De unde atâta tupeu? A continuat Dragnea să angajeze fictiv oameni, în ciuda Dosarului Bombonica?

Moise Guran

La ultimul termen din dosarul Bombonica (de fapt, penultimul, pentru că a intrat în prelungiri) domnul Liviu Dragnea s-a văzut într-o situație foarte dificilă, confruntat fiind (literalmente confruntat, de instanță) cu mai mulți martori. Care au arătat nu numai că domnul Dragnea știa că secretarele de la PSD Teleorman au fost șapte ani plătite de Direcția Copilului, dar și că a făcut demersuri pentru acest aranjament, ba chiar și presiuni asupra șefei de la Direcția Copilului, pentru păstrarea lui. Ceea ce mă intrigă pe mine este faptul că Dragnea nu a renunțat la aceste aranjamente nici mai târziu, când deja știa probabil că procurorii investighează toate aceste practici. Întrebarea este de ce? Nu are instinct de conservare? Sau are prea mult?

Era în octombrie 2015 când o altă fostă consilieră a lui Dragnea a aterizat la Compania Aeroporturi București. Deja investigațiile DNA în dosarul Bombonica trebuie că erau avansate la acel moment, căci fosta soție a lui Liviu Dragnea a fost pusă sub acuzare în primăvara 2016. Dar este imposibil ca procurorii să se fi mișcat atât de discret în județul Teleorman fără ca Dragnea să afle. Oricum, domnul Dragnea era deja condamnat cu suspendare în Dosarul Referendumul, în primă instanță. Știa că un al doilea dosar nu îi mai lasă varianta unei pedepse cu suspendare. Și totuși, la fel ca în cazul secretarelor de la PSD Teleorman, Cristina Elena Neamțu, o apropiată colaboratoare a lui Liviu Dragnea, nu numai că a fost angajată pe salariile mult mai mari de la o companie din domeniul aviației, dar nici nu a trecut pe la serviciu decât două ore în în nouă luni, ba a mai beneficiat în răstimp și de o mașină de serviciu. Deși avea mașină de serviciu și nici nu venea la serviciu, da! ați înțeles bine, i se mai decontau suplimentar și cheltuieli de transport fictive, de două ori fictive, o dată pentru că avea mașină și a doua oară pentru că nu venea la serviciu. Toată povestea pe G4Media.ro.

Atenție, nu este vorba de o simplă sinecură, în care cineva care n-avea nicio treabă cu avioanele primește un job bine plătit! E vorba de același tip de aranjament, în care, cu falsificarea documentelor de prezență, persoana nici nu e acolo, la jobul pe care nu-l merită și pentru care e plătită din banii statului. A lucrat în timpul respectiv Cristina Elena Neamțu pentru Liviu Dragnea sau pentru PSD? Nu știm. Nu încă.

Tăpălagă încearcă o inventariere a oamenilor puși de Liviu Dragnea în mod fictiv în diferite funcții, incluzând-o aici și pe Viorica Dăncilă. Mai interesant mi se pare totuși cazul Cristinei Elena Neamțu, nu numai pentru că el sugerează o practică, ci pentru că pare a demonstra că acestui domn infractor chiar nu i-au tremurat picioarele nicio secundă la gândul că ar putea ajunge după gratii…

Deși comportamentul lui Liviu Dragnea arată că omul nu și-a pus nicio secundă problema că ar fi încălcat legea în cazul secretarelor de la PSD Teleorman (e cuvântul lui împotriva tuturor în acel dosar), deocamdată nu există dovezi ale implicării sale și în cazul de la Compania de Aeroporturi și, oricum, judecătorii Curții Supreme nu vor putea lua în considerare acest caz, atunci când vor da o sentință în Dosarul Bombonica.  

La întrebarea de ce a continuat Dragnea să sfideze legile și chiar anchetele deschise împotriva lui, acum răspunsul pare simplu – pentru că nu intenționa să își dovedească nevinovăția în instanță, intenționa să modifice legile, astfel încât instanțele să nu îl mai poată condamna. Se baza adică pe Ordonanța 13. Care a eșuat. Dar, să fim atenți. Domnul Dragnea nu pare a avea un plan de back-up… Înalta Curte a mai dat un termen pentru concluziile avocaților și dezbaterile pe fond, la finalul lunii aprilie. Iar acest inculpat nu are alternativă în instanță, dar are în continuare Guvernul și Parlamentul.