Păi schimbăm PNL din interior, mi-a zis. Așa a zis și Ponta cu PSD-ul, am râs eu iar de el și am plecat. Eram prin Polonia când mi-a dat Tianu un SMS. Mi-a spus că au decis să refuze oferta PNL, dar mă invitau la dezbateri interne pe programul lor politic.

Am acceptat. Dar, i-am zis lui Tianu, nu cumva să-ți imaginezi că vin la aceste dezbateri în altă calitate decât cea de jurnalist. Adică îmi rezerv dreptul să scriu despre ce se vorbește la aceste dezbateri.  

20160830_192632_resizedAm găsit destul de greu sediul partidului PACT – două camere într-o vilă veche de pe lângă ASE. Cât dați chirie aici? i-am întrebat. 1000 de euro, dar azi e ultima zi. Mâine ne mutăm, că nu mai avem bani de chirie, mi-au spus. Într-adevăr, două cutii de carton cu hârtii și un calculator, cam asta aveau de mutat. 

Erau vreo 30. S-au prezentat fiecare, cu nume și prenume și cu ce fac în viață. Cei mai mulți sunt corporatiști, unii sunt experți guvernamentali, prin ministere, unul chiar la cancelaria premierului (ahaaa! mi-am zis eu în gând), câțiva oengiști… totuși adunarea mi-a plăcut. Într-adevăr, educați și foarte aplicați, doar jumătate dintre ei cu studii în străinătate. Programele lor de guvernare (le citisem peste vară) stufoase, greu de comunicat cu masele, dar bine documentate. (link aici, dar pe bune, mai citește cineva în afară de mine programe de guvernare?)

Prima întâlnire a durat vreo patru ore și a fost haotică. Săream de la un domeniu la altul, idei amestecate, fiecare voia să-și sublinieze domeniul lui… am decis să o luăm sectorial. Ne-am mai întâlnit de încă trei ori până la finalul lui august, într-o sală de ședințe a unei corporații, unde lucrează unul dintre ei. I-am provocat, i-am interogat, am încercat să îi încurc, iar apoi le-am spus ce mi se pare coerent și ce nu în programele lor, iar apoi vara s-a terminat, am început serviciul și nu ne-am mai văzut.

Săptămâna aceasta PACT și-a lansat câțiva candidați independenți pentru alegerile parlamentare. Nu cred că e partidul lui Cioloș. Întâlnirea cu Cioloș, din primăvară a fost cu fundația Caesar, nu cu partidul Pact. Acum, la lansarea pe care au făcut-o, în fapt o conferință de presă, mai nimeni nu a dat nicio știre. Nicio televiziune, doar Agerpres a făcut o știre că PACT spijină orice ministru tehnocrat ce decide să candideze independent. Și Epoch Times că profesorul Marian Staș e printre candidații lor independenți.

Nu pot participa ca partid la alegeri pentru că nu au cum să strângă 183 de mii de semnături, câte cere noua legea electorală, pentru a intra pe buletinele de vot. După alegeri, dacă nu intră prin acești candidați în Parlament, partidul PACT va fi dizolvat, potrivit aceleiași legi. O mizerie! Le-au dat posibilitatea să facă partide noi cu mai puține semnături, dar nu îi lasă să intre pe buletinul de vot. Au aceeași problemă și cei de la USR. Și ei m-au invitat, și cu ei m-am întâlnit. Mă duc la oricine mă invită. Dar despre ce impresie mi-au făcut Clotilde Armand și Nicușor Dan vă povestesc mâine, să nu vă doară ochii de atâta citit.