Primul maistru al limbii române

Moise Guran

Nu am obiceiul să critic în avans, nu pun preventiv ștampile și mă feresc cât pot de prejudecăți. La două luni de la numirea doamnei Vasilica Dăncilă în funcția de prim-ministru al României, consider că a trecut suficient timp pentru a-i judeca acțiunile, mai ales că, la viteza cu care se schimbă guvernele în România, aceasta se cam apropie de jumătatea mandatului. Dincolo de faptul că guvernul său tocmai a făcut deja a patra modificare a Codului Fiscal în decurs de două luni și jumătate, am o problemă majoră cu modelul public pe care aceasta îl propagă. Timid dar persistent, ezitantă ca o adolescentă, dar cu o cadență de mitralieră, doamna Dăncilă atacă dovada irefutabilă (pardon de expresie dacă nu știți termenul, doamna premier) a milenarei existențe a poporului nostru pe aceste meleaguri – limba română.


Click pe poză pentru video Recorder.ro

O frază simplă, de 20 de cuvinte, trei agramatisme grave, între care un dezacord. Doamna premier crede că subiectul colectiv echipa lucrează cumva la plural cu verbul vor găsi. Cine vor găsi? Echipa… mă rog, membrii ei…  Apoi, confuzia care/pe care/cu care, mult mai frecventă, ilustrează perfect, cred, lupta încrâncenată de supraviețuire a unor valori din societatea noastră… Vă spun cu certitudine că, istoria a dovedit-o, progresul se naște întotdeauna lent, iar în conflictele de tipul “care, pe care”, învingătorii sunt rar ăia mai progresiști.  

Să vă spun o poveste. Râd și acum când îmi amintesc de ea. Era prin 89, puțin înainte de Revoluție, eram în liceu și, puștii de astăzi nu mai știu, o dată la două luni, aveam două săptămâni de Atelier. Da, așa era înainte de Revoluție, la profilul mate-fizică, echivalentul lui mate-info de astăzi, opream școala de două ori pe trimestru ca să învățăm meserie. Se considera că nu poți pleca dintr-un liceu, fie el și teoretic, fără să știi să sudezi, să tragi la pilă sau să schimbi un întrerupător. Nu contează, important este că maistrul nostru, cel care ne învăța toate astea, se cam înfuria de câte ori noi, băieții, evadam pe terenul de fotbal. Ne considera leneși, aroganți, intelectualiști și lipsiți de ambiție. Când încerca să ne motiveze, nervos, frustrarea și limitele îi ieșeau la suprafață. MĂ, țipa el la noi, eu nu am copii, eu am fete, că dacă aș avea eu copii… Copii, adică băieți, ați înțeles, iar noi într-adevăr cam aroganți, ca orice adolescenți, râdeam de faptul că maistrul nu știa limba română și ne planificam următoarea evadare pe terenul de fotbal. Autoritatea lui asupra noastră era o bară sudată peste un zero.

Acum, problema mea este că maistrul a devenit prim-ministru. Dezacordurile sau greșelile gramaticale ne pot lovi, din neatenție, accidental, pe oricare dintre noi, dar când tragi agramatisme în rafale, asta arată destul de clar că s-ar putea să-ți ajungă degetele de la o mână ca să numeri cărțile pe care le-ai citit. Pur și simplu, cititul corectează astfel de greșeli, căci citind, ne obișnuim să folosim corect limba română, în loc să o schingiuim.

Și, dincolo de faptul că doamna Dăncilă are asupra cetățenilor acestei țări fix autoritatea pe care o avea maistrul nostru din liceu asupra noastră, pur și simplu, din postura de premier, doamna apare mult prea des la televizor. E inevitabil. Iar efectul este fix același pe care l-a avut apariția lui Gigi Becali, aproape seară de seară, timp de câțiva ani, la știrile din sport. A propagat un model în societate. Modelul – Nu trebuie să știi prea multe ca să ajungi milionar. Așa este, nu trebuie să ai nici măcar bunul simț de a înțelege că femeile sunt egale în drepturi și capacități cu bărbații, ca să ajungi milionar, dar cât de toxice și de periculoase sunt aceste idei pentru societate…

Faptul că Becali și-a exprimat recent concepțiile rudimentare privind ascensiunea unei femei în funcția de prim-ministru ar trebui să-i dea de gândit chiar doamnei Dăncilă. Nu pentru că este femeie, ci pentru că, fiind ea însăși într-un chinuitor conflict cu limba română, doamna Vasilica radiază fix aceeași idee periculoasă, pe care a diseminat-o și Becali.