Bravo, Victore! Ai umor.

ponta_comarnic_blog

de Moise Guran

Trebuie să recunosc faptul că am fost oarecum surprins de umorul de înaltă calitate pe care l-a dovedit premierul Victor Ponta atunci când a declarat faptul că ar putea să-şi dea doctoratul în Autostrada Comarnic-Braşov. Problema este că, acum doi ani de zile, premierul promitea că-şi dă altceva decât doctoratul, legat de terminarea acestei autostrăzi. Mai ştiţi?

Era vorba de demisie şi asta face poanta cu doctoratul cu adevărat bună.

Pe cât de necesar ar fi un acord politic în privinţa autostrăzilor, pe atât de greu va putea fi el găsit, având în vedere viziunile extrem de diferite ale partidelor politice din ţara noastră. Deja Anca Boagiu, fost ministru al Transporturilor, şi-a declarat ostilitatea în legătură cu autostrada Comarnic-Braşov. Nu că această autostradă nu ar fi necesară. Ştim cu toţii că este. Ştim, de asemenea, cu toţii că acest tronson de 60 km care străpunge Carpaţii prin valea Prahovei este extrem de scump de realizat. În fapt, costurile sale sunt comparabile cu cele ale unei autostrăzi de peste 100 km între Piteşti şi Sibiu.

Ceea ce nu înseamnă că trebuie să renunţăm la ideea unui acord politic pentru realizarea planului de autostrăzi din ţara noastră. Oricât de greu ar fi de realizat o înţelegere în acest sens, exact eşecurile repetate în acest domeniu, exact improvizaţia, amânările cu deceniile şi amatorismul dovedit de diferitele guverne sunt cele care ne arată că soluţia nu poate fi decât un plan care să nu se mai schimbe odată cu schimbarea guvernării.

Şi dacă la pactul pentru Apărare a fost uşor, toată lumea era de acord, abia la acest pact pentru autostrăzi va fi nevoie de rolul de moderator al preşedintelui.

De altfel, mi se pare că Victor Ponta a furat puţin startul atunci când a propus acest pact, ştiind probabil că Iohannis urmează să facă o astfel de propunere. Cu doctorate sau fără doctorate, cu mai mult sau mai puţin umor, eu chiar cred că se poate.

Hai, că se poate.