Și totuși, la vârf e mafia!

de Moise Guran

Să vă spui o şmecherie… Eu, dacă aş fi o firmă care ani de zile a vândut apă chioară pe post de dezinfectanţi în spitale, de trei săptămâni, de când ţipă Tolontan că nu e bine, mi-aş fi facturat fictiv şi mi-aş fi şi plătit pe altă firmă cam tot ce aş fi avut prin conturi. Aş putea trece lejer activitatea pe altă firmă, iar pe asta veche, devenită prea celebră, aş fi băgat-o în insolvenţă, eventual cu datorii prea mari la noua firmă. Iar dacă procurorii de la Parchetul General ar fi fost atât de proşti să anunţe la televizor că ei investighează faptele, nu firma, nici n-ar mai putea să îmi pună sechestru pe nimic, în insolvenţă fiiind, decât după ce s-ar fi terminat definitiv procesul penal. Adică peste vreo trei-cinci ani. Între timp, firma din insolvenţa va fi fost de mult lichidată, moartă şi îngropată, doar aşa, ca să le arăt procurorilor de la Înalta Curte că am avocaţi mai deştepţi decât ei. Pe care i-aş plăti boiereşte din banii statului, evident.

13223633_10201921659999042_457665943_o

După deruta iniţială provocată de faptul că e posibil ca nimeni să nu fi ştiut ani de zile că spitalele din România n-au fost dezinfectate cum trebuie, ne-am cam lămurit de faptul că în numeroase cazuri, funcţionari din sistemul de Sănătate Publică, fie ei medici, fie inspectori de la DSP, fie chiar spioni ai SRI-ului au ştiut şi au transmis mai departe fie că dezinfectanţii sunt trucaţi, fie că firma care s-a dovedit în final cu dezinfectanţi trucaţi este ajutată cu persistenţă să câştige contracte din banii statului.

Ani de zile, totul a fost stopat la cel mai înalt nivel, la cel ministerial. Am mari dubii că va mai putea cineva să dovedească şpăgi, dar este evident că dacă, să zicem la un control de calitate, un funcţionar putea greşi, la nivel înalt nu putea fi vorba de dezinteres criminal, ci de intenţia de a acoperi nişte şpăgi, ignorând în mod conştient statisticile care arătau prea multe morţi în spitalele româneşti. Mobilul acestor abuzuri a fost banul, dar cine mai poate dovedi ceva dincolo de folosul firmei Hexi Pharma?

Îngrozit probabil el însuşi de mocirla din acest domeniu, premierul Dacian Cioloş a preferat să se ocupe direct şi personal, a cerut rezultatele testelor la Guvern, nu la Ministerul Sănătăţii.

Între timp aflăm că Ponta şi Dragnea au pitulat şi ei în doi ani jumătate de miliard de euro, practic, mai mult decât salariile tuturor medicilor din România într-un an. Dragnea a inventat în 2013 Programul Naţional de Dezvoltare Locală, o şmecherie de pompat bani de la stat în primari de partid care nu-s capabili să ia fonduri europene care nu se pot fura. Ponta a dat o ordonanţă prin care l-a împuternicit practic pe Dragnea să dea bani de la buget, deseori prin încredinţare directă, prin consiliile judeţene roşii către firmele la fel de roşii de unde… Dumnezeu cu mila…

La fel ca şi în cazul Hexi Pharma, probabil procurorilor le va trebui un cincinal ca să se dumirească ce şi cum. Dar să mai şi demonstreze închiderea abuzului prin şpăgi către iniţiatorii lor – Ponta şi Dragnea. Și, din nou, la fel ca în cazul din Sănătate, inspectorii Curţii de Conturi au documentat totul, dar oamenii de la Partid de la Curtea de Conturi au blocat raportul, l-au secretizat şi au împiedicat se pare şi sesizarea procurorilor.

Nu, România nu este o ţară bananieră, în care controalele nu se fac, sau hoţiile astea de anvergură naţională nu sunt descoperite. La nivel politic se blochează totul.

Dar totul! Mizeria se strânge infecţios, iar când e gata să explodeze apare fie o amnisitie nevinovată, că-s pline puşcăriile şi nu respectăm drepturile omului infractor, fie o decizie ciudată că nu e clară legea, de la cea mai politică instanţă a României – Curtea Constituţională, fie o dezincriminare votată pe şest în Parlament. Iar ei scapă, c-aşa e ţara.

În aşteptarea unui Mesia, a unui Vlad Țepeş sau a Judecăţii de Apoi, românii îşi văd de ale lor, grijulii cu bolile să n-ajungă prin spitale, grijulii cu banii că e sărăcie şi nu ştim exact de ce nu ne e bine.

Citește și Un îndemn explicit și asumat la revoltă publică