O sentință ce va influența semnificativ “învierile” electorale

de Moise Guran

11157056_10200665775202707_468236151_o

Instanţa Supremă a rămas în pronunţare în dosarul Referendumul, în care a fost trimis în judecată vicepremierul Liviu Dragnea. Momentul este important pentru viaţa politică de la noi, căci, în funcţie de această decizie, depind multe. Şi nu este vorba doar de Dragnea sau de soarta guvernului Ponta.

Din capul locului vă spun că, dacă va fi vinovat de a-i fi instigat pe pesedişti să dea bani ori alte foloase alegătorilor pentru a-i determina să participe la referendumul din 2012, vicepremierul Liviu Dragnea riscă o pedeapsă cuprinsă între 6 luni şi 5 ani de închisoare1.

Dacă pedeapsa este mai mică de trei ani, judecătorii pot acorda o pedeapsă cu suspendare. Dacă vor considera că probele aduse de către DNA în sprijinul implicării lui Dragnea nu sunt suficiente, judecătorii îl vor achita pe vicepremier. În toate cazurile, cel mai probabil sentinţa va fi atacată, fie de către Dragnea, fie de către DNA.

În primele două variante, chiar şi în cea în care Liviu Dragnea ar primi o pedeapsă cu suspendare, foarte probabil se va retrage din guvern, iar dacă nu se va retrage, oricum, puterea sa va fi mult diminuată.

Probabil Victor Ponta nu va mai aştepta o sentinţă definitivă, pentru a nu mai trece prin penibilul situaţiei, cu implicaţii grave pentru ţară, în care a fost atunci când Fenechiu a plecat din funcţia de ministru direct la închisoare. În plus, Victor Ponta va profita de situaţie pentru a stabili clar cine este liderul în partid, căci, în acest moment, mulţi îl consideră pe Dragnea adevăratul conducător.

În cazul în care Liviu Dragnea ar fi achitat în dosarul Referendumul, atunci situaţia se schimbă cu 180 de grade, vicepremierul, foarte discret şi scump la vedere în ultimele luni, se va manifesta cu mai multă autoritate în partid şi în guvern, ba poate chiar va începe să îşi facă unele calcule pentru epoca post-Ponta, care poate începe din toamnă, sau din primăvara 2017.

Oricum ar fi, sentinţa Înaltei Curţi îl va face pe Liviu Dragnea un alt om decât este acum.

Dar, dincolo de calculele politice şi de soarta guvernului Ponta, decizia Instanţei Supreme va mai da un semnal, unul cu mult mai important pentru societatea noastră. Nu ştiu, sau prefer să nu mă pronunţ înaintea Instanţei, despre cât de puternice sunt probele aduse de către DNA împotriva lui Dragnea, dar, să nu uităm, vorbim de dosarul gigant în care procurorii au mers din poartă în poartă cu Biblia sub braţ, punând lumea să jure că a fost sau nu la referendum. Apoi, au adus autocare întregi de martori la Bucureşti pentru a depune mărturie în faţa instanţei.

Şi dacă este posibil ca procurorii să-i fi convins pe judecători că o tentativă de fraudă chiar a fost, dacă probele nu-i vor fi convins clar de vinovăţia lui Dragnea, astfel încât acesta să fie şi condamnat cu executare, atunci semnalul dat pentru următoarele alegeri va fi clar unul de încurajare a fraudei…

Înainte de Paşte, pe când filmam un reportaj într-un sat din Teleorman, un sătean mi-a spus “Aici, la noi, morţii învie mai mult de alegeri decât de Paşte”. Lumea face haz de chestii din astea, sunt realităţi cvasi-cunoscute, obişnuite, banalizate. Ceea ce nu le face probe în faţa unei instanţe.

Cinic vorbind (dar conştient totuşi de faptul că cetăţeanul Dragnea are şi el drepturi) vă spun că dacă DNA va fi înfrânt de Dragnea în procesul Referendumul, atunci acest dosar va face mult rău democraţiei noastre. Condamnări, şi cu executare şi cu suspendare, pentru fraude electorale, au mai fost în România, de fapt deja s-au pronunţat sentinţe chiar în legătură cu Referendumul din 2012. Dar au fost condamnaţi peştişori.

Problema este că, dacă Dragnea scapă, fie chiar și cu o condamnare cu suspendare, semnalul va fi extrem de puternic pentru toţi corifeii politici şi de prin PSD şi din alte partide, care vor rămâne tentaţi să manipuleze voturile, aşa cum şi la ultimele alegeri prezidenţiale s-a întâmplat. Și nici nu știți cât de mult influențează dezvoltarea comunităților din țara noastră acest prizonierat cauzat de manipularea voturilor prin fraudă.