SCARY MOVIE

de Moise Guran

Hai că acum chiar mi-am ieşit din fire…
Deci vine azi pe la prânz o colegă şi îmi zice: băi Moise, vezi că ăştia vor să facă TVA-ul 24%. Am început să râd. Unde mă? În Grecia? 23 nu 24%. Nu băi, la noi, cică le-a cerut FMI-ul. După vreo oră m-am dus să-mi iau un suc, când mă întorc în redacţie şi Antena şi Realitatea – breaking news! Cota unică 20%, TVA-ul 25%. Mai crescuse un procent, ce spanac… ce mi-e 24, ce mi-e 25%?! :)))
Bă voi sunteţi cu capul, zic… care-i sursa ştirii? Ziare.com care citează NewsIn. Măi nene, zic, am avut-o şi noi, dar nu e credibilă, nu înţelegeţi? Ei nimic… Pun mâna pe telefoane să aflu de unde dracu a ieşit aşa o gogomănie.

Aflu că nu de la Finanţe, nu de la Victoria… ce mai rămâne? De la Cotroceni, cumva? Aoleu zic? Ăştia vor să-l schimbe pe Boc? WTF? Pe Boc sau pe Vlădescu? Deci un TVA de 24, 25, 55, 175%, what ever, nu contează, va aduce mai puţini bani la buget decât un TVA de 19%. Economia nu e aritmetică. Nu poţi să calculezi că dacă ar fi TVA-ul 55% am putea face cinşpe mii de kilometri de autostradă. De ce nu? Pentru că îţi scad vânzările cu 50%! Uite d-aia! Că nu mai plătesc decât 20%. Uite d-aia!

Ce sens are să faci cota unică 20% dacă după aceea o să ai cu un milion de oameni mai puţin pe cartea de muncă? E o neghiobie. Se pot face astfel de scenarii? Da, dar ele sunt inutile. Totul e un scary movie. Păi şi care sunt efectele unui scary movie. Păi se sperie omul şi dă cu pop-cornu pe jos. După aia râde liniştit că n-a fost decât un film. Acest scenariu montat şi detonat în presă, zic eu de la Cotroceni, vine după ce consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu a anunţat că pe guvernoiu îl pândeşte remanierea dacă nu rezolvă cu restructurarea şi cu FMI-ul. Iar apoi a venit şi Udrea şi a zis că Lăzăroiu ştie el ce ştie.

În aceeaşi zi Berceanu a dat în Gândul un interviu în care a expus viziunea sa măreaţă despre cum NU trebe crescute taxele. Aoleu, dar de când face Berceanu politică fiscală? Sau dă examen de ministru de finanţe? Sau de prim-ministru? Ok, acu hai să recapitulăm.

Chapter one
– Lumea se sperie de asta cu TVA-ul de 24%

Chapter two
– Băse vine şi zice că nu e bine, că omorâm lumea

Chapter three
– Băse schimbă guvernu sau doar câţiva miniştri, iar lumea e mulţumită că n-au crescut taxele şi că Băse e un om bun

De ce toată mişcarea asta rocambolească? Păi după ce ai scăpat floricele pe jos ţipând speriat la scary movie te mai întrebi de ce dracu ai plătit bilete la film? Nu, că filmu e bun. Sau nu e? Dacă nu era filmu, poate unii se întrebau cine naibii i-a girat pe Boc şi pe Vlădescu acum nici şase luni.

Băse cumva? Al naibi regizor! Bun! Foarte bun! Da noi ne mai prostim mult cu filme proaste? Că e criză şi poate nu mai am bani de bilete la tot felul de ştifturi la care nici nu râd nici nu plâng.