Who’s your Daddy Cool?

Moise Guran

Fiecare dintre noi are amintirile lui de familie, na!, unii le au mai cool, alții mai puțin, după posibilități. Io de exemplu îmi amintesc ce cool a fost tata pe când eram student și a venit în delegație la București odată, știa că fumez Carpați ff și s-a făcut că a uitat un pachet de Lemeu (cu filtru) pe televizor. Asta deși el era nefumător. L-am sunat nevinovat și l-am întrebat ce e cu pachetul de țigări și a zis că era al unui coleg și că l-a uitat, sanki. Normal că m-am prins că îi părea rău de plămânii mei în care băgam mahoarcă și normal că am fumat lemeul ăla fără să clipesc. Așa-s copiii uneori, nesimțiți. Da’ cred că și nesimțirea, e tot după posibilități.

ioana-basescu

Anul 2010 va rămâne în memoria multor români ca unul de pomină, în care salariile bugetarilor s-au tăiat cu 25%, pensiile care treceau de medie au fost impozitate, iar TVA-ul a crescut de la 19 la 24%. Președintele țării noastre a cerut românilor să fie solidari că e groasă. Unii l-au crezut, alții nu. De exemplu fi-sa a mare l-a crezut și a plecat în vara aia în concediu cu mașina prin Europa, că biletele de avion erau scumpe. Nu glumesc, așa a declarat pentru acasa.ro. Desigur, n-a mai spus că asta cu mașina era a doua vacanță, în decurs de patru luni și că prima fusese în Cuba, împreună cu iubitul ei de-l vedeți în pozele sitului de vedete.

Ieri DNA-ul a comunicat faptul că începe urmărirea penală împotriva Ioanei Băsescu. În decembrie 2009 Ioana Băsescu i-a cerut directorului de la Oil Terminal, o firmă de stat, să achite o factură de publicitate, în contul unor cheltuieli făcute pentru campania lui Traian Băsescu din acel an. Normal că Oil Terminal (operatorul rampelor de încărcare-descărcare și al depozitelor de țiței din Constanța) n-avea nevoie de publicitate. Pentru cine publicitate? Pentru petrolierele din largul mării? Partea mișto este că banii nici măcar nu erau pentru campania de la prezidențiale, cel puțin nu toți, căci din firma de publicitate cea mai mare parte a lor a trecut în firma lui Giovani Francesco, iubitul Ioanei Băsescu. La două zile de când le-au intrat banii în cont, Ioana și Giovanni se urcau în avion și decolau spre Cuba, la un foarte important și necesar festival al trabucurilor. Ce cool!

SCARY-MOVIECam în aceeași perioadă dar cu un alt avion, o delegație FMI venea la București pentru a-i explica lui Traian Băsescu faptul că statul român n-are decât două variante – ori taie pensiile+salariile, ori mărește TVA+cota unică.

Momentul este consemnat pe acest blog.

M-am întrebat și eu de ce investighează abia acum DNA-ul campania electorală din 2009. Cheia este tot în comunicatele DNA. Vedeți, Francesco ăsta n-a luat de la Oil Terminal doar suta de mii de lei cu care a răsfățat-o pe Ioana lu’ Daddy în Cuba. Cu un an înainte Ioana și Francesco se mai învârtiseră de două milioane și jumătate din contracte fictive, firma lui fiind un soi de whirlpool prin care diferite firme transferau bani pentru campania lui Traian Băsescu, fără să plătească nimic bugetului de stat. Făceau câte un contract la mișto cu iubitu’ fetei lu’ Daddy și oricum totul era cool că la Fiscul lu’ Blejnar nu plăteau nici un rahat. Afacerea era oricum profitabilă pentru toată lumea căci, uite, numai din astea două milioane și jumătate rămân, zice DNA, taxe neplătite de 735.098 lei (TVA în cuantum de 399.160 lei și impozit pe profit în cuantum de 335.938 lei).

Basescu UdreaDesigur, dacă ești un prost-bâtă s-ar putea ca acest tip de găinărie să ți se pară cool. De fapt au cam lăsat urme peste tot. Ceea ce nu se poate spune despre Elena Udrea, master-mindul campaniei din 2009 a lui Traian Băsescu și premierul de facto al guvernului Boc. Despre ea DNA-ul spune în comunicat așa

Aceasta conducea un staff de campanie informal al unuia dintre candidați și, din această poziție, coordona atât achizițiile de servicii de campanie, cât și persoanele care au acționat ca intermediari pentru plățile realizate, astfel încât sumele de bani să ajungă la societățile prestatoare. Remiterea foloaselor infracționale se realiza prin încheierea unor contracte fictive cu societăți care prestau în realitate servicii în cadrul campaniei electorale, respectiv publicitate stradală, tipărire de afișe, reclame publicate în mass media, realizarea unor pagini de internet, monitorizarea presei, organizarea de spectacole și prestarea de servicii de consultanță.

Informal, înseamnă că Udrea n-a semnat probabil nimic, iar DNA are mai mult declarații de martor. Dar Udrea trebuie să fie cheia prin care procurorii au ajuns la răsfățurile prostești ale fiicei prezidențiale, căci Oil Terminal a fost finanțator și în Gala Bute. Bănuiesc eu că investigând acea afacere procurorilor le-au sărit în ochi niște contracte ciudate ale Oil Terminal, ceea ce a deschis o nouă pistă de investigație care ducea hăt-hăt, în 2009. Cool! Cum dosarul Gala Bute a fost finalizat de către DNA în 2015, probabil cam tot pe atunci s-a deschis și această pistă de investigație spre Ioana Băsescu. Iar asta cu răsfățurile fetei prezidențiale într-un an de profundă criză pentru români, e doar cireașa pe coliva crizei.

În anul 2009 economia României a avut cel mai mare picaj de după Al Doilea Război Mondial. A fost atât de rău încât salariile bugetarilor și pensiile n-ar mai fi putut fi plătite. Cum era însă an de campanie electorală, Traian Băsescu a convins FMI să facă o excepție de la regulile sale și să vireze jumătate de miliard de euro, nu în BNR, așa cum cer regulile FMI, ci în contul ministerului de Finanțe. Dacă FMI n-ar fi făcut asta, fie Băsescu ar fi fost nevoit să taie salariile în 2009, iar nu în 2010, după alegeri, fie statul român ar fi sucombat.

udrea-semnÎn acest timp, Ministerul Dezvoltării Regionale stabilea prioritizarea banilor puțini, câți mai erau. Din comunicatul DNA înțeleg faptul că nu ministrul Udrea personal ci secretarul general Gheorghe Nastasia, strângea cu ușa firmele care aveau contracte în derulare cu diferite autorități locale. Nu-s bani, frate! E criză. Vreți să vă plătim facturile? Cotizați la campanie! Luarea de bani, pentru sine sau pentru altul (chiar și pentru o campanie electorală) se numște mită. Aveți aici comunicatul integral al DNA.

În acest dosar nu se menționează numele lui Traian Băsescu. Dacă procurorii nu pot dovedi că a știut de aceste lucruri, fostul președinte nu va fi inculpat sau cercetat. Au datoria să îl citeze și să îl întrebe dacă a știut, așa că Băsescu va merge probabil la DNA. Probabil și Ioana și Udrea au primit citația la DNA miercuri, exact ziua în care Băsescu s-a repezit pe televizoare să spună că i-a zis lui cineva din DNA că o conspirație de procurori vrea să-l facă tutorele copilului Ioanei. Se temea adică de faptul că Ioana va fi reținută. Ceea ce n-a fost. Dar Băsescu probabil habar-n-avea de ce e chemată, nici ea, nici Udrea. După ce Ioana a plecat de la DNA (și probabil l-a sunat și i-a spus) Băsescu a intrat prin telefon la televizor și a numit-o pe Kovesi slugă. Nu mai era spaima de necunoscut, nu mai juca o cacealma cum făcuse cu o zi înainte, își dăduse seama câte urme a lăsat toanta de fi-sa, acum era chiar furios căci probabil chiar va trebui să își crească nepotul sau nepoata (nu știu sigur ce are și nu fac nici efortul să googălesc, atât de puțin mă interesează).

Ceea ce mă râcâie pe mine cu adevărat este fața cu care Elena Udrea trebuie să fi privit micile bucurii cubaneze ale Ioanei Băsescu. O fi zâmbit îngăduitor, fix cum o fi zâmbit și tata când mi-a făcut uitat pachetul de LM pe televizor. Îmi amintesc cu câtă ciudă șopteau miniștrii lui Boc atunci, în 2009-2010 despre faptul că Udrea este în realitate și premier și ministru de Finanțe. Acum îmi dau seama că era și președinte, ba chiar și adevăratul daddy-cool al Ioanei Băsescu. Eu am scăpat de Carpațiul fără filtru abia când a ieșit din producție. Dar nu m-am mai lăsat niciodată de fumat. Unele năravuri (mai mici, mai mari, fiecăruia după posibilități) ne urmăresc toată viața.