Cercul vicios al banilor, al puterii și iar al banilor…

de Moise Guran

Mulţi români cred că politica este o chestiune de orgolii, ambiţii şi proiecte. Și mai mulţi români intuiesc faptul că politica este despre corupţie, bani şi putere, iar jobul meu de astăzi este să vă explic, într-un mod aplicat, aceste relaţii. Condamnarea puternicului Liviu Dragnea ne oferă cadrul perfect.

Liviu Dragnea nu mai are nevoie de PSD şi, sincer să vă spun, o condamnare la un an cu suspendare tot condamnare este. Probabil îşi va încerca şansele la recurs. căci, altfel, cariera politică a lui Liviu Dragnea s-a terminat. Până la recurs însă, conducătorul, liderul Liviu Dragnea se va strădui din răsputeri să-şi păstreze poziţia de învârtitor al cercului atât de vicios al banilor ce determină puterea, pe care apoi trebuie să o foloseşti pentru a genera alţi bani.

Să mă explic.

Nu funcţia de vicepremier e importantă. Dar plecarea lui Liviu Dragnea de pe funcţia de ministru al Dezvoltării şi Administraţiei poate crea un adevărat haos în PSD. Mecanismele de aprobare şi control, create tot de Dragnea în ministerul respectiv, presupun, pe lângă cele peste 5 miliarde de lei cât este bugetul anual aproximativ al ministerului, şi o mare putere de decizie asupra unor programe sectoriale destinate administraţiei locale, ce în perioada 2014-2020 au bugete ce depăşesc 9 miliarde de euro. Sigur, nu se pot trage toţi banii până la alegerile din 2016, dar chiar şi un sfert din aceste sume tot produce ameţeli.

Și, dacă gruparea lui Ponta s-a orientat mai mult către banii pentru Transporturi (vezi persistenţa lui pe Comarnic-Braşov), grosul baronimii PSD, atâta câtă a mai rămas ea după epidemia DNA, stă în banii învârtiţi cu un ok de la ministerul lui Dragnea. Deruta acestei baronimi este că nu are un înlocuitor pentru Dragnea în acest rol de reîmpărţire a caşcavalului şi, deci, dacă gruparea lui Ponta nu vine cu unul, atunci va accepta acolo un om marionetă, un teleghidat al fostului ministru.

În altă ordine de idei, nimeni din PSD nu va face pasul în faţă pentru mazilirea lui Dragnea până când nu va fi clar dacă Dragnea păstrează sau nu, în mod indirect, prin interpuşi, decizia finală asupra banilor de la ministerul Dezvoltării şi Administraţiei.

Invers, dacă Dragnea pierde totuşi controlul asupra PSD, atunci Ponta nu mai are nicio frână în a-şi numi la ministerul Administraţiei un om pe care să nu îl poată controla Dragnea, aşa cum a făcut-o deja de anul trecut cu ministerul de Finanţe.

De la început şi până la sfârşit, în toată această poveste este vorba de bani, din păcate de banii noştri, care determină însă puterea lor.