Dar, mai exact, cu ce siguranță națională se mai ocupă SRI?

de Moise Guran

În ultima perioadă, Serviciul Român de Informații umblă numai prin gropi. Nu numai că nu pare capabil să anticipeze amenințări serioase la adresa nației, dar, prins prea des cu necompetențele, SRI-ul a devenit defensiv, preocupat atât de mult să dreagă busuiocul, încât mai rău se înfundă.

blog bun

Ultima ispravă a SRI este să încerce să convingă opinia publică din România că nu avea de ce să îl supravegheze pe patronul Hexi Pharma. Că firma în sine nu era de domeniul Securității Naționale, ci infecțiile nosocomiale pe ansamblu. Or, din raportul făcut anterior și trimis Comisiei reiese exact contrariul, anume că SRI a informat punctual de-a lungul acestor ani autoritățile în legătură cu anumite cazuri, când era de fapt poate singura instituție ce putea avea o imagine de ansamblu, unind toate punctele asupra cărora informase.

Încercarea celor de la SRI de a se scoate din afacere este evidentă, asta după ce încercase, destul de stângaci, să își tragă spuza pe turtă, informând off the record mai mulți jurnaliști că SRI nu putea să-l fileze pe Dan Condrea pentru că i-a interzis Curtea Constituțională să își mai bage nasul în anchetele judiciare. N-a dat nimeni doi bani pe această justificare, ba chiar aș zice că cei de la SRI care fac astfel de tentative de manipulare au ajuns și de râsul presei din care provin. Și cel mai novice jurnalist știe ce e acela un mandat pe siguranța națională, precum și faptul că acesta se acordă indiferent că există o cercetare a Parchetului General sau nu, așa cum era cazul lui Condrea.

În fapt, de câteva luni, de când l-a pocnit CCR cu interceptările alea, SRI-ul nici nu mai știe exact cu ce se ocupă, care e rostul lui în societatea noastră. Împotriva corupției nu mai are voie să se bage, deși e clar că un spion străin poate folosi cu mult succes lăcomia unui corupt, ba chiar și jocurile politice sunt destul de secundare dacă n-au drept punct de întâlnire corupția. Așa că cei de la SRI s-ar mai putea și rări că na!, dacă tot n-au amenințări, la ce mai mănâncă banii de la buget degeaba?

Adevărul crunt este un pic altul. Nu, societatea noastră nu a scăpat de amenințări. Din contră! Pare că se prăbușește, copleșită de acestea. Depinde cum le privești și, mai ales, cât ești dispus să le vezi.

Dacă te uiți la Condrea ca la un copac, n-ai cum să vezi pădurea. Dacă vezi Hexi Pharma ca pe o țeapă cu dezinfectanți, n-ai cum să înțelegi un sistem mafiot și fenomenul generalizat al infecțiilor nosocomiale din spitale. Și poți ajunge la concluzia, greșită desigur, că nu e treaba ta câți oameni au murit din cauza lor și, deci, nefiind treaba ta, sigur că moartea probabilă a unor mii de români, în țara lor, pe timp de pace, nu poate fi o chestiune de siguranță națională. Ceea ce e ilogic și aberant.

SRI tocmai și-a declarat incompetența, încercând să-și justifice   necompetențele. Din punctul de vedere al apărării societății, nu Hexi Pharma sau Condrea, care fuseseră deja devoalați, ci sistemul care i-a creat și care e încă acolo contează cu adevărat. Iar SRI nu e interesat de el, de vreme ce nu era interesat de ce face Condrea, cu cine vorbește, cine i-a deschis ușa la licitații și cui au mai deschis ușile cei care l-au creat pe Condrea. SRI n-a fost interesat nici de faptul că Condrea ăla putea fugi din țară, ca să nu afle nimeni ce legături are.

Dacă Condrea fugea din țară, mai ales că n-avea nicio interdicție să nu o facă, probabil șefii serviciilor secrete ar fi trebuit să zboare fix cum au zburat la fuga lui Omar Hayssam. Moartea lui are pentru sistemul care l-a protejat fix același efect pe care l-ar fi avut și fuga. Asupra serviciilor de ce n-ar avea același efect pe care l-a avut fuga lui Hayssam?