Să nu plecăm iar după fentă! Ca să nu înnebunim cu toții

de Moise Guran

Pe vremuri, când eram încă student si reporter (de cazuri spectaculoase) prin tribunalele patriei, am dat de un proces civil în care cineva adusese un martor care povestea cum dirijase el traficul OZN-urilor în intersecția de la Universitate. Văzând că vreau să fac o poză cu aparatul Smena (pe care îl purtam cu mândrie atârnat de gât) judecătorul care îmi și dăduse acordul să stau în sală la procese, mi-a făcut un semn cu degetul să mă abțin. Nu era etic să relatez despre cazul unui om care trebuia pus sub interdicție  ca să nu îl calce mașinile. Mi-am amintit de această întâmplare din tinerețea mea de reporter pentru că eu consider că este la limita eticii să dai la televizor declarațiile fostei soții a patronului Hexi Pharma, Dan Condrea. Dar ce spune femeia nici nu poate fi ignorat.

hexi sie

Că a fost sau n-a fost Condrea un agent al Serviciului de Informații Externe, așa cum susține, destul de tulburată, fosta sa soție, are mai puțină relevanță pentru sănătatea generală a nației, indiferent că vorbim de sănătatea mintală sau de cea provocată de infecțiile nosocomiale. Acum e clar că ea a fost o sursă și pentru echipa lui Tolontan, dar cei de la GSP probabil au ținut cont de informații verificând însă din mai multe surse tot ce au publicat. Și, într-adevăr, până acum s-au verificat cele mai multe dintre informațiile referitoare la diluarea dezinfectanților, șpăgile din sistem, cauzele infecțiilor nosocomiale și numărul mare de morți din spitalele românești.

Așa trebuie să facem toți. Să fim sceptici și suspicioși, dar să nu slăbim presiunea asupra instituțiilor statului până când nu aflăm TOT adevărul și până nu este devoalat întreg mecanismul de otrăvire al spitalelor românești.

Judecând după cifrele de afaceri ale Hexi Pharma, ești tentat să crezi că a fost vorba de câțiva manageri de spitale, eventual în cârdășie cu niște autorități locale, care s-au lăsat cumpărate cu un pumn de arginți. Dacă Hexi Pharma era sau nu o firmă acoperită a Serviciului de Informații Externe, probabil nu vom afla niciodată, dar dacă cineva de la SIE, un om, o persoană, indiferent de funcție, grad, religie sau apartenență politică a știut ce face această firmă și a ajutat-o să obțină contracte, opinia publică trebuie să afle. Cei de la SRI au încercat să scape pozând în incompetenți. Au zis că Hexi Pharma nu era de siguranță națională. Trebuie să știm exact cine și cum a decis asta, mă alătur celor care susțin că CSAT trebuie să desecretizeze informările SRI, mai ales dacă firma a fost punctual vizată de acest Serviciu. Dacă cei de la SRI au dat de cei de la SIE investigând acest caz și au acceptat că o firmă a SIE poate otrăvi spitalele din România, realitatea asta trebuie expusă. De asemenea, trebuie cercetat decidentul de la SRI indiferent de funcție, grad, religie sau apartenență politică. Cine a zis că e ok, în cazul ăsta nu e de siguranță, sau hai bă să ne oprim că-s frățiorii acela trebuie să plătească, de asemenea.

Orice persoană sau autoritate care a oprit, acoperit (sau a împiedicat investigarea) sau s-a abținut de la a îndepărta această amenințare pentru populație trebuie devoalată, expusă și judecată!

Acestea sunt abuzuri, conform legilor din România, iar oamenii respectivi trebuie să ajungă în fața Justiției. Se califică cel puțin pentru infracțiunile de abuz în serviciu (iar cu toate agravantele posibile asta înseamnă 18 ani de pușcărie) dar mă gândesc că procurorii ar trebui să meargă și pe omorul calificat (chiar în condiții de intenție indirectă) unde maximul de pedeapsă este detenția pe viață.

Este esențial ca, de această dată, opinia publică din România să nu mai plece după fentă. Trebuie să știm tot adevărul, indiferent câți spioni sau ce interese sunt în joc, trebuie desfăcut pe bucățele tot sistemul, iar nu să ne mulțumim doar cu demonizarea firmei Hexi Pharma și încărcarea cu vina a unui afacerist mort. Altfel fie înnebunim cu toții fie, peste câțiva, ani vom avea fix aceleași probleme.

PS O explicație a fotografiei, pentru cei de la SIE, în caz că au obiecțiuni… am ezitat dacă să vă pun sigla pe sediul Hexi sau pe cel al spitalului de nebuni. Mi-a fost să nu jignesc totuși persoanele cu dizabilități mentale.

PPS Despre competența acoperiților SIE nu mai comentez, dar îmi vine să și râd cât de aproape am fost de ei cu articolul de săptămâna trecută. Asta le și dovedește lor cât de competenți sunt, cât de aproape au rămas de patternul securistic descris de mine în acel articol. Pentru cei care nu înțeleg ce este aceea o firmă acoperită sau ce ar face SIE cu o astfel de firmă, vă invit să citiți și:

Să felicităm SRI (poate și SIE) pentru că n-a făcut ce a făcut Tolontan?