Zici că se cumințește? Ce spui, Franț!

Moise Guran

Surprinzătoare mișcarea lui Dragnea cu dusul la congresul PES, jucat discret cartea pocăinței + Dreapta e dușmanul, centrare Timm și șut la poarta lui Viktor Orban. Mă așteptam fie ca Dragnea să-i scuipe pe socialiștii europeni, fie ca aceștia să-l scoată afară. L-a fluierat o doamnă și l-a muștruluit puțin Timmermans, dar urmăriți discursul lui (la TC 2.44, sau click aici). Nu opriți după ce zice aia cu “red line” și cu România. Ascultați mai departe… Se folosește de Dragnea pentru a declanșa un atac și mai puternic, dar la Orban, care este în Partidul Popular European. L-a păcălit Dragnea pe Timmermans? Evident că l-a păcălit, dar să vedem și de ce.


În mod normal, Dragnea n-ar fi făcut această mișcare, după ce la Convenția PSD din toamnă l-a atacat direct pe Timmermans. Posibil ca și comunicarea privind „dosarul penal” deschis de Secția lui Tudorel (ilegală, după orice normă, fiind doar o plângere) împotriva lui Timmermans să fi fost tot un levier pus în mâna lui Dragnea pentru participarea la congresul de la Madrid. Stupid, știu, dar în opinia mea mișcarea lui Dragnea din acest weekend nu are sens decât dacă acesta s-a temut că în perioada următoare Comisia Europeană va desfășura acțiuni concrete împotriva României, din cauza acestei ultime OUG.

Dacă se va propune activarea Articolului 7 se întâmplă un singur lucru – află tot românul că Dragnea ne scoate din UE. Procedura de infrigement nu are un astfel de efect, dar activarea Articolului 7 (opțiunea nucleară cum i-a spus doamna Cristea) îl are și poate încurca rău PSD la alegerile din mai. Aceasta este singura explicație logică a mișcării făcute de Liviu Dragnea – s-a dus la Madrid ca să le spună ălora că el se cumințește. Evident, nu se va cuminți, vrea doar să câștige ceva timp.

De partea cealaltă, Timmermans a intrat în jocul lui. Și-a scos căștile când a vorbit Dragnea, l-a certat public dar… probabil Comisia nu vrea să activeze Articolul 7. În primul rând de teama unei reacții adverse ce ar putea mări eurofobia în rândul populației României. În plus, îl ajută și pe el, acum în campanie, ca diavolul identificabil să rămână la adversarii de la PPE, în persoana lui Viktor Orban. Vom discuta problemele din România în zilele și săptămânile următoare, spune dl Frans Timmermans. În realitate, și Timmermans și Juncker știu că Orban și Dragnea sunt prieteni și că, foarte probabil, după alegerile europarlamentare nici PSD, nici FIDESZ nu vor mai fi (sau nu vor mai acționa) nici în PES, nici în PPE. Încearcă ei oare să evite ruperea acestor mari familii europene, când e clar că eurofobii vor fugi oricum după alegeri și-și vor face propria familie? Nu e greșit să-i cauționezi, ca pe niște șobolani strecurați în bagajele tale de european?

Vom vedea ce vor face. Îl rog însă pe domnul Timmermans (și trag speranța că acest mesaj îi va parveni prin reprezentanța Comisiei Europene) să analizeze diferit România de Ungaria. Istoric, cele două țări sunt fiecare în alt film. La noi, trebuie să o recunoaștem, mentalitățile de ev întunecat sunt mai persistente, căci expunerea la valorile occidentale a fost mai scurtă decât în Ungaria. Mișcările extremiste (și cea fascistă și cea comunist-stalinistă) au fost mai ample și mai durabile în România decât în Ungaria. Deși vecine, zestrea culturală a celor două țări e așadar diferită. De aceea, să-l pui pe Dragnea lângă Viktor Orban e deopotrivă și corect și nedrept, căci Dragnea a depășit fără scrupule linia la care Orban s-a mai gândit. Dincolo de faptul că Dragnea este un infractor condamnat, ceea ce Orban n-a ajuns niciodată, riscul pentru el și pentru noi nu e ca Dragnea să se transforme în Orban, iar România în Ungaria. Nu că asta ar fi de laudă, dar Dragnea ne duce direct în erdoganizare, modelul lui real fiind Turcia. Analizați asta, domnilor Timmermans și Juncker, în (in)deciziile pe care le luați acolo la Bruxelles. La noi e groasă și, de data asta, chiar va fi greu să ne mai descurcăm singuri. În timp ce voi îl mângâiați pe creștet pe Liviu Dragnea, stați la masă cu el și-l certați părintește, România se duce spre Turcia, nu spre Ungaria!