Mai bine taurul decât ursul

de Moise Guran

Sigur aţi auzit o ştire de la Buşteni prezentată senzaţionalist la televizor, cu un taur care a scăpat pe străzi îngrozind turiştii. Eu cred că sunt semne. Semne bune, în sfârşit. După ani de zile în care am tot aflat cum ursul carpatin se face de râs coborând în oraşele noastre de munte pentru a mânca din gunoaie, a venit în sfârşit o ştire despre un taur care a apărut din senin pe străzile din Buşteni, îngrozind turiştii cu aspectul său fioros. Care va să zică în sfârşit taurul a înlocuit ursul. Cei care sunt familiarizaţi cu tranzacţiile la bursă ştiu că taurul este simbolul Wall Street-ului, simbolul creşterii şi al bunăstării, în vreme ce ursul este simbolul scăderii acţiunilor şi chiar al păcălelii la bursă. Taurul şi ursul sunt cele două zodii sub care se desfăşoară destinul unui speculator financiar iar expresiile Bull-market şi Bear-market, adică o piaţă a taurului şi o piaţă a ursului, arată sentimentul, psihologia pieţei la un moment dat. Când toată lumea cumpără şi este optimistă piaţa este bull, adică taur, când toată lumea vinde şi este pesimistă piaţa este bear, adică urs.

Semnificaţiile totemice ale acestor două expresii se pierd în negurile timpurilor dar, o să râdeţi, ele tot au fost investigate de celebrii cercetători britanici. Aceştia au descoperit că cel mai probabil ambele expresii provin din franceză. Bulle, scris cu un e la sfârşit înseamnă bulă, de la bulă speculativă desigur, iar intrarea acestui termen în engleză unde bull înseamnă taur poate fi doar un joc de cuvinte omonime. Cât despre urs, el este acelaşi căruia i s-a vândut pielea când încă era în pădure, acesta fiind tot un proverb franţuzesc. Semnifică iluzia deşartă sau chiar păcăleala. Mare atenţie să nu confundaţi bear market cu beer market, beer înseamnă bere toată lumea ştie, iar beer market este bull doar la turneele finale de fotbal.

Ei, acum, după ce aţi aflat semnificaţiile acestor semne, nu-i aşa că vă bucuraţi că pe străzile unui oraş din România fiorosul urs gunoier a fost înlocuit de un foarte paşnic taur păscător al panseluţelor plantate de primăria Buşteni…

E semn bun, să nu ziceţi că nu v-am spus.