O fi acum momentul?

de Moise Guran

Se ascute lupta de casă! De casă, nu de clasă! Ceea ce vreau să vă spun astăzi este că la unele credite imobiliare dobânzile au scăzut la minime istorice. Vine o vreme în viața unui bancher când, stând cu fundul pe un morman de lei, omul își spune deșertăciunea deșertăciunilor, fără profit totul este deșertăciune. Ce contează că ai adunat munți de bani dacă nu mai dai credite, dacă nu mai încasezi dobânzi și comisioane, dacă într-un final șefii tăi de la Viena, Paris sau Atena vor constata că ești numai bun de înlocuit.

Ceea ce încerc să vă comunic este faptul că dobânzile la creditele ipotecare au scăzut brusc luna trecută, cu până la patru puncte procentuale. Nu, nu vorbim despre dobânzile de vitrină, menite să vă ia ochii ci de costurile efective ale creditelor, mai cunoscute în limbaj de specialitate sub numele DAE. La creditele ipotecare în valută cea mai mică dobând din piață este acum de 5,13% un minim istoric. Și media dobânzilor din piață este la un minim al tuturor timpurilor de 6,73%. Problema cu aceste credite în valută este că nu toate băncile care le strigă le și dau, iar cele care le dau le recunoști după dobânzile mai mari la euro decât la lei. Că veni vorba de creditele ipotecare în lei, acolo se și duce bătaia peștelui.

Cea mai mică dobândă efectivă este de 8%, destul de înțepenită în acest nivel, dar banca ce dădea credite ipotceare în lei la cea mai mare dobândă din piață a găsit de cuvință să o taie, atenție!, de la 15% și până la 11,8%. Un nivel mediu pentru creditele ipotecare în lei este acum de 9,5% și dacă aceți o casă de cumpărat sigur veți găsi bani pentru ea la acest cost. Mare atenție însă! Dobânzile în lei sunt și ele fluctuante, la fel ca și cele în euro. Dacă bancherii par acum să vrea să dea lei, este posibil ca ei să fi simțit pe termen mediu posibilitatea creșterii dobânzilor. O vor crește și pe a dumneavoastră chiar dacă acum vi se pare interesantă. Dobânzile depind de stabilitatea prețurilor și poate e timpul să vă amintesc că acestea au început să crească destul de repede în ultimele două luni.