Un alt Victor în oglinda FMI

de Moise Guran

Pus în fața oglinzii FMI, guvernul Ponta începe să semene îngrozitor cu guvernul Ciorbea. A redus cheltuielile cu investițiile ca să mărească salariile și totuși nu vede în asta nicio legătură cu faptul că economia nu crește. Îi cresc cheltuielile cu dobânzile și totuși nu vede în asta o legătură cu criza politică. Nu vin bani europeni și totuși nimeni nu vede în asta o legătură cu preocuparea excesivă a autorităților locale și centrale pentru campanii electorale în locul activității mult mai plictisitoare în favoarea comunităților pe care le administrează.

Rectificarea bugetară a primit girul FMI și nici nu avea cum să nu îl primească. Efectul ei este unul de încorsetare nu de relaxare economică chiar dacă Ponta crește salariile bugetarilor și dă banii înapoi pensionarilor impozitați pe nedrept. Pe termen scurt Ponta devine mai simpatic, pe termen mediu economia rămâne în recesiune iar pe termen lung România va trebui să mai vândă de prin casă pentru a plăti pensiile și salariile.

FMI-ul este același indiferent dacă în fața premierului stau Poul Thomsen sau Erik de Vrijer. Din păcate și România face aceleași prostii indiferent dacîă în fața FMI-ului stau Victor Ponta sau Victor Ciorbea.

Acum 15 ani FMI-ul a condus o altă criză din România către privatizări pe un dolar. Acum FMI-ul cere privatizarea sucursalelor Elctrica. Nu acum! Da, acum prețurile sunt în minime istorice dar mai la anul, când guvernanții vor culege roadele măsurilor de acum le vor da tot gratis.