Șșșș! Cine ascultă liniștea de după, o poate auzi pe Vasilica împachetând

Moise Guran

Corina Crețu a intrat pe curs de interceptare cu Vasilica Dăncilă. Desigur, Vasilica Dăncilă nu există, ea este o proiecție holografică înșelătoare a lui Liviu Dragnea. Cum Liviu Dragnea intrase în coliziune frontală cu Gabriela Firea, acum e clar că n-a fost deloc o întâmplare faptul că Firea a invocat-o pe Crețu în deschiderea atacului la Dragnea din 1 septembrie. Dacă e adevărat că Dragnea se pregătea să-și anunțe candidatura la președinție după referendum (eu tot nu cred) avem aici două cupluri premier-președinte: Dăncilă-Dragnea și Crețu-Firea.

Este elementar, my dear Watson! Firea n-ar fi invocat-o pe Crețu fără acordul acesteia, iar atacul la Dăncilă, efectuat de Crețu a doua zi după referendumul eșuat, deși bine argumentat (banii pentru autostrăzi, nefolosiți) a fost provocat de niște jigniri despre care eu unul nu am cunoștință. Așa a spus Corina Crețu – “nu mai accept jigniri din partea Guvernului României.” Dar de la ce Doamne iartă-mă s-au luat, îți vine să întrebi, asistând la o păruială spontană între vecine…

Acum e o chestiune de ore sau de zile până când un pesedist va începe să și vocalizeze asta – Corina Crețu prim-ministru. Și o chestiune de câteva luni (probabil la începutul anului viitor) până când dinspre partid va veni o cerere miorlăită pentru Gabriela Firea, să lase totuși Primăria Capitalei (deși ea a zis că nu și nu) și să candideze la Președinția României.

La drept vorbind nici n-ar fi atât de rău, pentru noi ca națiune, deși pe mine perspectiva cu Gabriela Firea președinte mă îngrijorează serios. Dar încă nu suntem acolo, suntem într-un moment în care toată lumea știe că șarada asta cu premierul de paie nu mai poate dura foarte mult, căci PSD-ul pierde probabil cam un procent cu fiecare lună în care Dăncilă rămâne la Palatul Victoria. Corina Crețu are minusurile și vulnerabilitățile ei (despre care vom vorbi la momentul potrivit) dar nu este totuși Mama lu’ Bulă, în care Bulă este tot acest guvern cu Andrușcă, Șova, Daea, Teodorovici, până de curând Popa ăla de la Educație și… cine mai vreți dumneavoastră. Unul mai de doamne-ajută nu găsești!

Singura rațiune pentru care Dăncilă mai poate fi păstrată la Palatul Victoria este amnistia aia pentru infractori. După referendum pare că și asta s-a cam închis, deși n-aș zice încă hop! Acum mai rămân dileme de tipul – cum facem să ne dea alții jos guvernul, să nu ni-l dăm iarăși jos singuri? sau să negociem cu Iohannis să numească sau nu tot un pesedist prim-ministru? Ecuația nu este simplă, este complicată, de aici și dispariția lui Dragnea, dar și tonul superior-misterios al Gabrielei Firea – “Vorbim la CEx, peste două săptămâni.”

Paradoxal, cel care o va regreta cel mai mult pe Vasilica Dăncilă este cel care a pus-o prim-ministru. Nu, nu Dragnea, ci Iohannis. Chiar dacă sondajele arată acum că ar învinge-o pe Firea la președinție, situația va fi diferită după o perioadă în care se va confrunta cu o altfel de Firea, mai spălată de duhoarea infractorilor pe care i-a apărat doi ani, mai parfumată european de Corina Crețu și de dorința românilor de a uita cât mai repede guvernul de coșmar burlesc Dragnea-Dăncilă.