Vin bani. Ce facem cu ei?

editorial 2 blog

de Moise Guran

Dac-ar fi să mă iau după apetitul de credit al guvernului Ponta aș bănui că mai marii noștri știu ceva ce noi nu știm despre un eventual sfârșit al lumii. Piețele sunt dornice să dea bani pe termen lung României, iar țara noastră a depășit demult necesarul de bani pentru acoperirea deficitului din acest an și pe anul viitor. Acum întrebarea firească este ce face Ponta cu atâta bănet? Vrea să ramburseze anticipat creditele făcute pe vremea lui Emil Boc la scadențe prea scurte? Da, asta ar fi o soluție de micșorare a efortului cu dobânzile căci an de an guvernul României a ajuns să plătească peste două miliarde de euro doar dobânzi. Ca să vă dați seama cât de mare e această sumă, ea ar permite creșterea cu 50% a bugetul Educației, dar prin rostogolire Ponta nu scapă de dobânzi ci doar le micșorează.

Guvernul ar putea de asemenea să încerce repornirea creșterii economice prin investiții. Problema este că dacă acestea nu aduc tot în acest an rezultate, deficitul crește și o dată cu el și dobânzile.

Ceea ce încerc să vă spun este că ideea atragerii de bani nu e rea deloc, dar, mai departe, guvernul trebuie să se miște cu mult talent pentru ca această resursă de încredere de care beneficiază acum țara să nu fie risipită. Pentru a vedea imediat o creștere economică semnificativă nu trebuie alese neapărat proiecte ce vor fi terminate anul acesta ci proiecte care implică imediat cât mai multe ramuri economice ba chiar pot determina investiții pe termen lung. Altfel spus guvernului îi trebuie un plan și un pact cu economia, iar apoi trebuie să fie serios și să se țină de cuvânt.