Joi va fi ultima ediție a emisiunii tv Biziday. Doar a emisiunii tv!

Moise Guran

Înainte de toate ar trebui să știți că nu e o decizie intempestivă. Este calculată, planificată din timp și este o decizie destul de cunoscută deja în lumea media. Așa cum v-am spus, în lumea noastră nu există secrete. Decizia de a renunța la emisiunea tv și, implicit, de a-mi întrerupe cariera de realizator tv am luat-o la finalul anului trecut, am comunicat-o colegilor din echipa Biziday în ianuarie și, imediat după aceea, colegilor de la Digi24 și partenerilor de la RCS. Aceștia mi-au oferit imediat posibilitatea de a veni în dezbaterile de la Digi24. Am acceptat această ofertă, iar din toamnă voi fi invitatul lui Cosmin Prelipceanu cel puțin o dată pe săptămână, dar și la evenimentele extraordinare.

Am luat de asemenea decizia de a semna un contract pe cinci ani cu Europa FM pentru emisiunea România în Direct, dar și pentru pastila Biziday, editorialul radiofonic difuzat zilnic la 7.30 dimineața și la 18.30 seara.

În paralel am cooptat o echipă de informaticieni cu care am început să lucrăm la o aplicație de știri, despre care deja ați aflat.

De ce renunț la emisiunea tv?

De principiu pentru că la ceva trebuia să renunț, căci nu mai îmi ajungea ziua de 24 de ore. Și atunci am început să analizez lucrurile din toate punctele de vedere, pentru a lua decizia corectă.

Site-ul biziday.ro merge excepțional, audiențele nu au încetat să crească de la lansarea sa în 2010.

Emisiunea România în Direct de la Europa FM merge de asemenea foarte bine, fiind lider național de audiență pe segmentul de populație tânără și activă.

Emisiunea tv Biziday merge bine, fiind lider de audiență între programele Digi24 pe segmentul de populație tânără și activă. Pe intervalul nostru și pe segmentul de vârstă 25-55 Urban, Biziday depășește toate celelalte posturi de știri, cu excepția Antena 3. O să vedeți mai târziu de ce mă raportez la această categorie de vârstă și nu la altele.

Afacerea Biziday, dezvoltată din vânzarea combinată de publicitate pe cele trei platforme, tv, radio și on-line a rămas de asemenea foarte profitabilă. Dar eu nu am pus niciodată în balanță profiturile cu meseria mea de jurnalist.

Nevoia de a dezvolta mai mult partea de comunicare pe internet eu o simt deja de câțiva ani iar internetul mobil (împreună cu rețelele de socializare) pare a schimba semnificativ mai mult decât televiziunea ceea ce se întâmplă în societatea noastră.

Asta pentru că publicul tv este din ce în ce mai în vârstă și mai puțin activ, în vreme ce radioul și internetul (mobil) ajung într-o măsură mult mai mare la forța motrice a societății – tineri, ocupați, cei de la care sperăm totuși să ducă țara într-o altă direcție decât cea în care a mers până acum. Asta nu înseamnă că toți telespectatorii emisiunilor tv sunt pensionari, mai puțin educați și lipsiți de educație. NU! Din contră, emisiunea Biziday de la Digi24 are de departe cele mai bune demografice de pe segmentul ei, dar e chestiune de luni, poate de un an sau doi, până când cei mai ocupați dintre telespectatori vor prefera să afle lucrurile de pe mobil atunci când acestea se petrec, decât să stea seara la televizor.

unici

Am pus cifrele unele lângă altele și am ajuns la concluzia că această tendință care se manifesta oarecum timid acum 5-6 ani când telefoanele deștepte începeau să devină fenomen de masă a depășit un punct critic, că nu doar eu ci majoritatea jurnaliștilor (inclusiv formidabila redacție Digi24) va lucra cu informații transmise în mod proritar pe mobil, în maximum doi ani și că oricât mi-ar plăcea mie să vorbesc cu graficele la televizor, tot graficele îmi arată că indiferent cât de eficientă ar fi echipa Biziday, serviciul (de educare în special) pe care îl facem comunității ca jurnaliști, nu mai este la fel de eficace, cum era în urmă cu câțiva ani.

Am mâncat ani buni o pâine din televiziune și nu vreau să fiu înțeles greșit… Am tot respectul pentru cei care preferă în continuare să aștepte seara pentru a afla ce s-a mai întâmplat în țară sau în lume, să vadă o dezbatere politică, economică sau de altfel.

Dar pe măsură ce internetul mobil pătrunde de jos în sus pe scara generațiilor, pe măsură ce grupuri de români mai noi sau mai vechi, dar mai adaptate capitalismului, exigențelor, acestei lupte permanente pentru supraviețuire și unor alte valori au acces la informație în timp real, în fața televizoarelor rămân tot mai des părinții și bunicii noștri.

Unei noi generații, să-i spunem generația bizi, generația care a abandonat deja televizorul sau o va face în anii următori, îi va veni rândul să reușească cu România în ceea ce alte generații poate au dat greș. Eu după acea generație mă duc.

Sigur, televiziunea va continua să conteze ca platformă de dezbateri publice, acesta este și motivul pentru care voi rămâne și eu în dezbaterea tv, alături de Cosmin, o dată pe săptămână. Voi fi însă zi de zi, la prânz, în dezbatere cu ascultătorii Europa FM, așa cum fac deja de mai bine de cinci ani.

Și, desigur, voi continua să scriu aici pe Biziday.ro, pe cât posibil zilnic, sau ori de câte ori voi avea ceva de spus. Aici veți găsi analizele cu care v-am obișnuit în ani de zile la tv, iar știrile importante vor ajunge la dumneavoastră în timp real, pe telefoane, atunci când Aplicația Biziday va deveni operațională.

Sigur că regret că a trebuit să iau o asfel de decizie. Probabil telespectatorii vor fi dezamăgiți, dar dacă nu aș fi luat-o aș fi fost eu dezamăgit de mine. Pentru mine să fiu jurnalist a fost întotdeauna mai mult decât un job, iar scopul, principiile pe care le promovez au contat mai mult decât anii de muncă și de acumulare profesională în tv. Țineți cont că am 17 ani de când lucrez în televiziune, că am plecat de jos și că am trecut prin toate fazele de specializare (reporter, producător, realizator-prezentator) că am dezvoltat și o afacere foarte profitabilă în jurul emisiunii tv și, cel mai important dintre toate, că am crescut o echipă excepțională de tineri jurnaliști, cei mai mulți luați încă de pe băncile facultății, de care va trebui să mă despart. Sigur, ei vor rămâne în structura de știri a Digi24, căci sunt jurnaliști de televiziune, dar nu vreți să știți momentul în care le-am comunicat decizia mea. Le-am spus exact ce vă spun dumneavoastră acum. Au înțeles, n-a scos unul un cuvânt. N-a întrebat nimeni dacă nu se poate altfel, au plecat din sala de ședințe ca de la înmormântare.

Pentru ei va fi însă o ocazie să se reinventeze ca jurnaliști, așa cum și alții din echipă au făcut-o înaintea lor în momentul în care ajunseseră la un nivel de evoluție peste care nu mai puteau trece într-o echipă dominată de veșnicul Moise. Sunt oameni cu principii solide, jurnaliști dedicați meseriei, de care veți auzi mai mult decât ați auzit până acum, chiar dacă poate nu veți ști întotdeauna că ei au fost echipa Biziday.

Joi va fi așadar ultima emisiune Biziday de la tv, dar se termină și sezonul de la radio. Voi continua să scriu aici pe site și peste vară, iar din septembrie revin cu România în Direct la EuropaFM și cât mai curând cu Aplicația Biziday.