Toţi ştiau ce urmează, dar toţi mimează surprize

11420252_10200827672290033_736085745_ode Moise Guran

Mişcarea DNA împotriva premierului Victor Ponta este şi un şah la regele advers, în cadrul unei mişcări de ieşire din încercuire… Sunt 20 de iniţiative de modificare a Codului Penal în Parlament şi cred că, pentru moment, ele vor fi abandonate.

Nu-mi dau seama cât de bazată este cererea DNA de începere a urmăririi penale împotriva lui Victor Ponta, pentru a putea verifica dacă numirea lui Dan Șova în funcţia de Ministru al Marilor Proiecte ar fi constituit sau nu conflict de interese.

Codul Penal spune că trebuie să existe o legătură de cauzalitate între efectuarea plăţilor şi numire. Cum nici Șova, nici Ponta nu cred că pot fi suspectaţi că ar avea capacităţi de ghicire a viitorului şi, deci, nu aveau cum să ştie, în 2008, că Ponta va deveni prim-ministru în 2012, mai rămâne varianta în care Ponta se simţea dator faţă de Șova şi ar fi făcut numirea în contul datoriei. Pe de altă parte, este desigur o demnitate să fii ministru, dar pentru nişte oameni care câştigă mii sau zeci de mii de euro pe lună, salariul de ministru sigur nu este o recompensă.

Mi-ar plăcea să cred că DNA-ul ştie mai multe şi despre activitatea de ministru a domnului Șova, poate chiar a dibuit şi cum i-au ieşit la calcul opt miliarde pentru autostrada Comarnic-Braşov, şi de acolo înainte lucrurile chiar s-ar putea lega interesant. Desigur, astea sunt speculaţii, deocamdată eu doar mă bucur că DNA-ul a cerut dreptul de a investiga nominalizarea lui Șova în funcţiile respective. La vremea respectivă chiar mi-am declarat nemulţumirea că procurorii n-au stat cu ochii pe negocierea respectivului contract, care, în final, nici nu s-a mai făcut.

Până una alta, cererea DNA-ului are un alt efect, unul de asemenea interesant – acum două săptămâni, nişte băieţi de la PSD, UDMR şi PC au iniţiat modificarea Codului Penal, astfel încât infracţiunea de conflict de interese să nu se mai refere şi la numirea unei persoane pe o funcţie.

Este exact situaţia pentru care vrea DNA să îl cerceteze pe Ponta. Asta sugerează că premierul a ştiut tot timpul ce i se pregăteşte, pe de o parte, dar, pe de altă parte, cred că amicilor săi din Parlament le va fi mult mai greu să continue această procedură. De altfel, prin cererea de începere a urmăririi penale împotriva lui Victor Ponta, DNA dă un şah în anticipaţie tuturor iniţiativelor de modificare a Codului Penal, ce vizau, de fapt, exact potolirea DNA. Nu cred că vor mai avea tupeul să continue, iar dacă totuşi vor alege să meargă până în pânzele albe cu lupta împotriva DNA, cei de la PSD riscă să se decredibilizeze până la desfiinţare.