Urma scapă turma!

de Moise Guran

Multora li se pare că Victor Ponta a repurtat o victorie în Parlament, dar eu vă spun că acest tânăr politician nu mai are mult timp la Palatul Victoria. O să încerc să vă explic de ce etapa imunităţii lui Ponta are un cu totul alt sens decât protejarea acestuia în faţa Justiţiei… Ponta joacă de fapt rolul urmei, care poartă grija turmei. Și o va scăpa.

ponta blog

N-am sesizat din prima, dar azi mi-e clar – bătălia are o miză mult mai mare decât soarta premierului Victor Ponta şi, până la acest moment, gaşca acestuia din urmă a jucat impecabil. Ieri îl comparam pe Ponta cu un rege prins în şah de către DNA. Am greşit, Ponta este de fapt regina. Se mişcă repede pe tablă şi în final va fi sacrificat pentru un scop superior. La fel ca într-un joc de şah, poziţionarea pieselor pe centrul tablei era gata deja la începutul lunii iunie. Atunci când DNA-ul a declanşat procedura de începere a urmăririi penale împotriva premierului, în Parlament fuseseră introduse 20 de iniţiative de modificare a Codului Penal, un număr impresionant de senatori şi deputaţi dorindu-şi din suflet să rupă dinţii DNA-ului. Totuşi, introducerea iniţiativelor nu a reprezentat atacul propriu-zis. Acela abia urmează.

Vinera trecută, în momentul în care DNA a declanşat începerea urmăririi împotriva lui Ponta, acesta a mimat foarte inteligent surpriza, a strâns din dinţi şi a rezistat primelor cereri de demisie, ceea ce i-a permis, în acelaşi timp, să evalueze consistenţa atacului… De fapt, ceea ce a vrut Ponta să afle a fost reacţia societăţii civile la acuzaţiile pe care i le aducea DNA-ul, opinia publică fiind singura de care Ponta se teme de fapt. Iar reacţia a fost una slabă, la fel ca la imunitatea lui Șova. (Au trăncănit câţiva jurnalişti, în stradă au ieşit susţinătorii unui partid mic şi vreo câţiva hipsteri numa’ buni să protesteze, după caz, şi la respingerea Codului Silvic, dar şi la aprobarea lui, fix în aceeaşi formă.)

Buuun! a zis premieru’… Constatând o stare generală cam de derută, dar şi replica anemică a românilor, Ponta s-a repliat rapid, a preluat iniţiativa, (pe care doar lăsase impresia că o pierduse, căci, aşa cum am spus, surpriza la iniţiativa DNA-ului a fost de fapt una mimată) iar acum, victimizându-se, poate declanşa liniştit masacrarea Codului Penal, cu larg tupeu şi entuziasm din partea parlamentarilor, folosindu-se şi de cazul Rarinca, dar şi de propriul său caz de conflict de interese. Iată! şi omul de rând, dar şi premierul, suferă solidari în faţa abuzurilor Justiţiei!

Urmăriţi ştirile despre audierile din Parlament a preşedinţilor Curţii Supreme şi Consiliului Superior al Magistraturii… E o nebunie ce se întâmplă acolo, o nebunie bine mascată mediatic de povestea cu imunitatea lui Ponta… dar haosul este doar aparent, totul este bine organizat… Regina face piruete pe tabla de şah, fiind gata chiar pentru sacrificiu, căci în final matul îl vor da alte piese, mai mărunte.

La finalul acestei luni, DNA-ul va lucra pe un Cod Penal mult îmblânzit, unul care să-i limiteze semnificativ activitatea. Și dacă opinia publică totuşi se trezeşte, sunt convins că premierul este gata să şi demisioneze. Asta ar oferi o distragere suficientă a atenţiei de la modificarea Codului Penal. De altfel, devine din ce în ce mai probabil ca DNA să îl pună pe fostul avocat Ponta sub control judiciar, situaţie în care premierului Ponta îi va fi imposibil să-şi mai desfăşoare activitatea. Demisia sa este inevitabilă, într-un număr de zile sau săptămâni.

Vă daţi seama că, ocupaţi cu negocieri pentru formarea unui nou guvern, dar şi satisfăcuţi de un astfel de sacrificiu, noi toţi vom fi mult mai puţin interesaţi de o eventuală modificare a Codului Penal. Dar Victor Ponta nu mai este o miză. Refuzând ridicarea imunităţii, el oricum nu mai are autoritate, nici ca politician şi, cu atât mai puţin, ca premier. Nici Iohannis, nici Opoziţia nu pot opri acest joc. N-au instrumentele necesare şi oricum sunt în capcană. Singura care contează acum este opinia publică… dar mă tem că aceasta este deja cu gândul la vacanţă. În toamnă, când opinia publică se va întoarce din vacanţă, probabil ţara noastră va arăta altfel.