A NEW HOPE

Moise Guran

La 30 de ani de la Revoluție se fac de fapt doi ani și jumătate de când România a intrat într-un nou ciclu istoric. OUG 13 a catalizat o schimbare din societate care începuse mai demult, aș spune că undeva prin 2012-2013, odată cu mișcarea pentru protejarea Roșia Montană, percepută ca o parte din moștenirea noastră culturală și geografică. Tragedia de la Colectiv a produs prin solidaritate prima manifestare a conștiinței unei noi generații politice (nu neapărat una de vârstă), iar OUG 13 și amenințarea lui Liviu Dragnea au pornit noul ciclu. Curând, acesta a devenit inevitabil. 10 august 2018, 26 mai 2019 și căderea guvernului PSD pe 10 octombrie 2019, acestea-s doar borne ce marchează intrarea definitivă în istorie a ciclului post-comunist, împins fiind acolo de un nou ciclu, maturizat acum și prezent, cum spuneam, deja de doi ani.

Nu așteptați să vă spun ce va aduce acest nou ciclu, că nu știu. Nimeni nu știe. Pot exprima doar speranțe sau, și mai bine, pot analiza această nouă generație politică (din care mă consider și pe mine însumi), înțelegând prin asta nu în mod necesar oameni care candidează, ci oameni care votează pentru un anume tip de valori.

Suntem așadar o generație sincer pro-europeană, spre deosebire de cea anterioară care era mai degrabă fals-europeană, o mimă strâmbă, rezultată din contorsionarea eșecului uniunii europene de est visate de Ion Iliescu și Mihail Gorbaciov. Socialismul de piață a eșuat de mult, URSS-ul s-a destrămat, dar noi am târât după noi 30 de ani nostalgiile unor marxiști mutați.

Vom reuși să facem din România o țară europeană în adevăratul sens al cuvântului? Eu zic că da, chiar dacă o altă fantomă, cea a naționalism-comunismului, ne va mai bântui o vreme, dar ea va deveni din ce în ce mai palidă, mai puțin relevantă. Europenism sincer înseamnă dezvoltare, modernizare a instituțiilor statului, a infrastructurii rurale și urbane, dar și o șansă reală pentru toți cetățenii, una izvorâtă din alocarea judicioasă a resurselor, iar nu din pomeni și sărăcie.

Acesta este însă un drum lung, presupune reforme constituționale și politice, dezbateri sincere și o mai bună alegere a valorilor promovate în societate. Până la ele, am intrat pe traiectoria alegerilor anticipate, în care eu am crezut și atunci când mari analiști spuneau că astea-s povești pentru nebuni și copii. Acum nu mai sunt. Trebuie doar să respiri cu această nouă generație politică pentru a înțelege ceea ce atât amar de timp părea imposibil – referendum, decesul PSD, anticipate, reformă constituțională.

Văd că mulți cred că PSD-ul va renaște sub Ponta. Îi mulțumesc sincer și personal lui Victor Ponta pentru umărul pus la dărâmarea PSD-ului, îi urez succes în continuare în gestionarea unor generații politice care vor tot căuta fantomele alea de care vorbeam mai sus, dar am mari dubii că Ponta va mai fi la putere vreodată. Despre PNL și USR-PLUS am un singur lucru de spus – dacă vor dezamăgi acest nou val politic vor fi măturate indiferent de cât de vechi sau de noi sunt. Uitați tot modul de a face politică de până acum! Uitați de pomeni electorale, de fățărnicia cabotină și politicianistă, recitiți partea cu dezvoltarea și veniți cu proiecte! Lumea s-a schimbat.