Azi noapte Oprescu a scumpit terenurile în București. De cinci ori!

oprescu-blog-exproprieri-bani-euro

de Moise Guran

Când vă spuneam că ștergerea datoriilor pe care Primăria Capitalei le are la termocentrale vă privește și pe dumneavoastră cetățenii din Iași, Cluj, Timișoara sau Constanța poate nu m-ați crezut. Pur și simplu ați considerat că asta e o chestie între bucureșteni. Este, într-adevăr și între bucureșteni, dar noi aici la Capitală ne-am obișnuit atât de tare cu hoțiile că nici nu mai realizăm dimensiunea cifrelor. Suntem ca indienii din vestul sălbatic pentru care tot ce era număr, mai mare deci decât degetele de la mâini însemna o mie. La fel și noi cu milioanele de euro. Sunt cifre atât de mari că mințile noastre de trăitori între două lefuri nu prea le mai pot cuprinde.

Dacă eu vă spun acum că Oprescu vrea să dea 28 de milioane de euro doar pentru expropierea unor fâșii de terenuri necesare lărgirii unei șosele mai din marginea Bucureștilor n-o să știți dacă e mult sau e puțin, nu-i așa? Milioane, sute de milioane, miliarde… ce mai contează? Dar dacă vă spun că domnul Oprescu plătește astfel terenul cu peste o mie de euro metrul pătrat, când la dumneavoastră în oraș e 500 de euro metrul pătrat dintr-un apartament? Dacă vă spun că un aparatament în bloc nou din centrul Capitalei e tot cam pe la 1000 de euro metrul pătrat, o să înțelegeți atunci de ce afacerea asta se face de fapt pe banii tuturor, nu numai ai bucureștenilor? Când o autoritatea publică plătește de cinci ori prețul pieței către niște privați, nu-ți vine să te întrebi cam câte milioane din această afacere se întorc la cei de la Primărie sub formă de șpagă?

Curtea de Conturi, DNA-ul, SRI-ul sunteți pe recepție? Că nouă nu prea ne mai pasă! Eu cred că și ignoranța ne face mai vulnerabili. Ponta plânge acum după bani la buget și vrea să scumpească benzina cu o nouă taxă și, desigur, nimeni nu face legătura acum între disperarea statului de a face rost de bani și relaxarea cu care același premier a dat termocentralele Primăriei ca să-l scape pe Oprescu de datorii de jumătate de miliard de euro. Dacă acel furt din averea tuturor nu ar fi fost acceptat doar de dragul încălzirii bucureștenilor, poate acum Primăria Generală n-ar mai fi avut tupeul unor exproprieri la scoruri umflate de cinci ori.