D’ale lui Ponta…

de Moise Guran

Premierul Victor Ponta are dreptate atunci când spune că la Ministerul de Finanțe lucrurile se desfășoară ca într-o piesă de Ion Luca Caragiale. Țara noastră toată este scena unei astfel de piese și dacă la Finanțe au pierdut o scrisoare, Guvernul performează acum în D’ale Carnavalului. Sau mai bine în emisiunea concurs, cu mască, fără mască. Cu mască acum, fără la anul, după alegeri.

Victor Ponta s-a arătat foarte supărat pe faptul că cineva, nu se știe cine, dar un om rău, e clar, a pus pe site-ul minsterului de finanțe informația privind creșterea taxelor locale de anul viitor. Este o procedură de indexare o dată la trei ani, cu inflația, iar Finanțele nu fac decât să calculeze cât a fost inflația și să dea o hotărâre prin care permite primăriilor să majoreze sau nu taxele pe mașini, case și apratamente. Publicarea scrisorii pierdute pe site-ul ministerului este doar un exercițiu de informare, ca să știe în primul rând primarii care își fac acum și ei un buget pentru la anul, iar apoi, să știe și cetățenii, căci ei plătesc.

Problema premierului este că nu dă bine înainte de alegeri să o spui pe asta cu măritul taxelor. Ponta a povestit amuzat cum a și demarat o minianchetă în minister, ca să afle dacă a fost ideea lui Florin Georgescu sau a lui Liviu Voinea. Ideea să ce? Să respecte legea? Sau să publice intenția de a majora taxele care este inevitabilă?

Nimic nu este ceea ce pare a fi în campania electorală dar cu adevărat interesant este faptul că domnul Ponta își mai imaginează că românii plătitori de taxe încă mai cred o mască ce nu majorează taxele sau pe o alta care le taie impozitele la anul întodeauna, la anul. E doar o piesă veselă, știm cu toții, ne amuzăm și atât, nici nu mai contează cine se află în spatele unei măști politice.