Poză cu boii din spatele carului

de Moise Guran

  • Conform estimării flash, PIB-ul a scăzut cu un ritm trimestrial de 1% în trimestrul II.
  • Surpriza negativă a provenit de la componenta investiţii productive (…) evoluţie nefavorabil influenţată de contracţia investiţiilor publice, deteriorarea percepţiei de risc investiţional, în contextul tensiunilor geopolitice din regiune (Ucraina), dar şi a anului electoral

  • Distorsiuni temporare pentru planurile investiţionale ale companiilor au fost introduse şi de măsurile fiscal-bugetare implementate în prima jumătate a anului: acciza la carburanţi şi taxele pe construcţii speciale.

  • Componenta consum privat a avut o contribuţie favorabilă la formarea dinamicii PIB în trimestrul II, fapt reflectat de performanţa comerţului cu amănuntul (ritm anual de peste 8%)

  • Cererea externă netă a avut o contribuţie negativă la dinamica PIB, dat fiind că importurile au crescut cu un ritm mai rapid decât exporturile

Sursa BT MacroFocus

Domnu Voinea, a crescut consumul, sunteţi mulţumit? Domnu’ Şova, cum e dom’le cu planurile de autostrăzi? De ce nu ne mai explicaţi dumneavoastră cum a crescut acciza la benzină ca să cheltuim neapărat, dar neapărat, 50 de milioane de euro pe hârţogăraie care expiră oricum până vă apucaţi de treabă?

Domnu Voinea, cum e dom’le cu taxa aia pe infrastructură? Cum e dom’le cu taxarea investiţiilor în infrastructură într-o ţară care nu are nici investiţii, nici infrastructură?

A crescut consumul... mamă, da‘ ce a mai crescut! Direct în importuri s-a dus creşterea! Speraţi să finanţaţi creşterea alocaţiilor sociale din creşterea TVA-ului cauzat de creşterea consumului. Numai că la TVA nu se vede mai nimic, căci la noi consumul creşte pe evaziune fiscală. Iar acum chiar că nu vă mai aprobă nici dracu’ scăderea CAS, deşi exact stimularea  muncii este cea care lipseşte din această poză.

De aia zic… nu e caru’ de vină, boii sunt.

UPDATE: Statistica a ajustat pe minus şi datele din trimestrul I, ceea ce înseamnă că, fiind două trimestre consecutive de scădere, România a reintrat în recesiune. Interesant este faptul că INSSE nu a comunicat rectificarea. Sau, cel puţin, nu a comunicat-o public în România, ci doar în datele transmise Comisiei Europene.