Năstase este deja condamnat. Graţie lui Ponta

de Moise Guran

Este adevărat faptul că premierul Victor Ponta a anunţat din capul locului că miniştrii şi secretarii de stat vor fi numiţi pe criterii politice. Specialiştii din administraţie ar trebui coordonaţi de aceştia. Nu se poate spune aşadar că atunci când a decis numirea unui politruc la Inspecţia de Stat în Construcţii, Ponta şi-ar fi încălcat principiul. Dar acum hai să mai judecăm lucrurile şi altfel – ce sens are ca şeful acestei instituţii să fie secretar de stat? Şi, dacă prin nu ştiu ce minune acest post ar putea justifica un astfel de rang, chiar aşa, la Inspecţia de Stat în Construcţii trebuie adus un no-name doar pentru că în 2009 a mai fost acolo recomandat de Vanghelie?

Pentru cine nu ştie, această structură este cea care vine, verifică, amendează sau chiar demolează tot ceea ce nu corespunde unor normative strict inginereşti. Salvatorul domnului Năstase, Constantin Grăjdan, se recomandă singur a fi jurist şi mare fan al lui Alexandru Ioane Cuza. Dar asta înseamnă doar că şeful Inspecţiei de Stat în Construcţii se pricepea mai bine la procesele instituţiei, inclusiv cel cu Adrian Năstase decât la verificări inginereşti. Apoi, cu puţin timp înainte, Ponta însuşi luase Inspecţia în subordonare directă, poate pentru a nu implica alte ministere, poate pentru a avea controlul asupra acestei instituţii.

Deja coincidenţa devine prea mare ca să poţi crede că Victor Ponta nu a ştiut care vor fi priorităţile acestui Grăjdan, a doua zi după numirea la ISC. Oricât de mare ar fi recunoştinţa lui Ponta pentru Adrian Năstase, nu cred că premierul este un sinucigaş politic. Sigur nu şi-a imaginat şi, cu atât mai puţin, nu a avut de gând să îşi asume uriaşul scandal legat de împăcarea lui Năstase cu Inspecţia de Stat în Construcţii.

Adrian Năstase, un eminent jurist, chiar merită o sentinţă de achitare sau de condamnare de la Instanţa Supremă. Problema domniei sale acum, după incredibila bâlbâială a guvernului Ponta este că opinia publică l-a condamnat mai suprem şi irevocabil decât o putea face orice instanţă din lume.