Sfatul economistului şef al BNR: Ţineţi-vă economiile în mai multe bănci!

Leul s-a apreciat şi marţi, foarte puţin, în raport cu euro. În schimb, dolarul american a crescut şi faţă de leu şi faţă de euro, semn că investitorii privesc cu reticenţă planul drastic de salvare în cazul Cipru.

Analiştii români cred că aceleaşi măsuri vor fi luate cu ochii închişi pentru oricare ţară din Europa care va avea probleme, iar băncile vor fi lăsate să intre în faliment. Este evident că inclusiv depozitele bancare nu mai sunt intangibile.

Falimentul băncilor şi impozitarea averilor sunt soluţiile care por fi impuse în orice ţară europeană care va fi în pragul incapacităţii de plată.

Avem în faţă o soluţie care ar fi trebuit folosită din 2008. Sistemul bancar va fi lăsat să dea faliment. Nu vor mai fi folosiţi banii publici pentru asta. Ci vor plăti acţionarii, creditorii”, a spus Florin Câţu, analist economic.

Economistul-şef al BNR, Valentin Lazea, nu crede că soluţia adoptată de Cipru va fi folosită şi pentru alte state, dar ne sugerează oamenilor să ţină banii în depozite la mai multe bănci şi în sume mici.