Vin bani. Și tot nu știm ce să facem cu ei

de Moise Guran

Ministerul de Finanțe iese din nou pe piețele externe încercând să se împrumute la o dobândă de 4,25% pe termen de șapte ani. Ar fi cea mai mică din istorie (la acest termen) dar exact în momentul acestui anunț s-a mai consemnat un record – statul român s-a împrumutat în lei, pe piața internă la o dobândă de sub 3% (2,9%), dar la un termen de șase luni. Trăgând linie și adunând, rezultă că ministerul de finanțe va aduce valută în piață prin împrumutul extern dar o va retrage tot el împrumutându-se apoi în lei de la băncile care îi vor cumpăra valuta. Aceasta este desigur o simplificare a operațiunilor făcute de Trezoreria statului, dar cred că ar trebui să avem o nouă discuție despre bani.

Este foarte adevărat că fără bani nu poți face mare lucru, dar mi se pare uneori că noi în România nu prea înțelegem că banii nu sunt suficienți pentru a fi bogat și pentru a trăi mai bine. Ultimele operațiuni dovedesc doar că banii nu îi lipsesc statului român, că aceștia s-ar găsi și pentru finanțarea unor proiecte și totuși țara stă inexplicabil în loc. Ca să vă dau doar un exemplu, niciunul dintre proiectele de construcție de autostrăzi anunțate anul trecut n-a fost semnat până acum iar 2013 e pe sfârșite. Vor începe în cel mai bun caz în 2014. Degeaba stai pe bani dacă nu știi să îi pui să lucreze, să creeze joburi și să aducă venituri din taxe la buget. Banii pot fi mai scumpi sau mai ieftini dar cel mai rău lucru este că după 24 de ani de capitalism banii nu pot fi un scop în sine, ci doar o resursă, un mijloc necesar pentru a face lucruri. Dacă noi ca țară am înțelege asta am avea și autostrăzi, am avea și locuri de muncă și salarii și un trai decent.

PS Poza am folosit-o în primavara într-un articol în care vă spuneam că guvernului Ponta îi trebuie un plan pentru alti bani. Vi se pare că ar fi făcut unul? Între timp m-am prins și eu că nici guvernul nu știe exact care-i treaba cu banii, la fel cum mulți români nu știu.